Τετάρτη 18 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ερμαια των εμπόρων οι καπνοπαραγωγοί

Στο "βωμό" των συμφερόντων των μεγαλοκαπνεμπόρων θυσιάζει η κυβέρνηση τους καπνοπαραγωγούς. Το υπουργείο Γεωργίας με την πολιτική του εξακολουθεί να μη διασφαλίζει τους παραγωγούς, ούτε στο θέμα της τιμής, ούτε στο θέμα της αγοράς των καπνών.

Οι καπνέμποροι όλο το προηγούμενο διάστημα, στο όνομα του κέρδους, εκβίαζαν τους παραγωγούς με το να μην τηρούν τους όρους των συμβολαίων για τη σοδειά του '96 και στη συνέχεια να μην υπογράφουν τα συμβόλαια για τη φετινή καλλιέργεια, προκειμένου να αγοράσουν τα καπνά σε τιμές πολύ πιο χαμηλές από τις περσινές. Χτες ήρθε καθυστερημένα ο υπουργός Γεωργίας να καταγγείλει με ανακοίνωσή του 7 καπνεμπορικές εταιρίες, χωρίς ωστόσο να ανακοινώσει κανένα συγκεκριμένο μέτρο ή την επιβολή κυρώσεων.

Ο υπουργός Γεωργίας προχώρησε στην καταγγελία αυτή με αφορμή κοινή ανακοίνωση - πληρωμένη καταχώριση των εταιριών (Δ.Κ.Γ. ΑΛΛΑΜΑΝΗΣ ΑΕ, Κ.Ν. ΓΛΕΟΥΔΗΣ ΑΕ, ΕΒΕ ΣΧΟΙΝΑΣ ΑΕ, ΕΞΕΛΚΑ ΑΕ, ΚΑΠΝΙΚΗ Α. ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ ΑΕ, ΜΙΣΣΙΡΙΑΝ ΑΕ, ΝΤΑΪΜΟΝ ΕΛΛΑΣ ΑΕ και ΣΕΚΕ ΑΕ). Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργού Γεωργίας οι παραπάνω εταιρίες, απειλούν και εκβιάζουν τους παραγωγούς, ότι θα μεσολαβήσουν στις μεγάλες αμερικανικές, γερμανικές και ιαπωνικές εταιρίες να μην απορροφηθούν τα καπνά των Ελλήνων παραγωγών στη διεθνή αγορά, εάν δεν αγοράσουν τόσο φθηνά που θέλουν οι ίδιοι τα καπνά.

Πίσω όμως από το όλο θέμα κρύβεται ο πόλεμος που έχει "ανάψει" μεταξύ των 7 εταιριών και της εταιρίας ΑΤΤΙC του Γ. Χαρδαλιά (γνωστό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ) για τα καπνά της ποικιλίας "Κατερίνη" στην Πιερία. Οι 7 εταιρίες έδιναν για τα καπνά ποιότητας 1.100 δραχμές το κιλό φέτος, από 1.500 πέρσι και η ATTIC συνεπικουρούμενη και από την κυβέρνηση έδωσε 1.200 δραχμές, συνάπτοντας συμβόλαια με τους προέδρους των ομάδων παραγωγών στην Πιερία, βγάζοντας έτσι εκτός αγοράς τους υπόλοιπους "επίδοξους" καπνεμπόρους.

Το ζήτημα όμως είναι ότι οι παραγωγοί παραμένουν έρμαια στις ορέξεις των καπνεμπόρων, αφού διασφαλίζονται σε τίποτε και η τιμή που παίρνουν είναι χαμηλότερη από πέρσι, όποιος καπνέμπορος και αν είναι ο αγοραστής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ