Τετάρτη 18 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αυξημένη η δύναμη της "Λαϊκής Ενότητας"

Παρά τις αδυναμίες της η παράταξη ενίσχυσε τα ποσοστά και την εκπροσώπησή της στις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών

Η "Λαϊκή Αγροτική Ενότητα" (ΛΑΕ) στις εκλογές των συνεταιριστικών οργανώσεων βγήκε ενισχυμένη και πολλοί περισσότεροι αγρότες, από τις προηγούμενες συνεταιριστικές εκλογές, ψήφισαν την παράταξη των κομμουνιστών. Η αύξηση της δύναμης της παράταξης εκφράστηκε καθαρά με την εκλογή αντιπροσώπων στις Ενώσεις και περισσότερων, από πριν, μελών στα Διοικητικά Συμβούλια. Γεγονός είναι ότι η ΛΑΕ εκπροσωπείται πλέον στα Διοικητικά Συμβούλια 36 ΕΑΣ, έναντι 19 στις προηγούμενες εκλογές.

Παρ' όλες τις αδυναμίες και κόντρα στις γνωστές μεθοδεύσεις πιέσεων, εκβιασμών, εξαγορών κλπ. της κυβερνητικής παράταξης, ειδικότερα στις περιοχές όπου αναπτύχθηκαν αγώνες, η ΛΑΕ αύξησε σημαντικά τις δυνάμεις της, ενώ, αντίθετα, η παράταξη του ΠΑΣΟΚ σημείωσε μεγάλη πτώση των ποσοστών της όπως π.χ. στη Θεσσαλία:

  • Η ΛΑΕ στην ΕΑΣ Καρδίτσας,όπου εκλέγεται ο Βαγγέλης Μπούτας,αύξησε το ποσοστό της κατά 5,3% μονάδες και εξέλεξε δύο συμβούλους και δύο αντιπροσώπους στην ΠΑΣΕΓΕΣ, ενώ προηγούμενα είχε ένα σύμβουλο και ένα αντιπρόσωπο. Ταυτόχρονα, η παράταξη του ΠΑΣΟΚ έχασε 3,7% μονάδες ενώ η ΝΔ έμεινε στα ίδια ουσιαστικά.
  • Στην ΕΑΣ Τρικάλων η ΛΑΕ, από 20,45%, αύξησε τις δυνάμεις της σε 22,62 (+2,2%). Αντίστοιχα μειώθηκαν η παράταξη του ΠΑΣΟΚ κατά 1,7% και η παράταξη της ΝΔ κατά 0,5%.
  • Στην ΕΑΣ Λάρισας η ΛΑΕ αύξησε τη δύναμή της κατά 2 μονάδες, ενώ η παράταξη του ΠΑΣΟΚ σημείωσε καθίζηση, από 34,6% σε 26,3% - έχασε 8,3 εκατοστιαίες μονάδες! Στο Νομό Λάρισας, δηλαδή, η παράταξη του ΠΑΣΟΚ μείωσε τη δύναμή της περισσότερο από 25% και ο Γιάννης Παττάκης επανεκλέχτηκε με μεγαλύτερη πλειοψηφία αντιπρόσωπος στην ΠΑΣΕΓΕΣ - κάτι που προσπαθεί να θολώσει ο κυβερνητικός επικοινωνιακός θίασος, προβάλλοντας ως μείωση της δύναμης της ΛΑΕ το γεγονός της μη εκλογής του και στο ΔΣ της ΠΑΣΕΓΕΣ.
Ποσοστά και συμμετοχή

Η ΛΑΕ, από τις 55 συνολικά Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών που πήρε μέρος ως παράταξη, εκπροσωπείται στα Διοικητικά Συμβούλια πλέον των 36 οργανώσεων (σ' όσες περίπου συμμετείχε στις συνεταιριστικές εκλογές του '90 με τον τότε ενιαίο Συνασπισμό) έναντι 19 ΕΑΣ πριν. Συγκεκριμένα επανεκπροσωπείται στις ΕΑΣ: Εορδαίας, Πρέβεζας, Αρτας, Κέρκυρας, Λευκάδας, Λάρισας, Ελασσόνας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Αλμυρού, Βόνιτσας, Κεφαλονιάς, Αιγίου, Κοζάνης, Θεσσαλονίκης και Πωγωνίου.Με τις τελευταίες εκλογές εκπροσωπείται στα ΔΣ και των παρακάτω ΕΑΣ: Αξιούπολης, Κιλκίς, Αμυνταίου, Σουφλίου, Γρεβενών, Αγρινίου, Κολυμπαρίου, Καστελίου, Αμφισσας, Πάτρας, Καλαβρύτων, Μάλεμε, Σελίνου, Αστακού, Λακωνίας και Λαμίας.

Γενικά τα ποσοστά των ψήφων που πήρε σ' αυτές τις ΕΑΣ η "Λαϊκή Αγροτική Ενότητα" είναι πάνω από 10% και μέχρι 24,5%, ενώ και στις 23 ΕΑΣ όπου δεν εκπροσωπήθηκε στις διοικήσεις τους η ΛΑΕ πήρε ποσοστό ψήφων από 8% έως 15% - δεν εξέλεξε συμβούλους γιατί τα ΔΣ ήταν 5μελή και χρειάζεται άνω του 20% ποσοστό για εκπροσώπηση. Σε ορισμένες περιοχές η ΛΑΕ, παρά τα αυξημένα ποσοστά της, δεν εκπροσωπείται στα ΔΣ των ΕΑΣ γιατί οι παρατάξεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ μεθόδευσαν και κατέβηκαν με διπλά ψηφοδέλτια (π.χ. Αγρίνιο, Θεσσαλονίκη, Αστακός, Ζάκυνθος κλπ.), είτε οι αντιπρόσωποι των παρατάξεών τους λειτούργησαν ως συγκοινωνούντα δοχεία προκειμένου να διαμορφώσουν τέτοιους συσχετισμούς ώστε να "κλέψουν" με τα υπόλοιπα τους συμβούλους και αντιπροσώπους από τη ΛΑΕ όπως π.χ. στην ΕΑΣ Λιβαδειάς (η τακτική αυτή, άλλωστε, ακολουθήθηκε ακόμα και στην ΠΑΣΕΓΕΣ προκειμένου η παράταξη του ΠΑΣΟΚ να υφαρπάσει την έδρα από τη "Λαϊκή Ενότητα"). Με όλα αυτά τα καλπονοθευτικά που οι επικοινωνιολόγοι του ΠΑΣΟΚ αποσιωπούν για να κοροϊδεύουν τον κόσμο, φτάσαμε στα πλαστογραφημένα ποσοστά... 53,5% της παράταξης του ΠΑΣΟΚ, 43% της παράταξης της ΝΔ και 3,7% της "Λαϊκής Αγροτικής Ενότητας"!

Πέραν αυτών, πάντως, είναι βέβαιο πως δεν εκφράστηκε στο σύνολο, αλλά μόνο κατά κατά ένα μέρος, η επιρροή και προτίμηση των συνεταιρισμένων αγροτών στη "Λαϊκή Αγροτική Ενότητα"... Κι αυτό έχει να κάνει με το σοβαρό γεγονός ότι η ΛΑΕ δεν πήρε μέρος με δικό της ξεχωριστό ψηφοδέλτιο στις περισσότερες συνεταιριστικές οργανώσεις. Σε αρκετές περιπτώσεις συμμετείχε στις εκλογές σε ενιαία ψηφοδέλτια μαζί με όλους τους άλλους, όπου οι υποψήφιοι εταίροι των παρατάξεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ ενίσχυαν ο ένας τον άλλο για να εκλεγούν υποψήφιοί τους και, βεβαίως, απέκλειαν τους κομμουνιστές. Αυτή η πραγματικότητα δεν επέτρεψε να εκφραστεί το σημαντικό εκείνο μέρος των συνεταιρισμένων αγροτών που εγκατέλειψε το ΠΑΣΟΚ. Βεβαίως, η εκλογική φθορά του ΠΑΣΟΚ στους συνεταιρισμούς δεν μπόρεσε να εκφραστεί στο σύνολό της, κυρίως λόγω της χρησιμοποίησης των γνωστών μέσων και του κρατικού μηχανισμού, των πιέσεων, απειλών και εξαγοράς και αντιπροσώπων της παράταξης της ΝΔ, αλλά και άλλων που είχαν εκλεγεί με αγωνιστικά ψηφοδέλτια...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απόλυτη πλειοψηφία της ΛΑΕ (2000-12-05 00:00:00.0)
Μαζικές απολύσεις εργαζομένων (1998-02-12 00:00:00.0)
Καημός ΠΑΣΟΚων (1997-06-04 00:00:00.0)
Πλαστογραφούν τα εκλογικά αποτελέσματα! (1997-05-18 00:00:00.0)
Πλειοψηφίες... (1997-05-13 00:00:00.0)
Ολοκλήρωσαν τη νοθεία! (1995-02-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ