Σάββατο 4 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δυο πόλεις, μια πατρίδα

Αδελφές πόλεις είναι από προχτές βράδυ ο Αγ. Δημήτριος και η πόλη "Νίκος Μπελογιάννης" της Ουγγαρίας, που κατοικείται στην πλειοψηφία της από Ελληνες πολιτικούς πρόσφυγες και τα παιδιά τους

Η αδελφοποίηση πόλεων, μια παράδοση που έχει τις ρίζες της στα χρόνια που ακολούθησαν το Β Παγκόσμιο Πόλεμο και γεννήθηκε μέσα στα ερείπια, το αίμα και τον πόνο των εκατομμυρίων θυμάτων του φασισμού, σε μια προσπάθεια να επουλωθούν οι πληγές του πολέμου, βρήκε χτες άξιους συνεχιστές στους Δήμους Αγίου Δημητρίου (Μπραχάμι) και "Νίκος Μπελογιάννης" της Ουγγαρίας.

Η σεμνή τελετή της αδελφοποίησης έγινε στο Δημαρχείο του Αγίου Δημητρίου με τη συμμετοχή των δημοτικών συμβουλίων των δύο δήμων, εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και πλήθος κόσμου, ενώ ανάλογη τελετή θα γίνει και στην πόλη "Νίκος Μπελογιάννης" της Ουγγαρίας. Ομως αυτή η αδελφοποίηση φέρνει μαζί της και ένα μεγάλο ιστορικό φορτίο, γιατί η πόλη "Νίκος Μπελογιάννης", που κατοικείται στην πλειοψηφία της από Ελληνες πολιτικούς πρόσφυγες και τα παιδιά τους, φέρνει ταυτόχρονα και το όνομα του μεγάλου αγωνιστή. Το φωτεινό του χαμόγελο και η θυσία του συνεχίζουν να φωτίζουν και σήμερα το δρόμο του πραγματικού πατριωτισμού, της ειρήνης και της αδελφοσύνης των λαών.

Οπως είπε και στην ομιλία του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ και μέλος της Επιτροπής Ελληνοουγγρικής Φιλίας, Μήτσος Κωστόπουλος,"ο άνθρωπος με το γαρίφαλο, ο λαϊκός αγωνιστής, ο κομμουνιστής θα νιώθει ευχαριστημένος απ' αυτή την υπέροχη πράξη. Γιατί αυτή η πράξη είναι μια συμβολική κίνηση αδελφοσύνης όχι μόνο ανάμεσα στους δημότες των δύο δήμων, αλλά όλων των λαών. Η αδελφοποίηση αυτή, τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, γίνεται σε μια στιγμή που εθνικιστικά πάθη συνδαυλίζονται, μειονοτικά προβλήματα υποκινούνται και δίπλα μας οι λαοί της Γιουγκοσλαβίας δοκιμάζονται από μια νέα τραγωδία. Γι' αυτό η πράξη αυτή δείχνει το δρόμο που πρέπει να πορευτούμε, για να φράξουμε το δρόμο στις δυνάμεις αυτές που, επιδιώκοντας την κατάκτηση νέων αγορών, μοιράζουν και ξαναμοιράζουν τον κόσμο".

Μιλώντας για τη σημασία της αδελφοποίησης των δύο πόλεων, ο δήμαρχος Αγίου Δημητρίου Παντελής Ειρηνάκης υπογράμμισε πως πρόκειται για πράξη εκπλήρωσης ενός πατριωτικού χρέους απέναντι σε φίλους και αδελφούς και πρόθεση του δήμου είναι ν' αποτελέσει την αρχή ενός ανοιχτού διαύλου διαρκούς επικοινωνίας ανάμεσα στους κατοίκους των δύο δήμων. Ο δήμαρχος της πόλης "Νίκος Μπελογιάννης" Ζήσης Βλαχόπουλος τόνισε ότι η αδελφοποίηση δεν πρέπει να είναι μια τυπική πράξη, αλλά πρέπει με την ανάλογη δράση να της δοθεί ουσιαστικό νόημα και περιεχόμενο.

Λίγο αργότερα, μιλώντας στο "Ρ" με λόγια φορτισμένα από την πίκρα, αναρωτήθηκε γιατί μέχρι τώρα το ελληνικό κράτος στερεί την ελληνική ιθαγένεια από ανθρώπους που γεννήθηκαν στην Ελλάδα από Ελληνες γονείς και είναι γραμμένοι στα δημοτολόγια δήμων και κοινοτήτων της πατρίδας μας. Αναφέρθηκε επίσης στο πρόβλημα που ταλανίζει πολλούς συνταξιούχους πολιτικούς πρόσφυγες, επειδή ακόμα δεν έχει γίνει η μεταφορά των συντάξεών τους από την Ουγγαρία στην Ελλάδα. "Θέλουμε να επιστρέψουμε στην Ελλάδα με ψηλά το κεφάλι και όχι σαν ζητιάνοι", ήταν η τελευταία αποστροφή του Ζήση Βλαχόπουλου. Στα λόγια αυτά κρύβεται όχι μόνο ένα δίκαιο αίτημα, αλλά και η αξιοπρέπεια μιας ολόκληρης γενιάς που διώχτηκε, αλλά ποτέ δεν κατέθεσε τα "όπλα".

"Για μας, η αδελφοποίηση αυτή σηματοδοτεί τη δικαίωση των ιδεών και των οραμάτων του Νίκου Μπελογιάννη και των συντρόφων του, που η συνέπειά τους σ' αυτά οδήγησαν τον πρώτο στο εκτελεστικό απόσπασμα και τους άλλους σε ανείπωτους διωγμούς", είπε ο Χρήστος Λογαράς εκ μέρους της δημοτικής παράταξης "Νέα Πορεία"."Τέτοιες πρωτοβουλίες δυναμώνουν τη φιλία των λαών και την ειρήνη στα Βαλκάνια, στην Ευρώπη και στον κόσμο, που τόσο δοκιμάζονται από τους νέους Καίσαρες, πλανητάρχες και Αττίλες".

Στην τελετή αδελφοποίησης παραβρέθηκαν και απεύθυναν χαιρετισμούς ο πρέσβης της Ουγγαρίας στην Ελλάδα Γιάννος Χέρμαν,η πρώην δήμαρχος Αγγελική Βερυκάκη,εκπρόσωποι της ΚΕΔΚΕ, της νομαρχίας και των άλλων δημοτικών παρατάξεων του δήμου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ