Σάββατο 8 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δήμος - επιχειρηματίας στο Αιγάλεω

Τη σύσταση δημοτικής επιχείρησης, που σε συνεργασία με ιδιώτες θα αναλάβει τις υπηρεσίες του δήμου, αποφάσισε η προσκείμενη στο ΣΥΝ πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου. Καταψήφισε η "Δημοτική Αγωνιστική Συσπείρωση"

Με τις ψήφους της προσκείμενης στο ΣΥΝ πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγάλεω αποφασίστηκε τελικά στην προχτεσινή συνεδρίαση η σύσταση Δημοτικής Επιχείρησης Ανάπτυξης, με την οποία ανοίγουν πλέον διάπλατα οι πόρτες για την εισχώρηση των ιδιωτών στις περισσότερες υπηρεσίες του δήμου και "παραθυράκια" για τις υπόλοιπες στο μέλλον. Η απόφαση για τη Δημοτική Επιχείρηση ελήφθη κάτω από τις έντονες αντιδράσεις των εργαζομένων - που προχτές έκαναν 24ωρη απεργία - αλλά και της "Δημοτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης". Οι υπόλοιπες παρατάξεις (ΠΑΣΟΚ και ΝΔ) καταψήφισαν μεν τη σύσταση της Επιχείρησης, διαφωνώντας όμως σε επιμέρους σημεία και όχι επί της ουσίας. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα της προσκείμενης στο ΠΑΣΟΚ παράταξης, με επικεφαλής τον πρώην δήμαρχο Κ. Σπηλιώπουλο, που καταψήφισε τη μελέτη, με το αιτιολογικό ότι και εκείνη είχε φτιάξει το 1992 μελέτη, όταν ήταν δημοτική αρχή και ότι έτσι έπρεπε να μείνει.

Από την πλευρά της δημοτικής αρχής το ρόλο του υποστηριχτή της Δημοτικής Επιχείρησης ανέλαβε ο σύμβουλος Δ. Μπίρμπας, ο οποίος θεώρησε "μύθους και προκαταλήψεις" τα όσα ακούγονται γι' αυτού του είδους τις Δημοτικές Επιχειρήσεις και ότι αυτές είναι αναγκαιότητα μιλώντας περί διαχείρισης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων. Υποστήριξε ακόμα ότι δε θίγονται οι εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων, χωρίς όμως να απαντήσει για το αν θα μείνουν τελικά στο μέλλον εργαζόμενοι στο δήμο, αλλά και με ποιες εργασιακές σχέσεις θα εργάζονται αυτοί στις Δημοτικές Επιχειρήσεις.

Ο επικεφαλής της "Δημοτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης" και δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Σταυρόπουλος δήλωσε την πλήρη αντίθεση με τη Δημοτική Επιχείρηση, επισημαίνοντας ότι η δημοτική αρχή "κάνει ένα δήμο - επιχειρηματία που θα πουλάει τις υπηρεσίες του". Αναφερόμενος στα οικονομικά θέματα της Δημοτικής Επιχείρησης αναφέρει ότι θα έχει λογική ανταποδοτικότητας, κάνοντας αφαίμαξη από τους δημότες. "Δεν είμαστε αντίθετοι με τη σύσταση Δημοτικής Επιχείρησης όταν αυτή γίνεται για ένα συγκεκριμένο τομέα που μπορεί να ωφεληθεί έτσι ο δήμος. Η συγκεκριμένη μελέτη όμως, με τη μορφή που έχει, ανοίγει τις πόρτες στους ιδιώτες για όλες τις δημοτικές υπηρεσίες και δείχνει ότι θα λειτουργεί χωρίς διαφάνεια και κοινωνικό έλεγχο", τόνισε ο Γ. Σταυρόπουλος. Μιλώντας για το θέμα των εργασιακών σχέσεων, επισήμανε ότι οι εργαζόμενοι στη Δημοτική Επιχείρηση θα έχουν άλλες σχέσεις εργασίας από τις σημερινές και θα είναι σύμφωνα με τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης, που σημαίνουν μερική απασχόληση και κατάργηση όλων των δικαιωμάτων τους. Ενώ για τους σημερινούς εργαζόμενους είπε ότι λόγω της Δημοτικής Επιχείρησης ο δήμος δε θα κάνει προσλήψεις και το ασφαλιστικό τους ταμείο θα έχει πρόβλημα.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου των Εργαζομένων Ν. Κολυβάκης ζήτησε την απόσυρση του θέματος, επισημαίνοντας ότι η Επιχείρηση με τη μορφή που τη θέλει η δημοτική αρχή καλύπτει οργανωμένες δημοτικές αρμοδιότητες και χρησιμοποιεί θεσμοθετημένα έσοδα του δήμου. Στη συνεδρίαση παρευρέθηκε και ο εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης Γιάννης Νικήτας, ο οποίος τόνισε ότι σύμφωνα με το καταστατικό όλες οι αρμοδιότητες του ΔΣ μεταφέρονται στη Δημοτική Επιχείρηση και ζήτησε και αυτός την απόσυρση του θέματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ