Τετάρτη 25 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μια ζωή γεμάτη δράση

Τη βαθιά θλίψη των κομμουνιστών ναυτεργατών εκφράζει με ανακοίνωσή της η ΚΟ Ναυτεργατών του ΚΚΕ

Με την ένταση των αγώνων για τα δίκια των ναυτεργατών υπόσχεται να τιμήσει η ΚΟ Ναυτεργατών του ΚΚΕ τη μνήμη του Ν. Καλούδη, επιφανούς στελέχους του ναυτεργατικού κινήματος, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε με αφορμή το θάνατο του Ν. Καλούδη και στην οποία τονίζεται συγκεκριμένα:

"Ο θάνατος του συντρόφου μας Νίκου Καλούδη, παλαίμαχου ναυτεργάτη, επιφανούς στελέχους του ελληνικού και διεθνούς κομμουνιστικού, εργατικού κινήματος γεμίζει με οδύνη τους κομμουνιστές ναυτεργάτες, όλους τους εργάτες της θάλασσας.

Γεννήθηκε στη ναυτομάνα Χίο. Παλεύοντας σκληρά ενάντια στο εφοπλιστικό κεφάλαιο, τους πολιτικούς του εκπροσώπους και τους ξένους ιμπεριαλιστές προστάτες, υπερασπίζοντας τα ναυτεργατικά δικαιώματα, αναδείχτηκε σε ένα από τα κορυφαία στελέχη της θρυλικής ΟΕΝΟ, της Ομοσπονδίας Ελληνικών Ναυτεργατικών Οργανώσεων, επικεφαλής του κλιμακίου της οργάνωσης στη Νέα Υόρκη, από τους βασικούς οργανωτές του εθνικοαπελευθερωτικού - αντιφασιστικού αγώνα. Οι αμερικανικές αρχές τον φυλάκισαν για τους αγώνες του, στο "Ελλις Αϊλαντ", και όπως ο ίδιος αναφέρει, σε άρθρο του γραμμένο το Νοέμβρη του 1949, "Η απελευθέρωση από το Ελλις Αϊλαντ έπειτα από ενενήντα οχτώ μέρες φυλάκισης και η νίκη μας στα Ενωμένα Εθνη για το πολιτικό άσυλο των καταδιωκόμενων συναδέλφων, αποτελούν - έγραφε - τρανή και πειστική απόδειξη της δύναμής μας".

Ο σύντροφος Νίκος Καλούδης ως στέλεχος του ΚΚΕ συγκρούστηκε με το κράτος της μισαλλοδοξίας και το φασιστικό καθεστώς της χούντας των συνταγματαρχών και υπέστη βάρβαρους διωγμούς. Γεμάτος αγώνες είναι ο φάκελος των διωκτικών αρχών του χαφιέδικου πατριδοκάπηλου μηχανισμού, που παρέδωσε το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας στον σύντροφο Νίκο το 1988. Ο φάκελός του περιέχει στοιχεία της ασταμάτητης δράσης του, από το 1947 μέχρι το Νοέμβρη του 1979.

Ο σύντροφος Νίκος Καλούδης ως βουλευτής του ΚΚΕ και μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος είχε ιδιαίτερες σχέσεις και δράση με το χώρο της ναυτιλίας, αναδείχνοντας τα προβλήματα των ναυτεργατών, συμβάλλοντας αποφασιστικά στον αγώνα ενάντια στην αντιναυτεργατική επίθεση του εφοπλιστικού κεφαλαίου, των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Πάντα μέσα στη δράση. Ευγενική μορφή. Επαναστάτης, υπερασπιστής του Μαρξισμού - Λενινισμού και του προλεταριακού διεθνισμού. Αισιόδοξος και στις πιο δύσκολες περιόδους του κινήματος. Πραγματικός δάσκαλος για τους νέους κομμουνιστές.

Η Κομματική Οργάνωση Ναυτεργατών του ΚΚΕ εκφράζει στην οικογένεια του συντρόφου Νίκου τα θερμά της συλλυπητήρια.

Η ΚΟΝ τιμάει τη μνήμη του συντρόφου Νίκου Καλούδη με την ένταση των αγώνων της για τα δίκια των ναυτεργατών, για τη συγκρότηση του Αντιιμπεριαλιστικού Αντιμονοπωλιακού Μετώπου Πάλης, για την ανατροπή του εκμεταλλευτικού καπιταλιστικού συστήματος".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ