Τρίτη 31 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η "βασιλόπιτα"

Το έθιμο κρατάει από πολύ παλιά. Κάθε νύχτα, δηλαδή, σαν την αποψινή, οι εκάστοτε άρχοντες του τόπου καλούν κοντά τους όλον τον κόσμο για να κόψουν και να μοιράσουν, λέει, την πατροπαράδοτη (βασιλό)πίτα. Σ' αυτήν όμως την καθιερωμένη πρωτοχρονιάτικη γιορτή γίνονται, πάντοτε, τόσα "μασκαραλίκια", ώστε πολλοί υποστηρίζουν ότι η εν λόγω εκδήλωση δεν πρέπει να διοργανώνεται στις 31 Δεκέμβρη, αλλά την Κυριακή της αποκριάς!

Εν πάση περιπτώσει, παρά τις κατά καιρούς αντιρρήσεις για την ημερομηνία, η γιορτή της κοπής της πίτας παραμένει μέχρι των ημερών μας αμετακίνητη και ως εκ τούτου ο σημερινός άρχων Κ. Σημίτης είναι έτοιμος να τηρήσει απόψε το παμπάλαιον έθιμο.

Εκεί, δηλαδή, περί την 12η νυκτερινή, θα εμφανιστεί - όπως έκαναν και οι προκάτοχοί του - στη μεγάλη αίθουσα της εκδήλωσης, κρατώντας το ταψί με την πίτα. Με ιεροτελεστικές κινήσεις θα την αποθέσει επάνω στο προ αυτού τραπέζι και θα αναζητήσει αμέσως ένα μαχαίρι. Ευθύς τότε, ο παρακαθήμενός του Γιάννος θα πεταχτεί επάνω και θα ρωτήσει:

- Ποιο απ' όλα να φέρω, πρόεδρε; Εκείνο το οδοντωτό, με το οποίο πετσοκόβουμε τα εισοδήματα των μισθωτών ή το άλλο, το ίσιο, με το οποίο λιανίζουμε τις κοινωνικές δαπάνες;

- Αυτά τα μαχαίρια, ανόητε, δεν είναι για τη σημερινή δουλιά. Το μεγάλο, της "σύγκλισης", είναι κατάλληλο για την πίτα και φέρτο γρήγορα!

Τρία λεπτά αργότερα, ο άρχων σταυρώνει με το μαχαίρι τη "βασιλόπιτα", ευχόμενος "καλή χρονιά" σε όλους κι έπειτα αρχίζει τον τεμαχισμό. Το πρώτο κομμάτι για την ΕΟΚ, το δεύτερο για το Μάαστριχτ, το τρίτο για τους "συμμάχους" και αφού τελειώνει έτσι με τα ...ιερά μερίδια, έρχεται πλέον στα ατομικά. Τραβάει, λοιπόν, μια βαθιά μαχαιριά και, χραπ, κόβει ένα τεράστιο κομμάτι για τους βιομήχανους. Μετά πατάει πάλι το μαχαίρι και κόβει το ίδιο μεγάλα κομμάτια για τους εφοπλιστές, τους μεγαλοεργολάβους, τους τραπεζίτες και άλλους αγάδες της χώρας.

Οι δικαιούμενοι να πάρουν αυτά τα χορταστικότατα μερίδια τρίβουν τα χέρια τους από χαρά, ενώ, αντιθέτως, το "πόπολο", που στριμώχνεται πίσω τους, γουρλώνει τα μάτια του και ξεφωνίζει: "Ρε, πρόεδρε, με τέτοιες κομματάρες που δίνεις σ' αυτούς, τι θα μείνει να πάρουμε εμείς;".

- Μη στενοχωριέστε, θα σας βολέψω κι ελόγου σας! απαντάει ατάραχος εκείνος. Και κόβοντας από τα υπολείμματα της πίτας μια φετούλα λεπτή σαν τσιγαρόχαρτο, φωνάζει τον Εργάτη και του λέει: "Ορίστε, κύριε, πάρε το μερτικό σου και πάψε να φωνάζεις"!

Ο εργάτης βγαίνει απ' τα ρούχα του, βλέποντας την αδικία εις βάρος του και φωνάζει έξαλλος, καθώς αποχωρεί απ' τη γιορτή: "Σιγά να μη δεχτώ αυτήν την κουτσουλιά, μπαγαπόντη! Θα τα πούμε από αύριο στους δρόμους"!

Ο άρχων κλονίζεται για λίγο, αλλά συνέρχεται την άλλη στιγμή και συνεχίζει την μπαμπέσικη μοιρασιά του, δίνοντας, αράδα, κάτι κομματάκια μια σταλιά στον Υπάλληλο, και τους άλλους φουκαράδες. Και δεν πτοείται ο ερίφης ούτε όταν διαπιστώνει ότι τελείωσε η πίτα και απόμεινε χωρίς κομμάτι ο Συνταξιούχος. "Μωρέ, θα τον βολέψω κι αυτόν"! λέει από μέσα του. Και αμέσως, χωρίς ίχνος ντροπής, μαζεύει τα ψίχουλα απ' το ταψί και τα προσφέρει ίσια στον ασπρομάλλη απόμαχο, λέγοντας: "Να, πάρε κι εσύ το μερτικό σου και καλοφάγωτο"!

Τάσος ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ