Πέμπτη 15 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΓΡΟΤΕΣ
Ξανά στα οδοστρώματα των εθνικών δρόμων

Ανακοίνωση - κάλεσμα, προς τους αγρότες και τις άλλες λαϊκές τάξεις και στρώματα, της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα, ενόψει των νέων κινητοποιήσεων που ξεκινούν στις 20 του Γενάρη

Να πάρουν μαζικά και δυναμικά μέρος στις νέες κινητοποιήσεις που ξεκινούν στις 20 του Γενάρη καλεί τους αγρότες η Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα (ΠΑΣΕ). Ταυτόχρονα καλεί τους άλλους εργαζόμενους, τους επαγγελματοβιοτέχνες, τους νέους, άλλα λαϊκά κινήματα και φορείς, σε κοινό αγώνα με την αγροτιά.

Στην ανακοίνωση - κάλεσμά της η ΠΑΣΕ επισημαίνει: "Στη συνεχιζόμενη κυβερνητική πολιτική καταστροφής των αγροτικών νοικοκυριών οικογενειακής μορφής, εμείς απαντήσαμε με συνέχιση του αγώνα μας. Αποδείχτηκε ότι αυτός ο δρόμος είναι ο μόνος που φέρνει αποτελέσματα και καταλαβαίνουν οι κυβερνώντες. Ιδιαίτερα τώρα που οι σχεδιασμοί της ΕΕ και της κυβέρνησης, μέσω της "Ατζέντα 2000", σκοπεύουν στην πλήρη "εναρμόνιση" της αγροτικής μας οικονομίας στους νόμους της "παγκοσμιοποίησης" και του "ανταγωνισμού", ο αγώνας πρέπει να γίνει ακατανίκητος.

Τώρα δε μιλάνε πια μόνο για κάποιες περικοπές, περιορισμούς, πρόστιμα συνυπευθυνότητας κλπ., αλλά για μια νέα, εκ βαθέων ανατροπή ολόκληρης της δομής και του συστήματος που διέπει την αγροτική οικονομία και το αγροτικό επάγγελμα. Στόχος τους είναι να χτυπηθεί καίρια το οικογενειακό αγροτικό νοικοκυριό, μέσω του συστήματος των τιμών, επιδοτήσεων και κανόνων εμπορίας των προϊόντων, καθώς και μέσω της μετατροπής των οργανισμών προστασίας των αγροτών που υπήρχαν σε μηχανισμούς δίωξης του αγροτικού οικογενειακού νοικοκυριού.

Ετσι έχουμε νέες αλλαγές προς το χειρότερο σε βασικές καλλιέργειες, όπως σιτηρά, τεύτλα, επιδοτήσεις σε αιγοπρόβατα, ελιά, λάδι, οπωροκηπευτικά. Είναι, επίσης, έτοιμες οι τροποποιήσεις σε κανονισμούς για τα καπνά και τα αμπελοοινικά. Στη συνέχεια όλα ανεξαιρέτως τα αγροτικά προϊόντα θα "προσαρμοστούν" στην "Ατζέντα 2000". Παράλληλα η ΑΤΕ έγινε δυνάστης, τοκογλύφος των αγροτών. Η εφορία τούς κυνηγάει. Ο νέος ΟΓΑ διπλασιάζει τις εισφορές - ο ΕΛΓΑ ακρίβυνε 50% - το Μητρώο Αγροτών γίνεται εργαλείο στα χέρια της εφορίας και της κυβέρνησης, για ξεκλήρισμα των μικροκληρούχων, ο Οργανισμός Βάμβακος διαλύεται, το ίδιο και ο Οργανισμός Καπνού. Και ο κατάλογος συνεχίζεται.

Την ίδια στιγμή και στο όνομα της δήθεν ελεύθερης οικονομίας και του ανταγωνισμού, οι μεγαλέμποροι, βιομήχανοι, μεγαλοεισαγωγείς και μεγαλοεξαγωγείς αλωνίζουν, δρώντας εντελώς ασύδοτα, αγοράζοντας όσο - όσο τα αγροτικά προϊόντα και πουλώντας πανάκριβα τα δικά τους μέσα και εφόδια στους αγρότες και στους καταναλωτές.

Μπροστά σ' αυτή την κατάσταση η Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα, εκφράζοντας τη θέληση των αγροτών της Θεσσαλίας, κατέληξε στην κλιμάκωση του αγώνα.

Με βάση το πλαίσιο αιτημάτων της, που επανειλημμένα έθεσε στην κυβέρνηση, καλεί όλους τους αγρότες της Θεσσαλίας να συμμετέχουν στις πολύμορφες κινητοποιήσεις που αποφάσισαν οι Συντονιστικές Επιτροπές Αγώνα κατά νομό και επαρχία. Κατάληξη όλων αυτών των κινητοποιήσεων θα είναι η έξοδος των τρακτέρ, μέσα στην τελευταία βδομάδα του Γενάρη, στις πλατείες των χωριών της Θεσσαλίας, με στόχο στις 2 του Φλεβάρη τα τρακτέρ να ανέβουν στα οδοστρώματα των Εθνικών οδών.

Σε αυτό το προσκλητήριο του αγώνα κάθε θεσσαλική αγροτική οικογένεια πρέπει να δηλώσει και να είναι "παρών". Οργανωμένοι, πειθαρχημένοι, αποφασισμένοι στον αγώνα, μπορούμε να ανατρέψουμε τον καταστροφικό κατήφορο και να ανοίξουμε το δρόμο της ανάπτυξης για όλους και για τη χώρα μας.

Σ' αυτόν τον αγώνα καλούμε σε συμπαράσταση και κοινή δράση τους εργατοϋπάλληλους, τους μαγαζάτορες και συνολικά τους ΕΒΕ, τους νεολαίους, μαθητές, σπουδαστές, φοιτητές, τους επιστήμονες, τα διάφορα λαϊκά κινήματα, όλο το λαό. Ο κοινός αγώνας είναι μονόδρομος και θα φέρει ευεργετικά αποτελέσματα για όλους τους εργαζομένους.

Στις 2 του Φλεβάρη οι αγρότες με τα τρακτέρ βρίσκονται ξανά στα οδοστρώματα των Εθνικών οδών".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ