Τετάρτη 18 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Εμπαίζει τους εργαζόμενους ο δήμαρχος

Αναπάντητα ουσιαστικά ερωτήματα που έθεσαν εκπρόσωποι των εργαζομένων, στη χτεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου

Για μια ακόμα φορά, η δημοτική αρχή του Δήμου Αθηναίων έκλεισε τα μάτια μπροστά στα υπαρκτά προβλήματα και αιτήματα των εργαζομένων στον τομέα καθαριότητας του δήμου. Μάλιστα, παρέπεμψε τα μεν πρώτα στη... μελλοντική επίλυσή τους, τα δε δεύτερα στη διεκδίκησή τους από την κυβέρνηση.

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου χτες, παρουσία εργαζομένων και μελών των σωματείων εργατοτεχνιτών, οδηγών, μηχανοτεχνιτών και δενδροκηπουρών, οι οποίοι και έθεσαν υπόψη του Σώματος τα προβλήματά τους, η δημοτική αρχή δεν μπόρεσε να δώσει απαντήσεις, παρά αρκέστηκε στην έκφραση της άριστης συνεργασίας μεταξύ τους...

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Αγγ. Μοσχονάς εξήρε, κατ' αρχήν, τη στάση του δημάρχου, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης απεργίας της ΠΟΠ - ΟΤΑ, δηλώνοντας προκλητικά ότι η προτροπή του Δ. Αβραμόπουλου προς την κυβέρνηση, για πολιτική επιστράτευση των εργαζομένων, ήταν ένδειξη πολιτικού θάρρους. Ακολούθως, έσπευσε εμμέσως να δηλώσει ότι τα προβλήματα του τομέα καθαριότητας έχουν λυθεί ή δρομολογείται η λύση τους.

Αυτή ήταν και η "απάντησή" του στα ερωτήματα των εργαζομένων:

- Πού διατέθηκαν τα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας το 1996;

- Ποιος κατέστρεψε το στόλο των σαρώθρων και από τα επτά που υπήρχαν, σήμερα λειτουργούν μόνο δύο;

- Ποιος μισθώνει και ελέγχει την εργασία των ιδιωτικών φορτωτών.

- Ποιος ασχολείται με την προμήθεια των υλικών οδοκαθαρισμού και αντικολλητικού υγρού και ποιο συνεργείο πλένει τους κάδους και πότε;

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων έκαναν λόγο για εκδικητικές, παράνομες και καταχρηστικές ενέργειες σε βάρος συνδικαλιστών, μετά τη λήξη της απεργίας της ΠΟΠ - ΟΤΑ. Το γεγονός παραδέχτηκε ο Αγγ. Μοσχονάς, ενώ την ίδια στιγμή, άλλος αντιδήμαρχος, ο Ν. Γιατράκος βεβαίωνε για τις άριστες σχέσεις εργαζομένων και δήμου.

Να σημειωθεί ότι η συζήτηση έγινε απουσία των παρατάξεων του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ, που ζήτησαν να είναι παρών - ώστε να πάρουν θέση ενώπιον του Σώματος για θέματα καθαριότητας -ο Δ. Αβραμόπουλος, για ορισμένες δηλώσεις του σχετικά με την πρόσφατη απεργία.

Ο Λεων. Αυδής

Την παρουσία του δημάρχου θεώρησε επιβεβλημένη και ο επικεφαλής της "Αγωνιστικής Συνεργασίας για την Αθήνα" Λεων. Αυδής,που ωστόσο παρέμεινε στη συζήτηση.

Ο ίδιος σημείωσε ότι η δημοτική αρχή πρέπει να απαντήσει στα ερωτήματα που έθεσαν οι εργαζόμενοι και κυρίως σε θέματα διοίκησης των υπηρεσιών. Αναφορικά με τη δήλωση του δημάρχου για πολιτική επιστράτευση, τόνισε ότι "δεν είναι δυνατό να χρησιμοποιούνται τέτοια μέσα για την αντιμετώπιση των συνδικαλιστικών αγώνων". Κάλεσε, ακόμα, τη δημοτική αρχή να εφαρμόσει τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων, όχι με αυτοσχεδιασμούς, αλλά επιστημονικά.

Σημείωσε, τέλος, ότι όταν ο ίδιος κάλεσε τη δημοτική αρχή να πάρει σαφή θέση για τη μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων, που έχουν προσληφθεί κάτω από διάφορα καθεστώτα, δεν το έκανε. "Η πολιτική ομηρία των εργαζομένων, με το καθεστώς των εκτάκτων, συμφέρει τη δημοτική αρχή, και είναι συνένοχη σ' αυτό και η κυβέρνηση" είπε.

Λογαριασμοί

Την παρέμβαση του δήμου, σχετικά με υπέρογκους λογαριασμούς νερού σε επαγγελματίες της Κεντρικής Αγοράς Αθηνών, λόγω αντικατάστασης ορισμένων σωλήνων ύδρευσης, ζήτησε ο Λεων. Αυδής. Οπως ο ίδιος πληροφόρησε το Σώμα, "κατά την επισκευή της Κεντρικής Αγοράς ορισμένοι σωλήνες ύδρευσης αντικαταστάθηκαν προσωρινά με πλαστικούς σωλήνες για να διευκολυνθούν οι εκσκαφές. Είτε επειδή έγινε κακή τοποθέτηση, είτε επειδή οι πλαστικοί σωλήνες έπαθαν βλάβη, σημειώθηκαν διαρροές με αποτέλεσμα να χρεωθούν υπέρογκα ποσά από την ΕΥΔΑΠ σε μισθωτές πάγκων και καταστημάτων. Ετσι π.χ. ακροκαθαριστής, που διατηρεί πάγκο στην ψαραγορά χρεώθηκε για κατανάλωση νερού 4,8 εκατομμύρια δραχμές και άλλοι επαγγελματίες μικρότερα ποσά που φτάνουν τα 2,5 εκατομμύρια δραχμές". Ο δήμος, σημείωσε, οφείλει να κάνει τις αναγκαίες συνεννοήσεις με την ΕΥΔΑΠ ώστε να μην χρεωθούν οι ενδιαφερόμενοι το κόστος των διαρροών και να διερευνήσει τις ευθύνες του εργολάβου ώστε να του επιβληθεί η σχετική δαπάνη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ