Πέμπτη 12 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Σύνθλιψη των νοσοκομείων

Στον "αέρα" θα βρεθούν οι υπηρεσίες νοσηλείας για τους ασθενείς, αλλά και οι εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων, μετά τις μελετώμενες συγχωνεύσεις των νοσοκομείων

Σε νέους οργανισμούς νοσοκομείων, που θα προκύψουν απ' τις μελετώμενες συγχωνεύσεις, με απρόβλεπτες επιπτώσεις τόσο στη διάρθρωση των υπηρεσιών υγείας όσο και των υπηρεσιών προς τον ασθενή, προχωρά η κυβέρνηση. Ταυτόχρονα οι μελετώμενες αλλαγές αφήνουν στον "αέρα" το εργασιακό καθεστώς των γιατρών και των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία.

Τα παραπάνω διαφάνηκαν από τη χτεσινή συνάντηση του υπουργού Υγείας Κ. Γείτονα με αντιπροσωπεία του προεδρείου της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) και με μια εφ' όλης της ύλης συζήτηση για τα ζητήματα του δημόσιου συστήματος υγείας. Η συνάντηση του υπουργού με αντιπροσωπεία του προεδρείου της ΕΙΝΑΠ έγινε μετά τις κινητοποιήσεις των νοσοκομειακών γιατρών της Αθήνας και του Πειραιά για την προώθηση ενός Ιατρικού Μισθολογίου (ΙΜ) που θα ανταποκρίνεται στην προσφορά και τις προσδοκίες των νοσοκομειακών γιατρών.

Ομως, σύμφωνα με πληροφορίες, η συζήτηση ήταν "εφ' όλης της ύλης" και προέκυψαν - πάντα σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες - τα εξής:

  • Το ΙΜ πιθανώς να εισαχθεί στην Ολομέλεια της Βουλής τη μεθεπόμενη βδομάδα.

Οσον αφορά στο σκέλος των τακτικών αποδοχών δε θα αλλάξει τίποτε από εκείνα που υπάρχουν στο σχέδιο νόμου για το ΙΜ. Εκείνο που φαίνεται να συζητά η κυβέρνηση είναι τα ποσοστά των γιατρών στις εφημερίες. Μάλιστα ο υπουργός Υγείας Κ. Γείτονας - σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες - δε δεσμεύτηκε για μια ακόμα φορά ότι οι νοσοκομειακοί γιατροί δε θα πάρουν λιγότερες, συνολικά, αποδοχές από εκείνες που έπαιρναν στις 31.12.1997.

Εκείνο που φαίνεται να συζητά η κυβέρνηση είναι το λεγόμενο ποσοστό συμμετοχής των γιατρών στις εφημερίες.

Οσον αφορά στην εξέλιξη των νοσοκομειακών γιατρών ο Κ. Γείτονας υποστήριξε ότι το ΚΕΣΥ έχει στείλει τους κριτές του και τις επόμενες μέρες θα προωθηθεί και το σχετικό Διάταγμα απ' το υπουργείο.

  • Ευρεία συζήτηση έγινε για τις μελετώμενες απ' το υπουργείο Υγείας συγχωνεύσεις.

Απ' όλη τη συζήτηση διαφάνηκε ότι η κυβέρνηση θα καταργήσει τους παλιούς οργανισμούς και τα νέα συμβούλια που θα προκύψουν απ' τις συγχωνεύσεις θα αποφανθούν για το εύρος των νοσοκομειακών υπηρεσιών σε κάθε νομό. Στο ερώτημα των εκπροσώπων της ΕΙΝΑΠ αν θα αλλάξουν οι εργασιακές σχέσεις, ο υπουργός Κ. Γείτονας απαντούσε μονότονα ότι θα ισχύσουν οι υπάρχουσες εργασιακές σχέσεις. Μάλιστα στο ερώτημα - σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες - αν θα διατηρηθεί η πλήρης και αποκλειστική απασχόληση των νοσοκομειακών γιατρών, ο υπουργός απάντησε με τη στερεότυπη φράση ότι θα ισχύσουν οι εργασιακές σχέσεις που υπάρχουν.

  • Οι εκπρόσωποι της ΕΙΝΑΠ έθεσαν με έντονο τρόπο το θέμα της αύξησης των νοσηλίων και ιδιαίτερα της κάλυψης των ανασφάλιστων και των οικονομικά αδύνατων.

Το συμπέρασμα απ' τη συζήτηση του υπουργού με τους γιατρούς είναι ότι η κυβέρνηση προτιμά να έχουν έλλειμμα τα ασφαλιστικά ταμεία παρά το έλλειμμα αυτό να εμφανίζεται στα νοσοκομεία. Πρόκειται για μια επίπλαστη "εκσυγχρονιστική" εικόνα μείωσης των ελλειμμάτων, η οποία στην ουσία θα οδηγήσει στην επιβάρυνση των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων.

Χωρίς απάντηση - σύμφωνα με πληροφορίες - έμεινε το ερώτημα για το τι θα γίνουν οι ανασφάλιστοι και οι οικονομικά αδύνατοι, οι οποίοι πρέπει - σύμφωνα με τη νέα απόφαση της κυβέρνησης για τα νοσήλια - να πληρώνουν στο σύνολό τους τα έξοδα της νοσοκομειακής τους περίθαλψης.

Τέλος, οι εκπρόσωποι της ΕΙΝΑΠ έθεσαν στον υπουργό θέματα αυταρχικής συμπεριφοράς στα νοσοκομεία, φέρνοντας ως παράδειγμα τα νοσοκομείαΕλευσίνας και "Σωτηρία", ενώ ο υπουργός Υγείας αποστασιοποιήθηκε απ' τις εκδηλώσεις αυταρχισμού...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ