Τετάρτη 25 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Β. ΕΦΡΑΙΜΙΔΗΣ
"Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντας"

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ σχετικά με τη συμπληρωματική χρηματοδότηση στην Ουκρανία

Παίρνοντας το λόγο, κατά τη συζήτηση για τη χορήγηση συμπληρωματικής μακροοικονομικής χρηματοδοτικής συνδρομής στην Ουκρανία, στην Ολομέλεια της Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Β. Εφραιμίδης τόνισε:

"Μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης η Ουκρανία, όπως και οι άλλες Δημοκρατίες της τέως ΕΣΣΔ, οδηγήθηκαν στην καταστροφή του βιομηχανικού και κοινωνικού τους ιστού και στην ταχεία διόγκωση του ελλείμματος του ισοζυγίου πληρωμών, με αποτέλεσμα οι λαοί τους να βρίσκονται σε οικτρή οικονομική κατάσταση. Η άμεση ανάγκη αναστροφής αυτής της πορείας δεν μπορεί να καλυφθεί με τη συνεχή χορήγηση δανείων, που αντίθετα αυξάνουν μακροπρόθεσμα το έλλειμμα του ισοζυγίου πληρωμών και μειώνουν τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας.

Η χορήγηση τέτοιων δανείων, που αντιμετωπίζει βραχυπρόθεσμα το πρόβλημα, πραγματοποιείται ουσιαστικά για να καλύψει τις εξαγωγές των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων στην Ουκρανία. Η τρίτη κατά σειρά ενίσχυση της Ουκρανίας, τα τελευταία χρόνια, έχει κύριο και πρωταρχικό στόχο την εξαγωγή του ευρωπαϊκού μοντέλου ανάπτυξης, τη διείσδυση στην αγορά αυτής της χώρας και τον έλεγχο των πολιτικών και κοινωνικών εξελίξεων μέσα από τους ίδιους τους όρους που επιβάλλονται για τη χορήγηση αυτών των δανείων και το μετέπειτα έλεγχο χρησιμοποίησής τους.

Δεν είναι τυχαίο ότι το δάνειο αυτό δίνεται - ή η ΕΕ υπόσχεται να δοθεί - λίγες μόλις βδομάδες πριν από τις βουλευτικές εκλογές στην Ουκρανία, με σκοπό την άμεση παρέμβαση στην πολιτική ζωή της χώρας και τον έλεγχο της οικονομικής πολιτικής που εφαρμόζεται. Δεν είναι επίσης τυχαίο ότι παρεμβάλλεται σε μια στιγμή όξυνσης των κοινωνικών αντιπαραθέσεων λόγω της πολύμηνης καθυστέρησης στην καταβολή μισθών.

Με την πείρα του λαού μας από παρόμοια δάνεια, πρέπει να υπογραμμίσουμε: "φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντας"!

Τέλος, η κατάσταση και η ασφάλεια της σαρκοφάγου του κατεστραμμένου τμήματος του πυρηνικού σταθμού Τσερνομπίλ, καθώς και η λειτουργία των υπολοίπων τμημάτων του, δεν μπορεί να αποτελεί το άλλοθι, τόσο της ΕΕ για παρέμβαση στα εσωτερικά της Ουκρανίας, όσο και της ουκρανικής κυβέρνησης και της ουκρανικής μαφίας για να απομυζούν τους πόρους που υποτίθεται ότι προορίζονται για την προστασία της ασφάλειας και της υγείας των πολιτών και την ανάπτυξη της χώρας, ούτε για την ενίσχυση του οικονομικού πολέμου που έχουν εξαπολύσει δυτικές επιχειρήσεις πυρηνικής τεχνολογίας με πρόσχημα την ασφάλεια των πολιτών".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η Ρωσία επιδιώκει να αποκλείσει την Ουκρανία από τη Μαύρη Θάλασσα (2023-07-28 00:00:00.0)
«Αντίποινα στα αντίποινα» με νέα χτυπήματα σε Μόσχα, Κριμαία και Οδησσό (2023-07-25 00:00:00.0)
Καταγγελίες για «σημαντική εμπλοκή» της Βρετανίας και αποχώρηση της Ρωσίας από τη συμφωνία για τα σιτηρά (2022-11-01 00:00:00.0)
Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν στρατιωτική «στήριξη» και μετά το τέλος του πολέμου (2022-09-08 00:00:00.0)
«Στρατηγικό συμφέρον» για την ΕΕ η «ηγεσία» στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας (2022-05-20 00:00:00.0)
Σφοδρές μάχες και βομβαρδισμοί, παρασκηνιακά παζάρια και νέοι ΝΑΤΟικοί εξοπλισμοί (2022-03-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ