Τετάρτη 25 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΟΣ
Βρετανική παρέμβαση για τους S-300

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Τ. Μπλερ με επιστολή του προς τον Γλ. Κληρίδη ζητά να μην εγκατασταθούν οι ρωσικοί πύραυλοι και "προειδοποιεί" για τους κινδύνους

ΛΕΥΚΩΣΙΑ (του ανταποκριτή μας). -

Μετά τον Αμερικανό υφυπουργό Αμυνας Ζαν Λοντάλ και ο Βρετανός πρωθυπουργός Τ. Μπλερ έχει παρέμβει στο θέμα των πυραύλων S-300, ζητώντας τη μη εγκατάστασή τους στην Κύπρο. Το αίτημα αυτό διατυπώνεται σε επιστολή που επέστειλε στον Πρόεδρο Κληρίδη στις 5 του Φλεβάρη, το περιεχόμενο της οποίας η κυπριακή κυβέρνηση το χαρακτήρισε απόρρητο, προφανώς για να μη γίνει γνωστό την προεκλογική περίοδο.

Ο Τ. Μπλερ στην επιστολή του αποκαλύπτει ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης τού είχε ζητήσει από τον περασμένο Οκτώβρη στη διάσκεψη των ηγετών της κοινοπολιτείας στο Εδιμβούργο, να μην ανακινήσει το θέμα των πυραύλων κατά την προεκλογική περίοδο. Πρέπει να σημειωθεί ότι το θέμα των πυραύλων S-300 αποτέλεσε ένα από τα βασικά ατού του προεκλογικού επιτελείου του Κληρίδη που κατηγορούσε σχεδόν καθημερινά τον Γιώργο Ιακώβου ότι ήταν ενάντια στην εγκατάσταση των πυραύλων στην Κύπρο.

Στην επιστολή του ο Τ. Μπλερ, αναφερόμενος στο θέμα αυτό, γράφει: Τώρα, όμως, μετά τις εκλογές, πλησιάζει η ημερομηνία της προγραμματισμένης εγκατάστασης αυτών των πυραύλων και τονίζει ότι κατά τη γνώμη, όχι μόνο του ίδιου αλλά και άλλων ευρωπαϊκών κρατών, καθώς και των ΗΠΑ, υπάρχει ειλικρινής αμφιβολία ότι θα ενισχυθεί από την εγκατάστασή τους η ασφάλεια της Κύπρου, ενώ, αντίθετα, κατά τη γνώμη τους, θα αυξηθεί η ένταση στην περιοχή σε βάρος των πιθανοτήτων μιας ειρηνικής διευθέτησης του Κυπριακού. Αν πιστεύετε, πρόσθεσε ο Τ. Μπλερ, ότι η Βρετανία μπορεί να κάνει κάτι που να διευκολύνει μια απόφασή σας για τη μη εγκατάσταση των πυραύλων αυτών σας παρακαλώ να μου το γνωστοποιήσετε.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός αναφέρεται στην επιστολή του και στο θέμα της συμμετοχής των Τουρκοκυπρίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις και καλεί τον Πρόεδρο Κληρίδη να διατυπώσει μια ειλικρινή προσφορά στις επαφές του με τον πρόεδρο της ΕΕ και την Κομισιόν που θα λαμβάνει υπόψη τη νόμιμη επιθυμία των Τουρκοκυπρίων να τους μεταχειρίζονται σαν πολιτικά ίσους.

Τόσο το θέμα των πυραύλων S-300 όσο και το θέμα της συμμετοχής των Τουρκοκυπρίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις θα δεσπόζουν στις συνομιλίες του υφυπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Γιάννη Κρανιδιώτη με την κυπριακή κυβέρνηση.

Ο Γ. Κρανιδιώτης, έφτασε χτες στην Κύπρο για εξαήμερη επίσκεψη για συνομιλίες με την κυβέρνηση στο πλαίσιο της προετοιμασίας για ευρωπαϊκή διάσκεψη και την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Ο Ελληνας υφυπουργός θα έχει σήμερα το πρωί συνάντηση με τον Πρόεδρο Κληρίδη και στη συνέχεια με τον υπουργό Εξωτερικών Γιαννάκη Κασουλίδη. Θα ακολουθήσουν συνομιλίες σε επίπεδο αντιπροσωπειών. Κατά την παραμονή του στην Κύπρο θα έχει επίσης συναντήσεις με τον αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο και με τους αρχηγούς των κομμάτων, καθώς και με τον αρχηγό της Εθνικής Φρουράς αντιστράτηγο Βορβολάκο. Το πρωί της ερχόμενης Παρασκευής θα έχει πρόγευμα εργασίας με τον απεσταλμένο της βρετανικής προεδρίας για το Κυπριακό σερ Ντέιβιντ Χάνι ο οποίος αναμένεται στην Κύπρο αύριο Πέμπτη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ