Σάββατο 4 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Εφάπαξ ή σταδιακή κοροϊδία;

Τα σενάρια για τις συντάξεις που μελετά η Επιτροπή

Χωρίς τη συμμετοχή του εκπροσώπου των συνταξιούχων - αποχώρησε την περασμένη βδομάδα για μη γίνει συνυπεύθυνος σε αντισυνταξιουχικά σενάρια - συνεδρίασε χτες η Διυπουργική Επιτροπή στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας που μελετά το θέμα των συντάξεων.

Στη χτεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής συγκεντρώθηκαν όλα τα υλικά που παρουσιάστηκαν μέχρι τώρα και την ερχόμενη Πέμπτη θα δοθεί το προσχέδιο πορίσματος, ενώ την επομένη αναμένεται να ανακοινωθεί το τελικό πόρισμα.

Διαρρέουν δυο σενάρια: Το ένα σενάριο απ' το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας για εφάπαξ ενίσχυση - αγνώστου όμως ύψους - των χαμηλοσυνταξιούχων στο δεύτερο εξάμηνο του 1996. Δηλαδή θα δοθεί ένα ποσό, όπως έγινε και πέρσι το Μάρτη μετά το ξύλο στο Μέγαρο Μαξίμου, σε συνταξιούχους με συντάξεις 90.000-100.000 δραχμές.

Το άλλο σενάριο είναι να προτείνει ο υπουργός Εργασίας τη σταδιακή επανασύνδεση - χωρίς να είναι σίγουρο ότι θα θεσμοθετηθεί - των κατώτερων συντάξεων του ΙΚΑ με τα 20 ημερομίσθια για τις γήρατος και αναπηρίας και με τα 18 ΗΑΕ για τις συντάξεις λόγω θανάτου. Να δοθεί δηλαδή ένα ΗΑΕ το 1996 και ένα ΗΑΕ κάθε εξάμηνο του 1997.

Οι συνταξιούχοι έχουν απορρίψει και τη μια και την άλλη περίπτωση και ζητούν την επανασύνδεση μέσα στο 1996, ενώ πρότειναν στην Επιτροπή να θεωρηθούν ως χαμηλοσυνταξιούχοι όσοι παίρνουν συντάξεις μικρότερες των 180.000 δραχμών.

Με το θέμα των συντάξεων θα ασχοληθεί και η Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ την επόμενη βδομάδα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ