Τετάρτη 18 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΙΒΣΑ
Δεν εξαιρούνται ανάπηροι και πολύτεκνοι!

Υπογράφτηκε η υπουργική απόφαση για τις αυξήσεις - φωτιά στα τροφεία και τα μεταφορικά, που θα επιβαρύνουν τους γονείς κατά 50%

Με μικρές τροποποιήσεις των κλιμακίων εισοδήματος, από εκείνες που είχε αποφασίσει το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος Βρεφονηπιακών Σταθμών Αττικής (ΙΒΣΑ), δημοσιεύτηκε η υπουργική απόφαση για την αύξηση των τροφείων και των μεταφορικών των παιδιών. Πρόκειται για μια μεσοσταθμική αύξηση της τάξης του 50%, όπως κατήγγειλε η Ομοσπονδία Συλλόγων Γονέων του ΙΒΣΑ (26.3.1997) όταν το Διοικητικό Συμβούλιο του ΙΒΣΑ πήρε την απόφαση για την αύξηση των τροφείων (24.3.1997).

Στους Πίνακες 1 και 2 δημοσιεύονται τα νέα και τα παλιά κλιμάκια, καθώς και η συνολική επιβάρυνση, για να μπορεί να κάνει συγκρίσεις ο αναγνώστης. Η διαφορά με την απόφαση του ΙΒΣΑ βρίσκεται στο ότι ανέβηκε το όριο στα 2.000.000 για τη δωρεάν φοίτηση, ενώ η απόφαση για τα μεταφορικά ήταν για 5.000 δραχμές, την οποία το υπουργείο έκανε 6.000 δραχμές. Τα δεύτερα παιδιά της ίδιας οικογένειας θα πληρώνουν το ήμισυ των τροφείων του πρώτου παιδιού.

Το εξοργιστικό στην απόφαση είναι το σημείο εκείνο που αναφέρεται στις πολύτεκνες οικογένειες και στους αναπήρους: "Οι παραπάνω αυξήσεις των τροφείων αφορούν και τις πολύτεκνες οικογένειες καθώς και τις οικογένειες των οποίων ο ένας εκ των δύο γονέων ή τέκνο έχει θεωρηθεί ανάπηρο" αναφέρει στην απόφασή του ο υφυπουργός Πρόνοιας Θ. Κοτσώνης.

Στο σκεπτικό της υπουργικής απόφασης αναφέρεται ότι δεν έγιναν αυξήσεις των τροφείων απ' το 1990. Είναι ένα κουτοπόνηρο επιχείρημα καθώς ο γονιός δε διαφορίζει τα τροφεία απ' τα μεταφορικά, αλλά λογαριάζει το συνολικό ποσό που πληρώνει. Ετσι, πριν δυο χρόνια υπήρξε ο εύσχημος τρόπος του διπλασιασμού (από 2.000 σε 4.000 δραχμές) των μεταφορικών.

Το ΙΒΣΑ είχε ζητήσει επιχορήγηση 3,32 δισ. δραχμών εκ των οποίων 3,12 δισ. ήταν για τους μισθούς και τις ασφαλιστικές εισφορές των 670 εργαζομένων στο Ιδρυμα. Τελικά, η κυβέρνηση ενέκρινε μόλις 2,62 δισ. δραχμές, αφήνοντας για τις πλάτες των γονιών ακόμα και τα ενοίκια (120 εκατ.) και το ρεύμα (24 εκατ.). Το ΙΒΣΑ είχε υπολογίσει ότι, εκτός απ' την επιχορήγηση, θα εισπράξει και 447 εκατ. δραχμές απ' τα τροφεία και τα μεταφορικά των λεωφορείων με τα ισχύοντα πριν τις αναπροσαρμογές τροφεία και μεταφορικά.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα μέχρι τώρα ισχύοντα 3.620 οικογένειες - απ' τις 3.820 συνολικά - είχαν εισόδημα μεγαλύτερο των 2.100.000 και πλήρωναν μέχρι τώρα 10.500 δραχμές το μήνα.

"Μήνυμα αγοράς και αναλγησίας"

Με χτεσινή ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) χαρακτηρίζει την απόφαση αυτή ως "μήνυμα αγοράς και αναλγησίας" που εμφανίζεται την ώρα που η κυβέρνηση διά του υπουργού Υγείας Κ. Γείτονα, αγωνιζόταν στη Βουλή να πείσει για την ανάγκη ενός σύγχρονου κράτους πρόνοιας.

Η ΠΟΕΔΗΝ υποστηρίζει ότι η απόφαση είναι άκυρη, καθώς δεν υπογράφτηκε απ' τη Γενική Γραμματέα του υπουργείου Υγείας, Ιω. Πανοπούλου, και καταγγέλλει ότι το υφυπουργείο Πρόνοιας αποτελεί "κράτος εν κράτει".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ