Τρίτη 31 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Ενα δολοφονικό δίδυμο"

Αντιδράσεις συνδικάτων, φορέων, παραγόντων και κομμάτων

Η ΓΣΕΕ με ανακοίνωσή της καλεί την κυβέρνηση να πάρει δραστικά μέτρα για τη διαφύλαξη της ανθρώπινης ζωής με σεβασμό γι' αυτούς που εργάζονται στη θάλασσα. Προτείνει:

1) Να δημιουργηθούν άμεσα σταθμοί διάσωσης σε περιφερειακό πανελλαδικό επίπεδο με τον ανάλογο εξοπλισμό και εξειδικευμένο προσωπικό για να μην επαφίεται η διάσωση στον πατριωτισμό των αλιέων ούτε να γίνεται αυτή αντικείμενο αισχροκέρδειας από ιδιωτικές εταιρίες.

2) Να ισχύει η απαγόρευση του απόπλου για όλες τις κατηγορίες πλοίων.

3) Να εκσυγχρονιστούν και να εξοπλιστούν οι αρμόδιες υπηρεσίες με τα αναγκαία μηχανήματα προκειμένου να εξασφαλίζεται η έγκαιρη λήψη κάθε σήματος κινδύνου.

4) Να αυστηροποιηθούν και να ελέγχονται οι διαδικασίες έκδοσης πιστοποιητικών ασφάλειας της αξιοπλοϊας των πλοίων και να τιμωρούνται παραδειγματικά οι παρανομούντες.

5) Να εκδημοκρατιστεί το ΑΣΝΑ (Ανώτατο Συμβούλιο Ναυτικών Ατυχημάτων) όπως και το ίδιο το Λιμενικό Σώμα και να πάψουν οι παρεμβάσεις του εφοπλιστικού κεφαλαίου.

"Κυβέρνηση και εργοδοσία συμπληρώνουν ένα δολοφονικό δίδυμο,που κάθε χρόνο βυθίζει στο πένθος δεκάδες οικογένειες εργαζομένων", τονίζει στην ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Οικοδόμων.

"Το μόνο που μένει στην κυβέρνηση, είναι να πάψει να δικαιολογεί τα αδικαιολόγητα και να κάνει πράξεις τις προτάσεις του ναυτεργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, σε διαφορετική περίπτωση ο τίτλος "κυβέρνηση - δολοφόνος" της ανήκει", καταλήγει η ανακοίνωση.

Το Εργατικό Κέντρο Πειραιά εκφράζει τον αποτροπιασμό και την αγανάκτησή του για την πολύνεκρη ναυτική τραγωδία, καταγγέλλοντας την ΑΓΕΤ -ΗΡΑΚΛΗΣ που "έδωσε εντολή στο πλοίο να ταξιδέψει", αλλά και την κυβέρνηση που "έχει σοβαρότατες ευθύνες για το γεγονός ότι χρόνια τώρα συνεχίζεται η ασύδοτη δράση των εφοπλιστών".

Το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου σε ανακοίνωσή του επισημαίνει τις τεράστιες ευθύνες του κράτους και του εφοπλιστικού κεφαλαίου για το ατύχημα, ενώ καταγγέλλει την καθυστέρηση στην κινητοποίηση διάσωσης, τονίζοντας ότι η πολιτική της κυβέρνησης είναι τέτοια που "αγνοεί ακόμα και τις ανθρώπινες ζωές".

Κατάπληκτοι από την "εγκληματική ασυδοσία του εφοπλιστικού κεφαλαίου", αλλά και "την αναισθησία και αδράνεια του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας που ολιγώρησε στην αποστολή βοήθειας προς τους ναυαγούς", έμειναν οι εργαζόμενοι της Λέσβου, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου του νησιού.

Την "εγκληματική ολιγωρία και καθυστέρηση" από την πλευρά του κράτους, καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της και η Ομοσπονδία Φάρμακου.Επίσης, το Συμβούλιο Περιοχής 5ης Εδαφικής Περιφέρειας Νομού Χίου σε ψήφισμά του, διαμαρτύρεται προς την κυβέρνηση για τη στάση της απέναντι στα προβλήματα των ναυτικών, για την πολιτική της που στοχεύει στη μείωση του αριθμού των ναυτεργατών και ζητάει μέτρα για την προστασία των ναυτεργατών.

  • Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κ. Στεφανόπουλος,δήλωσε: "Συμμετέχω στη γενική συγκίνηση που προκάλεσε σε όλους το ναυάγιο. Προς τις οικογένειες των θυμάτων, εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια".

Να αναζητηθούν και να καταλογισθούν ευθύνες, ζητάει η ΝΔ,καθώς και να παρθούν μέτρα τα οποία θα αποτρέψουν στο μέλλον ανάλογη τραγωδία.

Την οδύνη του για τη ναυτική τραγωδία εξέφρασε και ο ΣΥΝ.

Η ΠΟΛ. ΑΝ. σε ανακοίνωσή της καταγγέλλει την ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού. Τέλος, το ΔΗΚΚΙ σε ανακοίνωσή του, εκφράζει τη λύπη του για το ναυάγιο και ζητάει άμεση διερεύνηση για την ανεύρεση των υπευθύνων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ