Πέμπτη 15 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κλείνουν ένα - ένα τα λιμάνια οι ψαράδες

"Φουντώνει" ο ξεσηκωμός ενάντια στην πολιτική αφανισμού τους, που ακολουθεί η κυβέρνηση. Εντυπωσιακό το χτεσινό παγκαλυμνιακό συλλαλητήριο, όπου παραβρέθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Μ. Κωστόπουλος

Το ένα μετά το άλλο κλείνουν τα λιμάνια της χώρας από τους αγωνιζόμενους ψαράδες, οι οποίοι παλεύουν ενάντια στην πολιτική αφανισμού τους που ακολουθεί η κυβέρνηση. Εκτός από τα λιμάνια Καλύμνου,Λέρου και Πάτμου,έκλεισαν χτες τα λιμάνια της Σαντορίνης και του Ηρακλείου,ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν τα λιμάνια Ρεθύμνου,Σητείας,Νάξου,Πάρου,Χάλκης,Σύμης,Ικαρίας,Φούρνων και Αλεξανδρούπολης.

Χτες πραγματοποιήθηκε μεγαλειώδης πορεία χιλιάδων Καλυμνίων - με τη συμμετοχή μαζικών φορέων και οργανώσεων του νησιού - οι οποίοι διατράνωσαν την απόφασή τους να μη σταματήσουν τις κινητοποιήσεις, αν δεν υπάρξει ρητή διαβεβαίωση από την κυβέρνηση ότι θα επανέλθουν στο παλιό καθεστώς αγροτικών εκμεταλλεύσεων. Στην πορεία - που ξεκίνησε από το χώρο του λιμεναρχείου και κατέληξε στην ιχθυόσκαλα - παραβρέθηκαν ο βουλευτής του ΚΚΕ Μ. Κωστόπουλος,ο δήμαρχος Καλύμνου Δ. Διακομιχάλης και ο έπαρχος Γ. Ρούσσος.

Στη συγκέντρωση που έγινε, μίλησε ο πρόεδρος των δυτών Γ. Σαρούκος,ο οποίος κατήγγειλε τη φορομπηχτική κυβερνητική πολιτική και ζήτησε να συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις ενάντια στις οδηγίες της ΕΕ.

Μιλώντας ο Μ. Κωστόπουλος, επισήμανε τη σημασία του χτεσινού παγκαλυμνιακού συλλαλητηρίου, αφού "πρόκειται για ένα συλλαλητήριο που συγκρούεται με τη σκληρή, αδυσώπητη, ταξική πολιτική της κυβέρνησης". Υπογράμμισε πως η κινητοποίηση τόσων Καλυμνίων εκφράζει τη βαθύτερη ανησυχία για την πορεία των ακριτικών περιοχών της χώρας μας, ενώ τόνισε πως ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί μέχρι την τελική δικαίωσή τους. Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε και η ομιλία του Γ. Ρούσσου και μόνο ο δήμαρχος του νησιού Δ. Διακομιχάλης, σε αντίθεση με το κοινό αίσθημα, υπεράσπισε προκλητικά τους κυβερνητικούς χειρισμούς! Τη χτεσινή εκδήλωση χαιρέτισαν, επίσης, εκπρόσωποι σωματείων και μαθητικών κοινοτήτων.

Μαραζώνουν κι ερημώνουν τα νησιάΝωρίς χτες το πρωί ο Μ. Κωστόπουλος συναντήθηκε με τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα, όπου και ενημερώθηκε για την κατάσταση που επικρατεί στο νησί. Ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε πως συνολικά τα νησιά της χώρας μας "είναι παρατημένος χώρος", παρά την ύπαρξη πορίσματος που ψηφίστηκε ομόφωνα από τη Βουλή και όπου τονίζεται η ανάγκη στήριξης των περιοχών αυτών.

Αναφέρθηκε στις ευθύνες που έχει η κυβέρνηση για όλη αυτή την κατάσταση και επισήμανε το γεγονός πως το επάγγελμα του σφουγγαρά απαιτεί ευνοϊκή αντιμετώπιση. "Η ΕΕ στηρίζει μεγάλες αλιευτικές επιχειρήσεις, γι' αυτό και οδηγεί σε αφανισμό τους μικροαλιείς. Αν περάσουν τα μέτρα αυτά - τήρηση βιβλίων εσόδων κι εξόδων, τοποθέτηση ταμειακών μηχανών στα καϊκια - το νησί θα οδηγηθεί σταδιακά στο μαρασμό και στην ερήμωση", είπε χαρακτηριστικά ο Μ. Κωστόπουλος.

Επίκαιρη Ερώτηση

Παράλληλα, για την αλλαγή του τρόπου φορολόγησης των ψαράδων - σφουγγαράδων της χώρας μας, κατέθεσε Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Μ. Κωστόπουλος.

Οπως τονίζει στην Επίκαιρη Ερώτησή του ο βουλευτής, η απόφαση αυτή έχει ξεσηκώσει κύμα αντιδράσεων στην Κάλυμνο, τη Λέρο και σε άλλα ακριτικά νησιά του Αιγαίου. "Η εμμονή της κυβέρνησης να εφαρμόσει τις ευρωπαϊκές οδηγίες, που εξαιρούν από αγρότες τους σφουγγαράδες των ελληνικών χωρικών υδάτων, θα έχει τραγικές συνέπειες για τις άγονες και παραμεθόριες περιοχές του Αιγαίου, που στηρίζουν ουσιαστικά την οικονομία τους σ' αυτή τη δραστηριότητα", επισημαίνει.

Ο Μ. Κωστόπουλος ρωτά τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπαντωνίου, αν η κυβέρνηση θα ικανοποιήσει το δίκαιο αίτημα των ψαράδων και σφουγγαράδων να μην εξαιρεθούν από τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Παράλληλα ρωτά αν θα αλλάξει το σκληρό φορομπηχτικό καθεστώς της κυβέρνησης, "η οποία πρέπει να αναλογιστεί τις εθνικές της ευθύνες για τον οικονομικό μαρασμό και την ερήμωση της ιδιαίτερα ευαίσθητης ακριτικής χώρας".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ