Πέμπτη 12 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΑΣΟΠΥΡΟΣΒΕΣΗ
Καταστροφικές αλλαγές χάριν του κέρδους

Οπως όπως η αρμοδιότητα κατάσβεσης των δασικών πυρκαγιών στην Πυροσβεστική, με στόχο την εξοικονόμηση πόρων

Στο έλεος του... θεού αφήνει και φέτος η κυβέρνηση το δασικό πλούτο της χώρας, ρίχνοντας στο καλάθι των αχρήστων το πόρισμα της διακομματικής επιτροπής για τη δημιουργία ενός ενιαίου φορέα για την προστασία των δασών. Οπως καταγγέλθηκε χτες από συνδικαλιστές πυροσβέστες και από τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ενωσης Δασοπόνων, Δ. Κανελλόπουλο,στον τομέα της δασοπυρόσβεσης επικρατεί χαώδης κατάσταση, ενώ η αντιπυρική περίοδος αρχίζει μόλις σε 45 μέρες.

Τα χρόνια προβλήματα στον τομέα της προστασίας του δάσους ήρθε να επιτείνει η ίδια η κυβέρνηση με την απόφασή της να μεταβιβάσει όπως όπως στο Πυροσβεστικό Σώμα τις αρμοδιότητες της Δασικής Υπηρεσίας για την κατάσβεση των πυρκαγιών. Η απόφαση αυτή, όπως καταγγέλθηκε χτες, δεν είχε ως αφετηρία το ενδιαφέρον της για την προστασία του δασικού πλούτου, αλλά την εμμονή της στην εξοικονόμηση πόρων, στα πλαίσια της δημοσιονομικής πολιτικής του Μάαστριχτ.

Οι καταγγελίες αυτές διατυπώθηκαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου τηςΠανελλήνιας Ενωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος (ΠΕΥΠΣ), όπου προς στιγμήν επικράτησε ένταση, εξαιτίας και της παρουσίας του προέδρου των δασοπόνων, Δ. Κανελλόπουλου, ο οποίος από την πλευρά του επιχειρούσε να φωτίσει άγνωστες πτυχές των κυβερνητικών χειρισμών.

Ο πρόεδρος της ΠΕΥΠΣ, Κ. Καρράς,είπε ότι τάσσεται υπέρ της ανάθεσης, σημειώνοντας παρ' όλα αυτά ότι το επίμαχο νομοσχέδιο που συζητείται στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή της Βουλής, συντάχθηκε εν αγνοία τους και ότι το πήραν στα χέρια τους μόλις πριν από μια βδομάδα. Ανέφερε όμως ότι έχει τη διαβεβαίωση του υπουργού Δημόσιας Τάξης ότι θα υπάρξουν τροποποιήσεις του νομοσχεδίου, όσον αφορά την αύξηση των οργανικών θέσεων από 2.000 (που προβλεπόταν) σε 3.000, την αμοιβή για τις αποσπάσεις των πυροσβεστών (8.000 ημερησίως) και τα πυροφυλάκεια τα οποία θα επανδρώνονται από εποχιακό προσωπικό και όχι από επαγγελματίες πυροσβέστες. Ζήτησε από την κυβέρνηση να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο κάποιων κινητοποιήσεων. Η αρχική πρόταση της ΠΕΥΠΣ κάνει λόγο για αύξηση των οργανικών θέσεων κατά 100% (12.450) μέχρι το 2000, για δημιουργία Πυροσβεστικών Σταθμών σε όλη τη χώρα και για ανάπτυξη του θεσμού του εθελοντή πυροσβέστη.

Παρά τις ερωτήσεις που τέθηκαν, τελικά δεν απαντήθηκε το καίριο ερώτημα αν το Πυροσβεστικό Σώμα θα μπορέσει να αντεπεξέλθει στις αυξημένες υποχρεώσεις που αναλαμβάνει. Ο Κ. Καρράς απέφυγε να πάρει σαφή θέση, ενώ ο πρώην πρόεδρος της ΠΕΥΠΣ, Ι. Λεόντειος,υποστήριξε ότι "θα αποτύχει το εγχείρημα, όχι επειδή θα φταίνε οι πυροσβέστες, αλλά επειδή θα φταίνε κάποιοι άλλοι". Ακόμα μίλησαν κάποιοι για το φιλότιμο του πυροσβέστη, ο οποίος, όπως είπαν, θα κληθεί και πάλι να "βγάλει το φίδι από την τρύπα".

Ο Π. Δρίτσας,μέλος του ΔΣ της ΠΕΥΠΣ, επισήμανε ότι κυκλοφορούν πολλά σχέδια νόμου, με αποτέλεσμα να υπάρχει σύγχυση και να διαφαίνεται ακόμα καλύτερα ο κυβερνητικός εμπαιγμός. Οι προτάσεις του σωματείου, συνέχισε, δεν έγιναν αποδεκτές και τούτο διότι η κυβέρνηση στοχεύει, όχι στην προστασία των δασών, αλλά στην εξοικονόμηση πόρων. Η κυβέρνηση, όπως ο ίδιος είπε, ανέθεσε τη δασοπυρόσβεση στην Πυροσβεστική και για δυο ακόμα λόγους. Επειδή επιδιώκει τον αποχαρακτηρισμό των δασών και την αλλαγή της χρήσης γης και επειδή θέλει να ανατρέψει τις εργασιακές σχέσεις των πυροσβεστών.

Ο πρόεδρος των δασοπόνων, Δ. Κανελλόπουλος, κατήγγειλε την πολιτική της κυβέρνησης και μίλησε για παιγνίδια που παίζονται πίσω από τις πλάτες τους. "Στο θέμα που συζητάμε, τόνισε, υπάρχει λανθάνουσα πολιτική βούληση. Αλλα λέει ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, άλλα υποστηρίζει ο υπουργός Γεωργίας και άλλα λέει ο πρωθυπουργός. Το νομοσχέδιο συντάχθηκε εν αγνοία μας, από ασκούμενους δικηγόρους στο γραφείο του κ. Τζουμάκα και αποσκοπούσε στη μείωση των δαπανών για τη δασοπυρόσβεση. Το έχει ομολογήσει στη Βουλή υπουργός, όταν έλεγε ότι πρέπει να μειωθεί το ποσό των 3,7 δισ. δραχμών που καταβάλλεται για τις υπερωρίες των δασικών υπαλλήλων".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ