Πέμπτη 15 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τι αλλάζει στα προγράμματα

Ηταν αναμενόμενο ότι τα νέα Ωρολόγια Προγράμματα (ΩΠ) του Λυκείου θα κινούνταν στην ίδια κατεύθυνση με τον αντιεκπαιδευτικό και αντιλαϊκό νόμο 2525/97 για το Λύκειο, τα ΕΛΚΥΣ κλπ.

Συγκεκριμένα, κάνοντας σύγκριση με τα Γενικά Λύκεια το ΩΠ:

1) Από τη σκοπιά του συνόλου των υποχρεωτικών ωρών

Ουσιαστικά παραμένει αμετάβλητο, ως προς τα ΓΕΛ και μειώνεται κατά 3 ώρες ως προς τα ΤΕΛ, ΕΠΛ.

2) Από τη σκοπιά του ενιαίου χαρακτήρα

Οι διαφοροποιημένες ώρες ήταν 16 στις 93, (17% και διδάσκονταν μόνο στη Γ' τάξη) και γίνονται 24 στις 92, (26% και επεκτείνονται σε όλες τις τάξεις, ιδιαίτερα στις Β', Γ').

3) Από τη σκοπιά της κατάργησης ή όχι της λογικής των δεσμών

Οι 4 Δέσμες με 16 ώρες η κάθε μια (συγκεντρωμένες μόνο στη Γ' τάξη), γίνονται τρεις κατευθύνσεις με 18 ώρες η κάθε μια, ανακατανέμονται και μοιράζονται στις Β' (6 ώρες) και Γ' (12 ώρες) τάξεις. Δε θα υπάρχουν "προσωρινά" (!) και οι τρεις σε όλα τα σχολεία).

4) Από τη σκοπιά της αλλαγής του είδους των μαθημάτων

Μαθήματα καταργούνται, εντελώς, όπως η Γεωλογία (!). Μαθήματα υποχρεωτικά μετατρέπονται σε "επιλογής", όπως Καλλιτεχνικά (τα οποία, βέβαια, ποτέ δε διδάχθηκαν - αφού ποτέ δε διόρισαν εκπαιδευτικό καλλιτεχνικών σε Λύκειο (!) - Αστρονομία, Ψυχολογία, Φιλοσοφία, 2η ξένη γλώσσα. Μαθήματα προστίθενται, όπως Αρχές Οικονομίας και Τεχνολογία (στην Α' τάξη).

Μαθήματα (2ωρα) επιλογής εισάγονται (υποχρεωτικά, ένα σε κάθε τάξη). Ορισμένα από αυτά προβλέπονται σε όλες τις τάξεις: Αρχές Περιβαλλοντικών Επιστημών, Νεότερη Ευρωπαϊκή Λογοτεχνία, 2η ξένη γλώσσα, Αστρονομία, Σχέδιο, Εφαρμογές Υπολογιστών, ενώ ορισμένα συμπεριλαμβάνονται στις ανάλογες κατευθύνσεις, (το πιθανότερο είναι να μην υπάρχουν σε όλα τα σχολεία όλα τα μαθήματα επιλογής (!).

5) Από τη σκοπιά της κατανομής των ωρών στα μαθήματα

Υπολογίζοντας το σύνολο των υποχρεωτικών ωρών, ήταν για τις τρεις τάξεις, στα Ελληνικά, στις Δέσμες 1η, 2η, 4η 23 και την 3η Δέσμη 31... γίνονται στις κατευθύνσεις, Θετική και Τεχνολογίας 18 και Θεωρητική 27.Μείωση, επομένως, κατά 5 ή 4 ώρες. Στα υπόλοιπα μαθήματα γίνονται μικρές μεταβολές (1 ή 2 ώρες), όπως και κάποιες εσωτερικές μετακινήσεις από τάξη σε τάξη.

Αξίζει πάντως, να επισημανθεί η αισθητή μείωση των ωρών των Φυσικών Επιστημών στην Α' τάξη, στα κοινά μαθήματα της Β' και η μερική μεταφορά τους στα μαθήματα των κατευθύνσεων της Β' καιΓ' τάξης.

Κάνοντας, τέλος, σύγκριση με τα ΤΕΛ ή τα ΕΠΛ και ένα μόνο παράδειγμα είναι αρκετό. Ωρες Πληροφορικής στην ειδικότητα της Πληροφορικής στα ΤΕΛ (και για τις τρεις τάξεις): Ηταν 31 ώρες υποχρεωτικές και γίνονται 5 υποχρεωτικές και 4 προαιρετικές (!). Πρόκειται για πραγματικό ακρωτηριασμό.Ουσιαστικά, καταργείται η επαγγελματική εκπαίδευση στο Δημόσιο Εκπαιδευτικό Σύστημα και ασφαλώς εκδιώκεται από το Λύκειο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ