Τρίτη 31 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Εχουν θράσος

Στοιχεία από το ημερολόγιο του Θαλάμου Επιχειρήσεων του ΥΕΝ επικαλέστηκε ο υπουργός Ναυτιλίας, για να πείσει πως οι κρατικές υπηρεσίες έπραξαν όλα τα δέοντα. Μόνο που αυτό το ημερολόγιο υπέστη πολλές τροποποιήσεις μέχρι την τελική διατύπωσή του, όπου ανάμεσα σε άλλα αναφέρονται:

22.12: Από σταθμό MAS PALOMAS ελήφθη τέλεξ για εκπομπή σήματος κινδύνου από EPIRB, για πλοίο χωρίς στίγμα και λοιπά στοιχεία. Διαπιστώνεται ότι πρόκειται για το M/V DYSTOS Ν. Π. 8204.

22.15: Τηλεφωνική επικοινωνία με εκπρόσωπο εταιρίας κ. Μαύρο, ο οποίος ενημέρωσε ότι το πλοίο βρίσκεται σε αγκυροβόλιο στη Σκιάθο!

22.20: Ενημερώθηκε το Υπολιμεναρχείο Σκιάθου, το οποίο κάλεσε στο VHF το πλοίο, χωρίς αποτέλεσμα.

22.40: Ελήφθη νέο τέλεξ από MAS PALOMAS και δίδονται τα στίγματα κινδύνου του πλοίου φ.38 μοίρες 36 1Β - λ=023 μοίρες 07,1Α (51%) (ξηρά Ν. Εύβοια) και φ= 38 μοίρες 39,2Β - λ=023 μοίρες 21, 9Α (49%). Ενημερώθηκε το Κ. Λ. Χαλκίδας για ενέργειες και ταυτόχρονα διενέργεια έρευνας στην περιοχή από αλιευτικά σκάφη.

ΛΑΘΡΟΧΕΙΡΙΑ: 22.45: Εκπρόσωπος της εταιρίας ενημέρωσε ότι τελευταία επικοινωνία, με πλοίο υπήρξε στις 19.00 και βρισκόταν μεταξύ Σκιάθου και Σκόπελου. Ενημερώθηκε ΕΛΛΑΣ ΡΑΔΙΟ και το VTS - ΛΗΜΝΟΣ Ρ για συνεχείς κλήσεις. (Στη διάρκεια της πρώτης του συνέντευξης ο υπουργός επικαλέστηκε την πρώτη αναφορά της εταιρίας, σύμφωνα με την οποία το πλοίο ήταν αγκυροβολημένο την ώρα του ναυαγίου. Στο κείμενο που μοιράστηκε στους δημοσιογράφους προστέθηκε και η δεύτερη δήλωση της εταιρίας...).

00.30: Λιμεναρχείο Κύμης ανέφερε ότι στη θαλάσσια περιοχή ακρωτηρίου Μετόχι Χιλιαδούς Κύμης θεάθηκαν 2 ερυθρές φωτοβολίδες.

00.38: Εστάλη σήμα για έρευνες στις Λιμενικές Αρχές Κύμης, Χαλκίδας, Σκιάθου, Σκόπελου. Ζητήθηκε από ΕΛΛΑΣ Ρ. και ΛΗΜΝΟΣ Ρ. για κλήσεις στα παραπλέοντα. Ενημερώθηκε ΓΕΝ για συνδρομή (σ.σ. το ΓΕΝ το διέψευσε).

05.40: Υπολιμεναρχείο Κύμης ανέφερε ότι ένα από τα οκτώ επαγγελματικά αλιευτικά που διενεργούν έρευνες εντόπισε έναν ναυαγό σε πνευστή σωσίβια σχεδία σε θέση 4ν. μ. βόρεια της Κύμης, τον οποίο και μεταφέρει στην ξηρά, καλά στην υγεία του. Ο ναυαγός περισυνελέγη περί ώρα 05.00.

06.05: Ο ναυαγός ενημέρωσε ότι είναι μέλος του πληρώματος του Φ/Γ ΔΥΣΤΟΣ Ο ναυαγός ονομαζόταν ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ Χρήστος ειδικότητα Δόκιμος Πλοίαρχος.

06.15: Αμεσα ενημερώθηκαν: 1) ΚΣΕΔ/ Πολεμικής Αεροπορίας για αποστολή αεροσκάφους, C-130 για ρίψη φωτιστικών - φωτοβολίδων. 2) ΓΕΝ για συνδρομή. 3) Εστάλη σήμα SOS (Ελληνικά - Αγγλικά). Ενημερώθηκε αρμόδιος Τμηματάρχης και Διευθυντής ΥΕΝ/ΔΑΝ και ναυαγοσωστικά Γραφεία.

06.33: Απογείωση αεροσκάφους C-130 από Ελευσίνα για ρίψη φωτιστικών - φωτοβολίδων, όπου πρόκειται να φτάσει στην περιοχή σε 12 λεπτά. Επίσης σε ετοιμότητα βρίσκονται 2 ελικόπτερα της Πολεμικής Αεροπορίας που θα απογειωθούν μόλις ξημερώσει.

06.50: Το Υπολιμεναρχείο Κύμης ανέφερε ότι μετά από έρευνες το αλιευτικό "ΜΑΝΩΛΑΚΗΣ" εντόπισε το πλοίο αναποδογυρισμένο σε θέση φ=38 μοίρες 40' Β - λ= 024 μοίρες 12' Α (3ν. μ. Β. Κύμης).

10.10: Ενημερώθηκε ιδιωτικό καταδυτικό συνεργείο ΠΟΣΕΙΔΩΝ να μεταβεί στην περιοχή. Επίσης κλιμάκιο από Α/Ξ ΔΕΕΠ μεταβαίνει στην περιοχή.

12.40: Ομάδα δυτών βρίσκεται στο πλοίο και γίνεται προσπάθεια με ηχητικά σήματα για τυχόν εντοπισμό επιβαινόντων, με αρνητικά αποτελέσματα.

15.45: Το ναυάγιο δέθηκε από το Ρ/Κ ΜΑΤΣΑΣ ΣΤΑΡ.

* Σ. Σ. Τα μαυρισμένα σημεία είναι χαρακτηριστικά της "άμεσης" αντίδρασης, του ψεύδους και της αναλγησίας. Θα επανέλθουμε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ