Πέμπτη 27 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αυξάνουν την "πίεση" ΝΑΤΟ και Ε - Ε

Δυναμώνει η εμπλοκή της χώρας μας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του ανταποκριτή μας ΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ). - Το ΝΑΤΟ θα "πολλαπλασιάσει" τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς, εκμεταλλευόμενο τον "αίθριο καιρό", ενώ μέχρι τη Δευτέρα, 31 Μάη, θα έχει "ολοκληρώσει" τις διαδικασίες για την υλοποίηση του νέου επιχειρησιακού σχεδίου (με αριθμό 10413 και κωδική ονομασία Joint Guardian) ενίσχυσης των χερσαίων ΝΑΤΟικών δυνάμεων σε Αλβανία και FYROM, όπως αποφάσισαν ομόφωνα η Ελλάδα και τα άλλα 18 κράτη - μέλη. Ταυτόχρονα, το Ατλαντικό Συμβούλιο των Βρυξελλών, σε επίπεδο πρέσβεων μονίμων αντιπροσώπων, αποφάσισε ομόφωνα την έναρξη "εθελουσίων" νηοψιών στην Αδριατική κατά "υπόπτων" τάνκερ που φέρουν σημαίες των χωρών του ΝΑΤΟ, της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), αλλά και "συνδεδεμένων" χωρών, όπως, για παράδειγμα, η Κύπρος. Εξάλλου, σήμερα Πέμπτη, ο αρχηγός του ΝΑΤΟ στρατηγός Γ. Κλαρκ, θα δώσει το "πράσινο φως" από τη Σπέτσια (Ιταλία), σε ειδική ναυτική μπριγάδα του ΝΑΤΟ, αποτελούμενη από πλοία οχτώ κρατών - μελών (Ελλάδα,Ιταλία, Τουρκία, Βέλγιο, Γερμανία, Ισπανία, Βρετανία και ΗΠΑ) για εκτεταμένες επιχειρήσεις στην Αδριατική. Τυπικά θα είναι ναρκαλιευτικά πλοία, αλλά ο στόχος και η αποστολή της ΝΑΤΟικής μπριγάδας παραμένουν, σκοπίμως, αδιευκρίνιστα.

Στη χτεσινή συνεδρίαση του Ατλαντικού Συμβουλίου, ο Τσέχος πρέσβης παρουσίαση γραπτά την ελληνο-τσεχική "πρωτοβουλία", η οποία, σύμφωνα με το ΝΑΤΟικό εκπρόσωπο, "θα μελετηθεί" από τον γγ του ΝΑΤΟ, και "θα" κριθεί πώς μπορεί καλύτερα να "ενσωματωθεί" στη γενικότερη πολιτική και τις επιδιώξεις του ΝΑΤΟ. Οσον αφορά το αίτημα της Αθήνας, για ολιγοήμερη διακοπή των "διευκολύνσεων" από τη Θεσσαλονίκη λόγω (...) πλημμελούς αστυνόμευσης εξαιτίας των ευρωεκλογών, το ΝΑΤΟ ούτε συζήτησε ούτε μπορεί να συζητήσει επίσημα περί αυτού, και ο ΝΑΤΟικός εκπρόσωπος, ερωτηθείς, χαρακτήρισε την Ελλάδα "πιστό σύμμαχο" και "άριστο συνεργάτη",και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Αθήνα δεν πρόκειται να θέσει εμπόδια στα σχέδια του ΝΑΤΟ. Ο ΝΑΤΟικός εκπρόσωπος, ερωτηθείς, έπλεξε το εγκώμιο της Κύπρου,για την απαγόρευση εισόδου του Γιουγκοσλάβου υφυπουργού Ιδιωτικοποιήσεων Μποκόλιουμ Κάριτς. Οσον αφορά τις διπλωματικές πρωτοβουλίες, ο νέος χρονικός ορίζοντας, που τίθεται από το ΝΑΤΟ, φαίνεται να είναι η συνεδρίαση του G - 8, από τις 17 μέχρι 21 Ιούνη, στην Κολωνία της Γερμανίας, σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, όπου ενδέχεται να παρευρίσκονται οι Πρόεδροι ΗΠΑ και Ρωσίας. Από την πλευρά της, η Κομισιόν παρουσίασε χτες την πρόταση προς το Συμβούλιο Υπουργών για διμερείς "συμφωνίες σταθερότητας και σύνδεσης" με τις "πλέον πληγείσες" βαλκανικές χώρες, ιδιαίτερα τη FYROM και την Αλβανία. Η πρόταση αυτή, που θα συζητηθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Κολωνίας (3/4 Ιούνη), αποσκοπεί στην απομόνωση της Σερβίας, στα μεταπολεμικά Βαλκάνια.

ΝΑΤΟικός πόλεμος και ελληνο-κυπριακή εμπλοκή

Μετά την ομόφωνη απόφαση της Ελλάδας και των άλλων 18 κρατών - μελών για ενίσχυση της ΝΑΤΟικής χερσαίας δύναμης στη FYROM και την Αλβανία, ο στρατηγός Γ. Κλαρκ επέστειλε επιστολή προς τον γγ του ΝΑΤΟ και όλα τα κράτη - μέλη, για τις "ανάγκες" σε στρατό και εξοπλισμό που απαιτεί το νέο επιχειρησιακό σχέδιο 10413 (Joint Guardian). Η διάσκεψη για τη συγκέντρωση των νέων δυνάμεων θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα, 31 Μάη, στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ στη Μονς (Βέλγιο), και κάθε κράτος - μέλος θα συμμετέχει με στρατιωτική αντιπροσωπεία.Τη συνεδρίαση θα διευθύνει ο ίδιος ο στρατηγός Γ. Κλαρκ, και από την Ελλάδα θα απαιτηθεί "σημαντική συνεισφορά" στον τομέα της απαγόρευσης,με στρατιωτικά μέσα, διέλευσης πολεμικού υλικού προς τη Γιουγκοσλαβία. Ο ΝΑΤΟικός εκπρόσωπος δήλωσε χτες ότι "το ΝΑΤΟ υπολογίζει στη γενναιοδωρία των Συμμάχων". Η συγκέντρωση των νέων χερσαίων δυνάμεων θα γίνει με τέτοιο τρόπο, ώστε, ανά πάσα στιγμή, να μπορεί να μετατραπεί από "ειρηνευτική" σε δύναμη επέμβασης.Μια πρώτη συζήτηση περί αυτού έγινε ήδη,σε κατώτερο επίπεδο, στο ΝΑΤΟικό αρχηγείο της Μονς. Στα πλαίσια των στρατιωτικών "ελιγμών" του ΝΑΤΟ, η ομόφωνη πολιτική απόφαση για επιβολή εμπάργκο στην πετρελαϊκή τροφοδοσία της Γιουγκοσλαβίας, αποκτά ιδιαίτερη σημασία, αφού, σύμφωνα με ΝΑΤΟικές πηγές, οι βομβαρδισμοί έχουν καταστρέψει ολοσχερώς τα γιουγκοσλαβικά διυλιστήρια στο Πάντσεβο και το Νόβι Σαντ. Στόχος, ο πλήρης αποκλεισμός της τροφοδοσίας, ιδιαίτερα σε διυλισμένα πετρελαϊκά προϊόντα, από όλα τα γιουγκοσλαβικά λιμάνια στις ακτές του Μαυροβουνίου. Οσον αφορά την Ελλάδα, η χτεσινή μέρα χαρακτηρίστηκε από την "ευγενική" υποβάθμιση της πολυδιαφημισμένης ελληνο-τσεχικής "πρωτοβουλίας". Ο ΝΑΤΟικός εκπρόσωπος, ερωτηθείς, δήλωσε χτες "ενήμερος περί αυτού" και έκανε λόγο για "δημιουργικές ιδέες", οι οποίες "θα μελετηθούν" για το πώς θα είναι η πολιτική του ΝΑΤΟ μετά την πλήρη συμμόρφωση του Μιλόσεβιτς στις αρχικές "πέντε" απαιτήσεις της Συμμαχίας. Σύμφωνα με ΝΑΤΟικούς αξιωματούχους, όλες οι προτάσεις των κρατών - μελών αντιμετωπίζονται με τη "δέουσα σοβαρότητα", αλλά το ΝΑΤΟ δε θέλει να δημιουργηθεί "πολυγλωσσία".

Το αίτημα της Αθήνας για ολιγοήμερη διακοπή των ελληνικών "διευκολύνσεων" τις μέρες των ευρωεκλογών, δεν υπάρχει επίσημα για το ΝΑΤΟ, παρά την κυβερνητική διαφήμιση, για προφανείς λόγους προεκλογικής σκοπιμότητας. Η επίσημη τοποθέτηση είναι ότι το ΝΑΤΟ "προσβλέπει σε περαιτέρω άριστη συνεργασία" με την Ελλάδα, και δεν έχει καμιά επιφύλαξη για έναν τόσο "πιστό σύμμαχο". Αν η Αθήνα έθετε επίσημα το αίτημα στις Βρυξέλλες, τότε, ενδεχομένως να υπήρχε ένα "μικροπρόβλημα". Υπενθυμίζεται ότι το κυβερνητικό προπαγανδιστικό αίτημα αφορά μόνο τις "διευκολύνσεις" από τη Θεσσαλονίκη, που, σ' αυτή τη φάση, έχουν πλέον σχεδόν ολοκληρωθεί, και όχι, βέβαια, την ολοένα και περισσότερο εντεινόμενη δραστηριότητα των ΑΒΑΚΣ του Ακτιου και των μη επανδρωμένων UAV της Σούδας, που συνιστούν βασικές δράσεις του όλο ΝΑΤΟικού πολέμου κατά της Γιουγκοσλαβίας. Οσον αφορά την Κύπρο,χτες, ο ΝΑΤΟικός εκπρόσωπος, ερωτηθείς, χαιρέτισε ως "πολύ θετική" την απαγόρευση εισόδου του Σέρβου αξιωματούχου από τη Λευκωσία, και εξέφρασε την ικανοποίηση του ΝΑΤΟ, τονίζοντας ότι οι κυπριακές αρχές εφάρμοσαν, όπως ώφειλαν, τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί από την ΕΕ κατά της Γιουγκοσλαβίας. Το ΝΑΤΟ επιχαίρει για τη συμμόρφωση της Κύπρου - "κράτος υποψήφιο για ένταξη στην ΕΕ" - και το θεωρεί τρανή απόδειξη ότι ακόμη και κράτη - μέλη που δεν ανήκουν στη Συμμαχία στηρίζουν τις αποφάσεις της. Ο ΝΑΤΟικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι ο Σέρβος αξιωματούχος είναι "στενός φίλος" του Προέδρου Μιλόσεβιτς και αναρωτήθηκε αν ο σκοπός της προσπάθειάς του να πάει στην Κύπρο, οφειλόταν στην ανάγκη απόσυρσης χρημάτων από καταθέσεις ή για "άλλου είδους" συναλλαγές.

Κομισιόν

Η Κομισιόν, μετά από εισήγηση του αρμόδιου επιτρόπου Χανς Βαν ντε Μπρουκ, παρουσίασε χτες τις προτάσεις προς το Συμβούλιο Υπουργών, σχετικά με τα μεταπολεμικά σχέδια "ανασυγκρότησης" των Βαλκανίων. Προτείνονται διμερείς "συμφωνίες σταθερότητας και σύνδεσης", σε μια μακρόχρονη πολιτική ένταξης στην ΕΕ κατά πρώτον της FYROM και, ύστερα, της Αλβανίας. Αυτές οι χώρες δεν πληρούν κανένα "κριτήριο ένταξης", αλλά χαρακτηρίζονται "βαρέως πληγείσες" από τον πόλεμο και θα υπάρξουν "σύντομα" σχετικές "εκθέσεις σκοπιμότητας", προς αυτή την κατεύθυνση, από την Κομισιόν. Δίνεται προτεραιότητα στην έναρξη διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια. Η Κροατία και η Βοσνία - Ερζεγοβίνη "δε στέλνουν, προς το παρόν, πειστικά μηνύματα", σύμφωνα με την Κομισιόν, και χαρακτηρίζεται "πρόωρο" να αναβαθμιστούν οι σχέσεις με την ΕΕ. Με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, οι σχέσεις παραμένουν ως έχουν. Οσον αφορά (...) τη Γιουγκοσλαβία, "αυτή έρχεται σε αντίθεση ακόμη και με βασικές νόρμες".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σύγκλιση απόψεων (2001-03-08 00:00:00.0)
Μαχητικές εκδηλώσεις μνήμης και διαμαρτυρίες για τις ΝΑΤΟικές επιδρομές (2000-03-27 00:00:00.0)
Το σιδερένιο χέρι στην περιοχή (1999-07-18 00:00:00.0)
Λάθος... χώρα (1999-04-30 00:00:00.0)
Οι αρχηγοί ΓΕΕΘΑ υπό τις διαταγές του Κλαρκ (1999-04-09 00:00:00.0)
ΝΑΤΟικές επιδρομές στις γιορτές; (1998-12-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ