Τετάρτη 18 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΟΣ ΣΕΡΡΩΝ
Δεν επαρκεί η Πυροσβεστική Υπηρεσία

Σήμα κινδύνου εκπέμπει η Πυροσβεστική Υπηρεσία του Νομού Σερρών και προειδοποιεί ότι ο ένας και μοναδικός Β Τάξης Πυροσβεστικός Σταθμός, που απασχολεί 46 άνδρες, δεν επαρκεί για να καλυφθούν οι ανάγκες ενός νομού, του 7ου μεγαλύτερου σε έκταση στη χώρα, με 192.000 κατοίκους. Ορισμένα από τα χαρακτηριστικά που συνηγορούν στην αναγκαιότητα ίδρυσης και δεύτερου πυροσβεστικού σταθμού, καθώς και την αναβάθμιση του ήδη υπάρχοντος, είναι ο σημαντικός αριθμός βιομηχανιών, οι πολλοί οικισμοί, οι δύο διεθνείς δρόμοι που διαπερνούν το νομό, τα 1.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα δασικής έκτασης και ο κεντρικός αγωγός φυσικού αερίου.

Για τα παραπάνω οι βουλευτές του ΚΚΕ Στ. Παναγιώτου και Μ. Μπόσκου κατέθεσαν ερώτηση και πρότειναν την αναβάθμιση του Πυροσβεστικού Σταθμού από Β σε Α τάξης, πράγμα που θα φέρει στην υπηρεσία 10 - 12 ακόμη απαραίτητους άνδρες, και τη δημιουργία ενός ακόμη σταθμού στη Νιγρίτα ή το Σιδηρόκαστρο. Ο Γ. Ρωμαίος, απαντώντας, σημείωσε ότι το υπουργείο προτίθεται να δημιουργήσει Πυροσβεστικό Σταθμό στη Νιγρίτα "όμως μέχρι τώρα η όλη προσπάθεια δεν ευδοκίμησε λόγω των υφισταμένων δημοσιονομικών δυσχερειών... ".

Στην πρόσφατη συνάντηση του βουλευτή του ΚΚΕ Στ. Παναγιώτου με τους Πυροσβέστες του Σταθμού των Σερρών, αναδείχτηκε η τραγική διάσταση του προβλήματος που πολλές φορές έχει ως αποτέλεσμα και την απώλεια ανθρώπινων ζωών.

Οπως είπαν οι ίδιοι οι πυροσβέστες την τελευταία δεκαετία κάθε χρόνο αντιμετωπίζονται 1.100 - 1.300 περιστατικά. Πολλά από αυτά αποβαίνουν μοιραία λόγω της μη έγκαιρης επέμβασης των πυροσβεστών, είτε λόγω μακρινής απόστασης του συμβάντος, είτε λόγω έλλειψης προσωπικού. Στο Νομό Σερρών υπάρχει κεντρικό δίκτυο του φυσικού αερίου και ενώ υπάρχουν μέτρα ασφάλειας αυτά ισχύουν μόνο για τους κεντρικούς σταθμούς.

Τέλος σε ό,τι αφορά τον εθελοντικό Πυροσβεστικό Σταθμό στα Ανω Πορώια, τον μοναδικό σε ολόκληρη την Ελλάδα, που απασχολεί 2 επαγγελματίες πυροσβέστες και 20 εθελοντές της περιοχής, σημείωσαν ότι μέρα με τη μέρα μαραζώνει, αφού η πολιτεία δε δίνει στους εθελοντές τα απαραίτητα κίνητρα για να συνεχίσουν το έργο τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ