Σάββατο 1 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Κατάσταση πολιορκίας"

Επί 5 μέρες η Θεσσαλία βρίσκεται σε "κατάσταση πολιορκίας".

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, που έφτασαν από διάφορες περιοχές της χώρας, έχουν επιβάλει αστυνομοκρατία και τρομοκρατία. Στους δρόμους περιπολούν εκατοντάδες αστυνομικοί. Ελικόπτερο επιτηρεί από τον ουρανό. Χτες το πρωί η περιοχή αποκόπηκε για αρκετές ώρες από την υπόλοιπη χώρα, καθώς οι αστυνομικές δυνάμεις απέκλεισαν την Εθνική οδό Αθήνας - Θεσσαλονίκης.

Στα δικαστήρια, εισαγγελείς και δικαστές καταδικάζουν με βαριές ποινές, και σχεδόν σε καθημερινή βάση, δεκάδες αγρότες.

***

Τι συνέβη και μια ολόκληρη περιοχή, στο κέντρο της Ελλάδας, ζει, σχεδόν, "υπό κατοχή"; Τίποτα το εξαιρετικά ιδιαίτερο. Ούτε κάποιος εξωτερικός εχθρός πλησιάζει τα θεσσαλικά σύνορα, ούτε ορδές εγκληματιών λυμαίνονται την περιοχή, ούτε λαϊκή επανάσταση κατά του καθεστώτος εκδηλώθηκε. Γιατί, τότε, ακούμε συνεχώς στα ΜΜΕ πολεμικά ανακοινωθέντα της κυβέρνησης, παραγγέλματα υπουργών προς τις δυνάμεις καταστολής, συκοφαντίες και βρισιές εναντίον των Θεσσαλών;

***

Τίποτα το επικίνδυνο για την ασφάλεια της χώρας και των πολιτών δε συνέβη. Απλώς οι Θεσσαλοί αγρότες κινητοποιούνται, διεκδικώντας λύσεις κάποιων προβλημάτων από την πολιτεία. Στα πλαίσια αυτής της κινητοποίησης - την οποία είχαν αναγγείλει εδώ και πολλές μέρες - και προκειμένου να πιέσουν την κυβέρνηση να ικανοποιήσει κάποια λίγα και επείγοντα αιτήματά τους, τοποθέτησαν τα τρακτέρ στις πλατείες των χωριών, πραγματοποιούν ειρηνικές συγκεντρώσεις στις πόλεις και προσπαθούν να πλησιάσουν τη σιδηροδρομική γραμμή και τα διόδια της Εθνικής οδού, για να ενημερώσουν τους διερχόμενους πολίτες για το δίκιο των αιτημάτων τους.

***

Πώς δικαιολογείται, λοιπόν, η αντίδραση της κυβέρνησης που φέρεται σαν να θεωρεί τη Θεσσαλία "ξένο και εχθρικό έδαφος" και τους αγρότες σαν "εχθρούς της πατρίδας"; Δε δικαιολογείται, αλλά εξηγείται. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει αποφασίσει να συγκρουστεί με το λαό για να περάσει μια αντιλαϊκή πολιτική που καθορίζεται στην ΕΕ κι εξυπηρετεί αποκλειστικά τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου.

Ομως, τα τελευταία δυο χρόνια αναπτύσσονται ενωτικοί, μαζικοί και δυναμικοί αγώνες της αγροτιάς εναντίον αυτής της πολιτικής. Αυτό το αγροτικό κίνημα επιχειρεί να συντρίψει η κυβέρνηση, ώστε να μην επεκταθεί η "αναταραχή" και σε άλλες λαϊκές τάξεις και στρώματα κι ανατραπεί η πολιτική της. Και, προκειμένου να το πετύχει, χρησιμοποιεί τον κρατικό κατασταλτικό και δικαστικό μηχανισμό, αδιαφορώντας αν έτσι δημιουργούνται κίνδυνοι αντιδημοκρατικής εκτροπής.

***

Να γιατί απαιτείται άμεση δημοκρατική εγρήγορση και λαϊκή ενεργοποίηση όλων - ανθρώπων της δουλιάς, της Επιστήμης, του Πνεύματος, της Τέχνης - όσοι θέλουν να προφυλάξουν τη δημοκρατική νομιμότητα και να διασφαλίσουν ένα ομαλό και καλύτερο μέλλον για το λαό μας και τη χώρας μας.

Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ