Τετάρτη 25 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Δεύτερος γύρος ξεκαθαρίσματος λογαριασμών
  • Εκτός κομματικών τειχών εξωθεί ο Κ. Καραμανλής τον Κ. Μητσοτάκη, ο οποίος όμως δε "βιάζεται" να πάρει τις αποφάσεις του
  • Πλήρης κάλυψη από τον πρόεδρο της ΝΔ στις άθλιες ενέργειες των ακροδεξιών του κόμματός του

Μήνυμα ότι η κυβέρνησή του θα είναι περισσότερο αποτελεσματική από τη σημερινή στη διαχείριση των νεοφιλελεύθερων επιλογών επιχείρησε να στείλει χθες ο Κ. Καραμανλής.Ομως, την ίδια στιγμή η εσωκομματική κρίση παρουσίαζε νέα έξαρση, ακυρώνοντας ουσιαστικά την προσπάθεια της ηγεσίας της ΝΔ να πείσει ότι έχει μπει "τέλος στην εσωστρέφεια" και καθηλώνοντάς τη στο κλίμα της κρίσης που εκδηλώθηκε με τις διαγραφές.

Η εσωκομματική διαμάχη έφερε χθες στην επιφάνεια την αναμενόμενη, βδομάδες τώρα, σύγκρουση της ηγεσίας της ΝΔ με τον Κ. Μητσοτάκη και ουσιαστικά το δεύτερο γύρο ξεκαθαρίσματος λογαριασμών στην κορυφή. Εμφανής στόχος της Ρηγίλλης είναι να εξωθηθεί εκτός των κομματικών τειχών ο πρώην πρωθυπουργός, ώστε να πάψει να επηρεάζει την πορεία των εσωκομματικών εξελίξεων και να ορθώνει εμπόδια στην επιδίωξή της για απόλυτο έλεγχο. Από την άλλη, ο Κ. Μητσοτάκης, δε φαίνεται διατεθειμένος, όπως προκύπτει από τη στάση του, να "κάνει τη χάρη" στην ηγεσία του κόμματος και διεκδικεί το δικαίωμα να πάρει τις όποιες αποφάσεις του, όποτε αυτός κρίνει σκόπιμο και ανάλογα με την έκβαση των πολιτικών εξελίξεων.

Αφορμή για την εκδήλωση του νέου γύρου στην εσωκομματική κρίση της ΝΔ αποτέλεσε η μη πρόσκληση του Κ. Μητσοτάκη στη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής, πρώτη συνεδρίαση μετά τις διαγραφές, με θέμα τις νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές.

Ο Κ. Μητσοτάκης δεν άφησε ασχολίαστη την ενέργεια αυτή της ηγεσίας της ΝΔ, η οποία μάλιστα είχε διαρρεύσει από την παραμονή της συνεδρίασης προς ορισμένες εφημερίδες την "είδηση" τής μη συμμετοχής του Κ. Μητσοτάκη στην ΕΕ, προφανώς σε μια νέα επίδειξη πυγμής προς τους εσωκομματικούς αντιπάλους. Αναρωτιέμαι, δήλωσε ο Κ. Μητσοτάκης, "τι άραγε επιδιώκουν με αυτά τα καμώματα".

Η απάντηση του Κ. Καραμανλή δόθηκε στην εφ' όλης της ύλης συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσε η Ενωση Ξένων Ανταποκριτών. Ο Κ. Μητσοτάκης, είπε, περιλαμβάνεται βέβαια στις τάξεις της ΝΔ, αλλά έχει ευρύτερο ρόλο και γι' αυτό δεν υπόκειται στους κανόνες της εσωκομματικής ζωής, περιλαμβανομένου και των πειθαρχικών. Οριοθετώντας, όπως είπε, τη σχέση του με τον Κ. Μητσοτάκη, τόνισε ότι δε θα συμμετέχει στα κομματικά όργανα και θα καλείται μόνο όταν υπάρχουν "μείζονα, εθνικού περιεχομένου, θέματα". Προκειμένου να τον "εκθέσει" στην κομματική βάση, επισήμανε ότι ο ίδιος υπηρέτησε και τους δύο προηγούμενους αρχηγούς της ΝΔ και περιμένει την ενίσχυση και στήριξη στην προσπάθεια που κάνει.

Κάλυψη στους ακροδεξιούς Ταυτόχρονα αίσθηση προκάλεσε η πλήρης κάλυψη που πρόσφερε ο πρόεδρος της ΝΔ στις άθλιες ενέργειες των ακροδεξιών βουλευτών το τελευταίο διάστημα. Ο Κ. Καραμανλής, παρά το μπαράζ των ερωτήσεων που δέχτηκε, δεν ψέλλισε καμία επικριτική λέξη εναντίον των ακροδεξιών, ενώ προσπάθησε να ξεφύγει λέγοντας ότι η ΝΔ εκφράζει το "μεσαίο πολιτικό χώρο" και ότι ο ίδιος έχει εντολή "να φύγουμε μπροστά". Αντίθετα, υποστήριξε την απόφασή του για τη διαγραφή των "6", για τους οποίους δήλωσε ότι δεν τίθεται θέμα επιστροφής αυτή τη στιγμή στη ΝΔ.

Ο πρόεδρος της ΝΔ απαντώντας σε ερωτήσεις για την ιδεολογικοπολιτική φυσιογνωμία του κόμματός του, επέμεινε ότι ο φιλελεύθερος χαρακτήρας του κόμματος δε συζητείται. Ομως τόνισε ότι δεν αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στις διακρίσεις μεταξύ φιλελεύθερων και "ακραία φιλελεύθερων", γιατί ουσιαστικά ταυτίζονται και αυτό που μετράει είναι η άμεση αποτελεσματικότητα.

"Η μεγάλη μας αγωνία είναι η επόμενη κυβέρνηση της ΝΔ να έχει πάρα πολύ υψηλούς δείκτες αποτελεσματικότητας", είπε χαρακτηριστικά.

Η Ντ. Μπακογιάννη,μιλώντας σε εκδήλωση της ΔΑΠ, έδωσε τη δική της εκδοχή για τις εξελίξεις, τονίζοντας ότι η ΝΔ πρέπει να παραμείνει πολυσυλλεκτικό κόμμα και ότι αν έχει στόχο την κυβέρνηση πρέπει να αθροίζει δυνάμεις. Απευθυνόμενη προς τη Ρηγίλλης, επανέλαβε την αντίθεσή της στις διαγραφές και ζήτησε να αναζητηθούν λύσεις "πριν διεκδικήσουμε την εξουσία". Παρόλο που τάχθηκε υπέρ της ανανέωσης των κομμάτων του δικομματισμού, διαπίστωσε ότι το πολιτικό σύστημα βρίσκεται σε μια βαθιά κρίση αντιπροσώπευσης και "νιώθει να απειλείται από την ουσιαστική του απαξίωση". Μιλώντας το βράδυ στην ΕΕ, η Ντ. Μπακογιάννη εξέφρασε τον προβληματισμό της για το γεγονός ότι δέχτηκε για πρώτη φορά τόσες ερωτήσεις από τους φοιτητές, αν η ΝΔ είναι δεξιό κόμμα, αν έχει σχέσεις με τη "Χρυσή Αυγή", κλπ. Μετά τις διαγραφές, συμπλήρωσε, η εικόνα που προκύπτει δε δείχνει ότι πάμε προς τα εμπρός, αλλά προς τα πίσω.

Από την πλευρά του ο Μ. Εβερτ,σχολιάζοντας την έκκληση του Κ. Καραμανλή για βοήθεια από τους προκατόχους του, φέρεται να είπε ότι "ποτέ δεν του ζητήθηκε βοήθεια ή γνώμη ώστε να τη δώσει".

  • Στη μαραθώνια συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής, που συνεχιζόταν μέχρι αργά το βράδυ, με αντικείμενο τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, ο Κ. Καραμανλής υπογράμμισε την πολιτική σημασία της εκλογικής αναμέτρησης και τάχθηκε υπέρ της προώθησης συμμαχιών σε τοπικό επίπεδο. Καθορίστηκε επίσης ο τρόπος ανάδειξης των υποψηφίων δημάρχων και νομαρχών μέσω των κομματικών οργάνων το επόμενο διάστημα.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ