Τετάρτη 25 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κυβερνητικές φοβίες

"Μπορώ να κυβερνήσω όπως θέλω"! Η προχτεσινή δήλωση του πρωθυπουργού δεν είναι ένας ακόμα κορδακισμός (= επιδεικτική ασχημοσύνη). Δεν είναι απλώς μια τραβηγμένη επίδειξη αλαζονείας, ξεδίπλωμα των εξουσιαστικών συνδρόμων, που καταλαμβάνουν τους "καλαμοκαβαλάρηδες" των κρατικών και κυβερνητικών πόστων. Η δήλωση του πρωθυπουργού - που θα μπορούσε να μεταφραστεί και ως "κάνω ό,τι θέλω" ή "κάνω ό,τι γουστάρω", όπως θα έλεγε ο κ. Τσουκάτος - πρέπει να αναγνωστεί σε πολλά επίπεδα.

Πρώτον, είναι αλήθεια ότι, με την κομπορρημονούσα φράση του, ο Κ. Σημίτης προσδιόρισε επακριβώς το ρόλο της λεγόμενης "εσωκομματικής αντιπολίτευσης" στο κόμμα του. Πρόκειται για ένα άθροισμα... "δυσαρεστημένων", δήθεν, με την κυβερνητική πολιτική, οι οποίοι διεκδικούν μια παγκόσμια πρωτοτυπία. Φροντίζουν να στηρίζουν την κυβερνητική πολιτική σε κάθε της βήμα, δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης στα νομοθετικά τερατουργήματα, που εισάγει το επιτελείο των "εκσυγχρονιστών" για να εμπλουτίσει το νομικό οπλοστάσιο της ολιγαρχίας. Ο,τι και να λέτε, ό,τι και να κάνετε, τελικά οι νόμοι της κυβέρνησης περνάνε και αυτό έχει σημασία, ήταν το μήνυμα του πρωθυπουργού προς την "εσωκομματική αντιπολίτευση" με τη δήλωσή του.

Δεύτερον, η φράση του Κ. Σημίτη θα πρέπει να ενταχθεί στα συνήθη εκείνα διαγγέλματα αντιλαϊκής αποφασιστικότητας, που αρέσκεται να επιδεικνύει ο πρωθυπουργός απέναντι στους εργαζόμενους. Ως κλασικός διαχειριστής των συμφερόντων της ολιγαρχίας, που δε χρειάζεται πάντα το μανδύα των κοινοβουλευτικών προσχημάτων για να κρύψει ότι ο αστικός πολιτικός κόσμος παίζει ρόλο αναβάτη πάνω στο σβέρκο του λαού, ο Κ. Σημίτης "έβαλε τα πράγματα στη θέση τους": Εγώ είμαι ο πρωθυπουργός και εσείς είστε η "πλέμπα", εγώ αποφασίζω και εσείς υπακούτε, είπε ο κύριος Σημίτης με τη δήλωσή του προς τον ελληνικό λαό!

Τρίτον, ο πρωθυπουργός με τον προκλητικό του τόνο και το προκλητικό του ύφος, ήθελε να στείλει ένα ακόμα μήνυμα. Ηθελε να διαφημίσει, απέναντι στους ομοειδείς του πολιτικούς αντιπάλους, ένα ακόμα "εύσημο". Ετσι, τουλάχιστον, το θεωρεί ο ίδιος. Το "εύσημο" πως ο ίδιος και το κόμμα του, το ΠΑΣΟΚ, δεν έχουν απολέσει το "χρίσμα" του καλύτερου διαχειριστή των συμφερόντων της πλουτοκρατίας. Πως την εντολή για να "κυβερνάει όπως θέλει" την έχει λάβει αυτός και όχι κάποιος άλλος υποψήφιος "λογιστής" των υποθέσεων των καπιταλιστών.

Ομως, υπάρχει και η αθέατη πλευρά της δήλωσης του Κ. Σημίτη. Υπάρχει η ανασφάλεια, που διακατέχει και αυτόν και τους υπόλοιπους συμμετέχοντες στο "κλαμπ" του αστικού πολιτικού κόσμου. Ο Κ. Σημίτης αντιλαμβάνεται ότι η πολιτική του έχει ξεσηκώσει τα λαϊκά στρώματα και ολόκληρες περιοχές της χώρας. Οτι οι εργαζόμενοι, οι αγρότες, οι μαθητές, οι άνεργοι έχουν εξοργιστεί. Οτι η Σάμος και η Κέρκυρα, χτες, η Εύβοια και η Θεσσαλονίκη, η Λέσβος και η Θεσσαλία πριν λίγες μέρες, οι μαστιζόμενες από τη φτώχεια και τα προβλήματα περιοχές της χώρας εξεγείρονται. Ο Κ. Σημίτης αντιλαμβάνεται, παράλληλα, ότι όλες οι διεργασίες στο πολιτικό σκηνικό του τελευταίου διαστήματος, που δηλώνουν ότι ο δικομματισμός αρχίζει να ξεθωριάζει, δεν μπορεί παρά να τον αφορούν. Με άλλα λόγια, ο πρωθυπουργός φοβάται για την τύχη που θα έχει η πολιτική του. Και προσπαθεί να ξορκίσει το φόβο του. Τότε καταφεύγει στο μοναδικό του σύμμαχο. Την αλαζονεία. Μόνο που η αλαζονεία είναι, ταυτόχρονα, άλλη μια ομολογία, τόσο του φόβου, όσο και των προβλημάτων που έχει ο κ. Σημίτης να "κυβερνήσει όπως θέλει".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ