Τετάρτη 18 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Βρόχος λιτότητας στον "Αγιο Παντελεήμονα"

Περιοδεία κλιμακίου της ΚΟΘ στο Ιδρυμα, με επικεφαλής τον Γ. Κατσαρό

Τρομακτικές ελλείψεις σε προσωπικό, σοβαρά προβλήματα στις κτιριακές εγκαταστάσεις, που η ποιότητα των έργων για τα οποία δαπανήθηκαν 100 εκατ. δραχμές γεννά ερωτηματικά, και μία φθίνουσα πορεία του "Αγίου Παντελεήμονα" διαπίστωσαν τα μέλη του κλιμακίου της ΚΟΘ του ΚΚΕ που επισκέφθηκαν, με επικεφαλής τον Γ. Κατσαρό, χτες το Ιδρυμα και είχαν συνάντηση με τη διοίκηση και τα μέλη του Σωματείου.

Για 265 περιθαλπόμενους - ανάμεσά τους κατάκοιτοι και άνθρωποι με βαριές αναπηρίες - υπάρχουν τις νυχτερινές ώρες μόνο 2 νοσηλευτές! Παθολόγοι, ψυχίατροι, ψυχολόγοι δεν υπάρχουν και ο μοναδικός μόνιμος γιατρός είναι ένας μικροβιολόγος. Στην καθαριότητα το προσωπικό είναι το μισό από αυτό που υπήρχε πριν 10 χρόνια κι ας είναι διπλάσια στο μεταξύ τα κτίρια του Ιδρύματος. Οι συνθήκες δουλιάς σε ορισμένα τμήματα, όπως τα πλυντήρια, είναι απαράδεκτες. Λόγω της έλλειψης προσωπικού στο τμήμα αυτό, στέλνουν τα σεντόνια και τις κουβέρτες σε ιδιωτικά πλυντήρια. Το ίδιο σκέφτονται να κάνουν με την καθαριότητα, να την αναθέσουν δηλαδή σε εργολάβους.

"Αυτή η πολιτική στρώνει το δρόμο των ιδιωτικοποιήσεων" λέει ο πρόεδρος του Σωματείου εργαζομένων, Δ. Θεοδοσιάδης. Οσον αφορά τη μισθοδοσία, αυτή τελευταία έχει εξασφαλιστεί, στην πραγματικότητα, όμως, προσθέτει ο πρόεδρος των εργαζομένων, υπάρχουν περικοπές σε άλλα κονδύλια του προϋπολογισμού.

Λόγω αυτών των περικοπών, τα "βήματα" που έγιναν για την αποασυλοποίηση σταμάτησαν και τα αναγκαία προγράμματα για την επαναδραστηριοποίηση ατόμων με ειδικές ανάγκες ατόνησαν. Επίσης, το πρόγραμμα γραφικών Τεχνών όπου απασχολούνταν 15 παιδιά, δε λειτουργεί πλέον, γιατί έληξε η σύμβαση του Τυπογράφου που είχε την ευθύνη του Τμήματος.

Αλλα σοβαρά προβλήματα που τέθηκαν στο τραπέζι, τόσο από τη διοίκηση όσο και από το Σωματείο, είναι η έλλειψη αποχέτευσης, που εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία των περιθαλπομένων και των εργαζομένων. Ακόμη δεν υπάρχει αυτοκίνητο, τόσο για τις ανάγκες του Ιδρύματος όσο και για τη μεταφορά του προσωπικού. "Μεταφέρουμε το φαγητό με τα ασθενοφόρα στις παλιές εγκαταστάσεις του Ιδρύματος, όπου σήμερα λειτουργεί το γηροκομείο. Τώρα χάλασε και το ασθενοφόρο, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει κανένα αυτοκίνητο", λέει ένα μέλος του Σωματείου.

Προτείνεται ακόμη η δημιουργία ενιαίου πλαισίου λειτουργίας όλων των Προνοιακών Ιδρυμάτων. Το Σωματείο έχει να κάνει και μία σοβαρή καταγγελία: Για λόγους σκοπιμότητας και κατά παράβαση νόμων και κανονισμών δε γίνεται δεκτός στο ΔΣ του Ιδρύματος "Αγιος Παντελεήμων" ο εκπρόσωπος των Εργαζομένων. Μάλιστα ο γγ της Περιφέρειας αναγνώρισε το δίκαιο του αιτήματος των εργαζομένων, χωρίς ωστόσο να κάνει το παραμικρό για την υλοποίησή του.

Μετά από αυτές τις συναντήσεις το κλιμάκιο της ΚΟΘ περιόδευσε στους χώρους του Ιδρύματος. Ο Γ. Κατσαρός απευθυνόμενος στους εργαζόμενους τόνισε ότι τα Ιδρύματα Κοινωνικής Πρόνοιας με την πολιτική λιτότητας που ακολουθείται περνάνε δύσκολες στιγμές και κάλεσε τους εργαζόμενους να αγωνιστούν για να σταματήσουν την υποβάθμισή τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ