Πέμπτη 12 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Το στιλό τέλειωσε κι εσύ να λείπεις

Τάχα τι είναι ο θάνατος; Μια απόδραση προς το άγνωστο είναι. Αυτή καθαυτή η στιγμή της απόδρασης δε μετράει και τόσο, γιατί κανείς δεν την προγραμματίζει και δεν την ελέγχει. Αυτό που μετράει είναι το πριν, λιγότερο το τώρα και καθόλου το μετά. Το πώς έζησες κι όχι το πού θα πας. Το τι αφήνεις πίσω κι όχι τι θα βρεις μπροστά.

Ο Χρήστος Μπόμπος, που "έφυγε" την Κυριακή, έλεγε: "Δώσαμε τον εαυτό μας για ένα καλύτερο αύριο του λαού μας, όχι στον άλλο κόσμο όπως οι χριστιανοί, αλλά σ' αυτόν που ζούμε". Οι περισσότεροι άνθρωποι μια και μόνη φορά νιώθουν το στιγμιαίο συναίσθημα του "περάσματος στον Αχέροντα". Ο Χρήστος Μπόμπος, που έζησε 11 χρόνια μελλοθάνατος στη φυλακή, μετρούσε το θάνατο, όχι σε μια στιγμή, αλλά σε χρόνια. Κάθε ξημέρωμα, ίσως η τελευταία μέρα και κάθε βράδυ η τελευταία νύχτα.

Κι όταν τον ρωτούσες να σου πει τα συναισθήματα ενός μελλοθάνατου, έλεγε:"Κολλητά τα σύνορα ζωής και θανάτου. Πού να προλάβεις να σκεφτείς το"πέρασμα", όταν έχεις πολλά άλλα σημαντικότερα να σκεφτείς και να κάνεις;".

Ποια είναι τα σημαντικότερα απ' τη ζωή και το θάνατο; Τα ιδανικά κι ο αγώνας για την απελευθέρωση του ανθρώπου, έλεγε ο κομμουνιστής Χρήστος Μπόμπος. Κι είχε συνδέσει τη ζωή και το θάνατο μ' αυτά.

Παιδί ακόμα, στα πρώτα χρόνια μετά τη μεταπολίτευση στο "Ριζοσπάστη", έμαθα από τον Χρήστο Μπόμπο, τι σημαίνει κομμουνιστής πιστός, σύντροφος ευαίσθητος, άνθρωπος ανιδιοτελής, αγωνιστής αθόρυβος. "Γράψε για τους εργάτες και τους αγρότες κι αν δεν τελειώσει το στιλό, άλλο δεν έχεις", μου έλεγε μ' αγριεμένη φωνή, προσπαθώντας μάταια να κρύψει την απλοχεριά της καρδιάς του. Κι ύστερα να μου εξιστορεί τα διαδραματιζόμενα στο στρατοδικείο, όταν ένας από τους ψευδομάρτυρες, καταθέτοντας εναντίον του, ισχυρίστηκε ότι τον είδε με ματωμένα τα γένια του, προκαλώντας θυμηδία στο ακροατήριο και φέρνοντας σε πολύ δύσκολη θέση τους στρατοδίκες. "Γιατί, εγώ δεν είχα ποτέ γένια", κατέληγε γελώντας τρανταχτά, όπως πάντα.

Σήμερα, Χρήστο, είχα σκοπό να γράψω στα "ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ" για τον Μπερνς. Τον Αμερικανό πρέσβη στην Ελλάδα, που προκαλεί το λαό μας, παίζοντας το ρόλο του γκαουλάιτερ.

Πήρα το στιλό και είδα πως είχε τελειώσει η μελάνη. Αμέσως σκέφτηκα να σου ζητήσω άλλο στιλό. Και τότε συνειδητοποίησα την απουσία σου. Είχες δίκιο που επέμεινες να τελειώσει το στιλό για να μου δώσεις άλλο. Δεν το 'κανες από τσιγκουνιά. Πίστευες πως ό,τι αρχίζεις πρέπει να το τελειώνεις. "Δεν πετάμε τίποτα, πριν εξαντληθούν όλες οι δυνατότητές του", έλεγες. Κι έτσι πρέπει να γίνεται γιατί, για ν' ανταποκριθούμε στο χρέος μας, χρειάζεται να εξοικονομούμε από παντού, για να μπορούμε να ξοδέψουμε τα πάντα. Αυτό μας δίδαξες με το παράδειγμά σου. Στο καλό, Χρήστο, θα σου γράφουμε...

Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ