Τετάρτη 25 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"Τώρα πρέπει να προχωρήσουμε μαζί"

Δηλώσεις πολιτικών και κοινωνικών παραγόντων για την πρωτοβουλία του ΚΚΕ

Με δηλώσεις τους στο "Ρ", παράγοντες της κοινωνικής πολιτικής ζωής, καλλιτέχνες, διανοούμενοι, άνθρωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που πήραν μέρος στην εκδήλωση του Σαββάτου για τη συγκρότηση του κοινωνικοπολιτικού Μετώπου, επισημαίνουν πόσο αναγκαία και επίκαιρη είναι η πρόταση του ΚΚΕ για τον ΑΛΛΟ ΔΡΟΜΟ ανάπτυξης της ελληνικής κοινωνίας. Ο "Ρ" παραθέτει στο σημερινό του φύλλο ορισμένες από τις δηλώσεις αυτές (αύριο θα συνεχίσουμε τη δημοσίευση στο "Ρ" και άλλων σχετικών δηλώσεων).

Για αγωνιστική συμπαράταξη

Γ. Α. Μαγκάκης,συνταγματολόγος, πρώην υπουργός:

"Είναι μια πολύ θετική πρωτοβουλία και έρχεται στην πολύ κατάλληλη στιγμή. Ακριβώς μια πρωτοβουλία, που αποβλέπει στο να αναπτύξουμε την επικοινωνία για να πετύχουμε στην πράξη μια αγωνιστική συμπαράταξη, στο κοινωνικό και εθνικό πεδίο, είναι τούτη την ώρα το ζητούμενο. Και συγχαίρω το ΚΚΕ που πήρε αυτή την πρωτοβουλία, σε μια διαδικασία που έχει περιέλθει η πολιτική ζωή της χώρας, δηλαδή διαδικασία διαλυτικών τάσεων να έχουμε εδώ μια πρωτοβουλία, η οποία, χωρίς να αμφισβητεί την ανάγκη απολύτου σαφήνειας των τοποθετήσεών μας και των διαχωριστικών ιδεολογικών γραμμών, αποβλέπει στην πάνω από αυτές τις διαχωριστικές γραμμές, αναζήτηση εκείνων των σημείων, επί των οποίων μπορεί να υπάρξει αγωνιστική συμπαράταξη, για την προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων των εργαζομένων, των λαϊκών τάξεων και των εθνικών συμφερόντων, όπως βέβαια και του μεγάλου πανανθρώπινου συμφέροντος της ειρήνης, που αυτή βρίσκεται πραγματικά στο στόχαστρο των κυρίαρχων κακοποιών δυνάμεων της παγκόσμιας ζωής".

Είναι μια πρόκληση

Θ. Κατριβάνος,πρώην νομάρχης Αθηνών:

"Ακουσα την εισήγηση και μερικούς από τους ομιλητές. Η εισήγηση είχε πολύ ενδιαφέρον και εάν εφαρμοστεί σωστά θα είναι θετική η εξέλιξη. Διότι το πρόβλημα μεταξύ εφαρμογής και απόψεων είναι πάντοτε σε μια αντιπαράθεση. Είδα δε ότι και η συμμετοχή ανθρώπων του ευρύτερου δημοκρατικού χώρου ήταν ενδιαφέρουσα και νομίζω ότι εάν δεν επικρατήσει μια άποψη που είναι λαθεμένη και που βαρύνει το παρελθόν, δηλαδή του καπελώματος αυτών των κινήσεων, το ΚΚΕ θα προσφέρει μεγάλη υπηρεσία με μια σωστή εφαρμογή. Το μέτωπο είναι ορθό και σωστό. Αλλά χρειάζεται εκείνο, που στο παρελθόν, τα πρώτα χρόνια, λειτούργησε όταν έγινε το ΕΑΜ. Δηλαδή να μην υπάρξει στο βάθος, η διάθεση για κομματική εκμετάλλευση αυτού του χώρου. Αν αυτό δεν επικρατήσει, είναι μια πρόκληση και μια παγίδα επικίνδυνη, μπορεί να προσφέρει πολλά πράγματα ένα τέτοιο μέτωπο. Αν όμως επικρατήσει, θα έχει αποτυχία".

Αξίζει τον κόπο

Θ. Μπακαλάκος,συνθέτης:

"Είναι μια πολιτική κίνηση, με ιδιαίτερο βάρος θα έλεγα, και νομίζω ότι θα πρέπει να συμπαρασταθούν όλοι οι άνθρωποι, ανεξάρτητα από την ένταξή τους σε διάφορους κοινωνικούς ή και πολιτικούς ακόμα σχηματισμούς. Τέτοιες προσπάθειες πρέπει να υποστηριχτούν από όλους τους ανθρώπους και κυρίως τους ανθρώπους του πνεύματος και του πολιτισμού. Με τη διαπίστωση σήμερα ότι όλα διακυβεύονται, όπως είπε και ο πρύτανης, αξίζει τον κόπο πραγματικά να συμβάλλει κανείς σε τέτοιου είδους πολιτικές κινήσεις, όπως είναι αυτή η συζήτηση".

Αξιόλογη πρωτοβουλία

Χρ. Λεοντής,συνθέτης:

"Η πρωτοβουλία είναι αξιόλογη και νομίζω ότι τέτοιες πρωτοβουλίες, αν αναπτυχθούν, έχουν να δώσουν πάρα πολλά. Για την πρόταση του μετώπου, πιστεύω ότι οπουδήποτε συμμετέχουν πολλοί άνθρωποι, με διαδικασίες δημοκρατικές, όπου η γνώμη και η γνώση του καθενός συμπληρώνει τη γνώμη και τη γνώση του άλλου είναι από τα θετικότερα πράγματα".

Πρωτοβουλίες που βοηθάνε

Γιώργος Κατσαρός,συνθέτης, μέλος του ΔΣ του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου:

"Η πρόταση του ΚΚΕ είναι εκπληκτική και ενδιαφέρουσα και για μας τους συνδικαλιστές περισσότερο. Τέτοιες πρωτοβουλίες βοηθάνε πολύ να ανταλλάσσουμε απόψεις μεταξύ μας και πιστεύω ότι στο μέλλον ίσως και εμείς από τη μεριά του Πανελληνίου Μουσικού Συλλόγου (ΠΜΣ) θα είμαστε σε θέση να συμμετέχουμε σε κάποια συζήτηση γύρω από τα θέματα που μας απασχολούν. Ιδιαίτερα έτσι όπως τα ζούμε τώρα σαν νέο Διοικητικό Συμβούλιο του ΠΜΣ".

Οι καλλιτέχνες έχουν λόγο

Τίτος Βανδής,ηθοποιός.

"Η πρωτοβουλία που πήρε σήμερα το ΚΚΕ είναι σοφή και νομίζω πως θα έχει επιτυχία. Θα ήθελα, μάλιστα, να ήξερα έναν άνθρωπο που θα μπορούσε να βρει λόγους για να μην συμφωνήσει με αυτή την πρωτοβουλία, αυτή την πρόταση. Η αγανάκτηση δεν ανήκει μόνο στο ΚΚΕ, ανήκει σ' όλο τον ελληνικό λαό. Ελπίζω πως η σημερινή πρόταση θα οδηγήσει στη συγκρότηση ενός ωραίου κινήματος ανθρώπων, που θα αμυνθούν για τη ζωή τους και την καλυτέρευσή της. Και στην κατεύθυνση αυτή βέβαια, οι καλλιτέχνες έχουν αρκετή δουλιά να κάνουν".

Να αναλάβουμε δράση

Νικήτας Τσακίρογλου,ηθοποιός.

"Ο διάλογος πάντα βοηθά στην κατανόηση των προβλημάτων που υπάρχουν στον τόπο μας. Το θέμα είναι να μην μένουμε στις θεωρίες, αλλά να αναλάβουμε δράση, ώστε να αντιμετωπίσουμε αυτά τα προβλήματα. Και βέβαια ο ρόλος των καλλιτεχνών στην αντιμετώπιση σημαντικών ζητημάτων που θίχτηκαν στη σημερινή συζήτηση - οικονομικά, περιβαλλοντικά, πολιτιστικά - είναι πολύ σημαντικός. Δεν πρέπει να μένουμε απαθείς στην "κατρακύλα" που διαπιστώνουμε".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ