Τρίτη 31 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΚΕ
Δεν μπορεί να κάθεται στην καρέκλα του

Με μια ανακοίνωση - καταπέλτη, άμεση απάντηση στην αισχρή προσπάθεια κυβέρνησης και εφοπλιστών να μεταθέσουν τις ευθύνες τους στις πλάτες των ναυτεργατών, παρενέβη στην εξέλιξη από το μεσημέρι της Κυριακής το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ. Παραθέτουμε ολόκληρη την ανακοίνωση:

"Ενα ακόμα πολύνεκρο τραγικό δυστύχημα έρχεται να προστεθεί στον ατέλειωτο βωμό θυσιών του εργαζόμενου ναυτεργατικού κόσμου, λίγες μέρες μετά τον ηρωικό αγώνα των ναυτεργατών, που πάλεψαν ενάντια στην κυβερνητική πολιτική, στο εφοπλιστικό κεφάλαιο και στους παρατρεχάμενούς του ιδιοκτήτες φορτηγών.

Το γεγονός θα ήταν απίστευτο, αν δεν ήταν γνωστή η αδηφαγία του μεγάλου κεφαλαίου και η πλήρης αδιαφορία του για τη ζωή των εργαζομένων, όπως επίσης και η εγκληματική αδράνεια των υπουργείων, στη συγκεκριμένη περίπτωση των ΥΕΘΑ και ΥΕΝ και η ανυπαρξία μέτρων που θα συντελούσαν στη διάσωση ναυαγών.

Το τερατώδες έγκλημα των υπευθύνων της εταιρίας ΑΓΕΤ βρίσκεται στο γεγονός ότι διέταξαν ή, στην καλύτερη γι' αυτούς περίπτωση, επέτρεψαν τον απόπλου του πλοίου, τη στιγμή που στην περιοχή φυσούσαν άνεμοι 8 έως 9 μποφόρ. Και επιπλέον, στο γεγονός ότι διατηρούσαν σε χρήση ένα ακατάλληλο για μεταφορές πλοίο.

Οι εγκληματικές ευθύνες του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας εντοπίζονται στη μη ύπαρξη του αναγκαίου συστήματος για τη λήψη οποιουδήποτε επείγοντος σήματος, που εκπέμπεται από ναυαγούς ή πλοία. Στην αναχώρηση πλοίου του λιμενικού δέκα ώρες μετά τη λήψη της ειδοποίησης. Στο γεγονός ότι, ενώ για τα επιβατηγά πλοία ισχύουν τα απαγορευτικά σήματα απόπλου, δεν ισχύει το ίδιο και για τα φορτηγά.

Ευθύνες έχει συνολικά η κυβέρνηση που με την άγρια νεοφιλελεύθερη πολιτική της στηρίζει τη δράση του μεγάλου κεφαλαίου, αλλά και για την ακόμα μια φορά διαπιστωνόμενη έλλειψη συνεργασίας ανάμεσα στα υπουργεία Εθνικής Αμυνας και Εμπορικής Ναυτιλίας. Μετά από τέτοια τραγικά συμβάντα δεν μπορεί ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Σουμάκης να συνεχίζει να κάθεται στην καρέκλα του.

Το ΚΚΕ καταγγέλλει με οργή και αγανάκτηση το συγκλονιστικό γεγονός. Αποδείχνεται και πάλι ότι μόνο ο ασυμφιλίωτος αγώνας ενάντια στο μεγάλο κεφάλαιο και στις πολιτικές που στηρίζουν την ασυδοσία και τη δράση του είναι ο μονόδρομος για τους εργαζόμενους. Το ΚΚΕ καλεί όλους τους εργαζόμενους να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στους ναυτεργάτες, που μαστίζονται από την ανεργία, αλλά και από τις πιο στυγνές μορφές εκμετάλλευσης από το εφοπλιστικό και το μεγάλο βιομηχανικό κεφάλαιο.

Αυτός είναι ο καπιταλισμός"!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ