Σάββατο 8 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αναδιαρθρώσεις με ξεριζώματα...

Αποκαλυπτικά στοιχεία για το ξερίζωμα αμπελιών και ροδακινιών και για την ουσία των αναδιαρθρώσεων που προωθούνται

Αναδιάρθρωση των καλλιεργειών με ξεριζώματα και επαναφύτευση, σε κάθε περίπτωση, μικρότερων εκτάσεων αντί των καλλιεργειών που "ξεπατώνονται". Τέτοιες αναδιαρθρώσεις προπαγανδίζουν, στην πραγματικότητα, οι κυβερνητικοί επικοινωνιολόγοι και η ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας, προκειμένου να αποφύγουν το αμείλικτο ερώτημα που θέτουν οι αγρότες της χώρας απέναντι στη δραματική συρρίκνωση των καλλιεργειών με τις ποσοστώσεις της ΕΕ.

Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία που αφορούν την αμπελοκαλλιέργεια της χώρας όπου, με τον Κανονισμό 1442/88, μέχρι το 1996, σε λιγότερα από δέκα χρόνια δηλαδή, ξεριζώθηκαν 307.000 στρέμματα. Ενώ με τον Κανονισμό 1592/96 παρατείνεται η απαγόρευση νέων φυτεύσεων αμπελιών μέχρι την 31.8.98. Κατ' εξαίρεση δίνεται η δυνατότητα στη χώρα μας για τις καλλιεργητικές περιόδους 1996 - 97 και 1997 - 98 να φυτευτούν νέα αμπέλια σε έκταση μόνον 2.080 στρεμμάτων και για παραγωγή "οίνων ποιότητας", "οίνων ονομασίας κατά παράδοση" και "τοπικών οίνων". Οι παραπάνω περιορισμοί, ασφαλώς, δημιουργούν τεράστια προβλήματα στους παραγωγούς που θέλουν να ανανεώσουν και αναδιαρθρώσουν τις καλλιέργειές τους.

Ετσι, π. χ., στο νομό Σερρών, έναντι των 3.000 στρεμμάτων αμπελιών που εγκαταλείφθηκαν οριστικά, ζητήθηκε να εγκριθεί να κατανεμηθούν 350 στρέμματα για τη φύτευση ποικιλίας αμπελιού "ροδίτη" που χρειάζεται για την παραγωγή του "τοπικού οίνου Σερρών". Ομως αντί αυτών εγκρίθηκαν μόλις 30 στρέμματα!

Οσον αφορά την καλλιέργεια ροδάκινων και νεκταρινιών, τα τελευταία χρόνια ξεριζώθηκαν περί τα 60.000 στρέμματα - απ' αυτά στο ν. Σερρών 350 στρέμματα.

Αποκαλυπτικό για το είδος και το μέγεθος των αναδιαρθρώσεων που προπαγανδίζονται είναι το Εθνικό Πρόγραμμα Αναδιάρθρωσης στον τομέα των οπωροκηπευτικών. Με απόφαση των υπουργών Γεωργίας και Οικονομικών, που δημοσιεύτηκε το Σεπτέμβρη του 1996, εγκρίθηκαν αναδιαρθρώσεις για: συκιές σε έκταση 16.000 στρεμμάτων, φιστικιές σε 3.500, καστανιές σε 1.280 και καρυδιές 7.000 στρέμματα όλα κι όλα! Μ' αυτόν τον τρόπο και με την προπαγάνδιση της... βιολογικής γεωργίας, η κυβέρνηση επιχειρεί να λύσει το οξύτατο πρόβλημα των αναδιαρθρώσεων στις καλλιέργειες και την αγροτική παραγωγή...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ