Τετάρτη 25 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Αυξήθηκαν οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων

Δυναμική καλλιέργεια αποδεικνύονται τα καπνά

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ .-

Οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων της Ευρωπαϊκής Ενωσης αυξήθηκαν κατά 10,6% το πρώτο εξάμηνο του 1997, αντιπροσωπεύοντας ποσό 29,9 δισ. ECU σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του περασμένου χρόνου, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Στατιστική Υπηρεσία της ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι ο πρώτος εισαγωγέας σε παγκόσμιο επίπεδο αγροτικών προϊόντων και ο δεύτερος εξαγωγέας μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τρεις χώρες, η Γερμανία, η Γαλλία και η Βρετανία, πραγματοποίησαν μόνες τους το 45% των συνολικών κοινοτικών εισαγωγών - εξαγωγών στις χώρες της ΕΕ.

Οι στατιστικοί πίνακες που αφορούν στον τομέα αυτό την Ελλάδα έχουν κενά, ελλείψει επαρκών στατιστικών στοιχείων.

Πάντως, από τα διαθέσιμα στοιχεία φαίνεται ότι η Ελλάδα το 1996 κάλυπτε σε αγροτικά προϊόντα περίπου το 17% του εξαγωγικού εμπορίου της σε τρίτες χώρες και το 14,5% περίπου μέσα στην ΕΕ. Το 1996 το εξωκοινοτικό εμπόριο της Ελλάδας αντιπροσώπευε το 17,3% του συνολικού εξωτερικού εμπορίου της και το 24,5% του ενδοκοινοτικού εμπορίου (τα αντίστοιχα ποσοστά, πάντα για την Ελλάδα, το 1990, ήταν 19,2% και 23,1%).

Τέλος, ένα άκρως ενδιαφέρον στοιχείο κατά τη σημερινή περίοδο, που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιδιώκει τη ριζική μείωση των πριμοδοτήσεων στα καπνά, είναι ότι η εξαγωγή αυτού του προϊόντος αυξήθηκε συνολικά κατά 63,8% κατά το πρώτο εξάμηνο του 1997, γεγονός που δείχνει ότι τα καπνά δεν είναι μια "καταδικασμένη" καλλιέργεια που πρέπει σιγά σιγά να εγκαταλειφθεί, αλλά αντίθετα ότι έχει το μέλλον μπροστά της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ