Τρίτη 22 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΕΓΑΛΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ

Του Σπύρου ΣΤΡΙΦΤΑΡΗ

Στην ανακοίνωση της ΚΕ του Κόμματος για τις πρώτες εκτιμήσεις των εκλογικών αποτελεσμάτων αναφέρεται: "Τα εκλογικά αποτελέσματα της 13ης Ιουνίου 1999 επιβεβαιώνουν ότι υπάρχουν σημαντικές δυνατότητες και προϋποθέσεις να αναπτυχθεί η λαϊκή ενότητα και να προχωρήσει η αγωνιστική συσπείρωση γύρω από τα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν την εργατική τάξη και τ' άλλα λαϊκά στρώματα της πόλης και της υπαίθρου. Οι ευθύνες των κομμουνιστών και κομμουνιστριών, των μελών της ΚΝΕ, των φίλων και οπαδών του Κόμματος, των αγωνιστών που συμπαραταχτήκαμε στους αγώνες και την εκλογική μάχη, πολλαπλασιάζονται".

Σίγουρα το εκλογικό αποτέλεσμα του ΚΚΕ δεν ήρθε ξαφνικά, ούτε είναι αποτέλεσμα ευκαιριακό, όπως θέλουν μερικοί να το παρουσιάσουν.

Χωρίς να αγνοεί κανείς τη χρονική στιγμή που γίνονται οι εκλογές, σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να ισχυριστεί στα σοβαρά ότι το εκλογικό αποτέλεσμα, τουλάχιστον για το ΚΚΕ, καθορίστηκε τις τελευταίες μέρες. Ευκαιριακή ψήφος στο ΚΚΕ δύσκολα έρχεται, και αυτό το γνωρίζουν όλοι. Ψήφος διαμαρτυρίας ναι, όχι όμως της τελευταίας στιγμής. Το αντίθετο συμβαίνει μάλλον. Δηλαδή, τις τελευταίες μέρες της προεκλογικής περιόδου, κάτω από πλαστά διλήμματα, εκβιασμούς, ρουσφετολογία και προκαταλήψεις πολλοί άνθρωποι, που το προηγούμενο διάστημα έβλεπαν με συμπάθεια το ΚΚΕ, να μην κατορθώνουν να ξεπεράσουν όλα αυτά τα εμπόδια, για να φθάσουν στην κάλπη, και να ψηφίσουν ΚΚΕ.

***

Το εκλογικό αποτέλεσμα του ΚΚΕ μπορεί να ήταν αποτέλεσμα τόσο της μαχητικής δράσης των μελών, φίλων και οπαδών του Κόμματος και της ΚΝΕ, όσο και των συνεργατών που συμπαρατάχτηκαν στους αγώνες και στο ψηφοδέλτιο, αλλά και αυτά ήταν αποτέλεσμα της σωστής πολιτικής γραμμής του Κόμματος, που απορρέει από τις αποφάσεις του 15ου Συνεδρίου του.

Ας μην ξεχνάμε ότι αυτού του εκλογικού αποτελέσματος προηγήθηκαν σκληροί αγώνες, για την απόκρουση της πολιτικής που εφάρμοσε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ όλα αυτά τα χρόνια. Ευρύτατα λαϊκά στρώματα αντιπάλεψαν την πολιτική που γεννά πλούτη για τους λίγους, αβεβαιότητα, φτώχεια και ανεργία για τους πολλούς.

Και σ' αυτούς τους αγώνες, οι κομμουνιστές μ' όσες δυνάμεις είχαν ήταν παρόντες. Ούτε δίπλα στους αγωνιζόμενους, ούτε πίσω τους. Ηταν μαζί και μπροστά. Και αυτό εκτιμήθηκε απ' όλους αυτούς, που πήραν μέρος σ' αυτούς τους αγώνες.

Και δεν ήταν "ο πόλεμος που έφερε ψήφους στο ΚΚΕ", όπως μερικοί "αναλυτές" υποστηρίζουν. Ηταν η στάση του Κόμματος απέναντι στην γκανγκστερικού τύπου βάρβαρη επιδρομή των Αμερικανοευρωπαίων ιμπεριαλιστών. Ηταν η συνέπεια λόγων και έργων των κομμουνιστών που έφεραν κοντά στο Κόμμα όχι μόνο τους εργαζόμενους στην πόλη και το χωριό, αλλά και τους ανθρώπους της προοδευτικής διανόησης, πολλούς ανθρώπους της Τέχνης, του Πολιτισμού και των Γραμμάτων. Η προσπάθεια των κομμουνιστών της Βόρειας Ελλάδας και κύρια της Θεσσαλονίκης, δεν άφησε ασυγκίνητους τους ανθρώπους αυτούς. Η στάση όμως του ΚΚΕ και της ΚΝΕ απέναντι στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ δεν είναι τωρινή.

Και επειδή το ΝΑΤΟ και η ΕΕ θα είναι και στο άμεσο διάστημα αυτό που είναι και τώρα και δε θ' αλλάξουν, παρά τις ευχές του ΣΥΝ και άλλων πολιτικών δυνάμεων, που καλλιεργούν ψευδαισθήσεις στον ελληνικό λαό, για το ρόλο και τους στόχους της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, και δε βλέπουν λόγους για την απαλλαγή της χώρας από τους ιμπεριαλιστικούς αυτούς Οργανισμούς, οι ευθύνες των κομμουνιστών, των κνιτών, των φίλων και οπαδών του Κόμματος αυξάνονται.

Τα χειρότερα για τον ελληνικό λαό δεν ήρθαν ακόμη.

***

Η κυβέρνηση Σημίτη, το μήνυμα που έδωσαν οι εκλογές φαίνεται ότι το ερμηνεύει από την ανάποδη. Οχι φυσικά γιατί δεν το καταλαβαίνει, αλλά γιατί έχει πάρει οριστικά διαζύγιο από τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού και υπηρετεί την πλουτοκρατία του τόπου και της Ευρώπης. Γι' αυτό και λέει ότι πρέπει να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές τομές, διάβαζε αποδιαρθρώσεις, με πιο γρήγορους ρυθμούς.

Το ότι το 97% του ελληνικού λαού εναντιώνεται στις βαρβαρότητες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στα Βαλκάνια, και όχι μόνο, η κυβέρνηση Σημίτη το ερμηνεύει σαν υποχρέωσή της να στείλει 1.500 οπλίτες και αξιωματικούς, μάλιστα υπό τη διοίκηση των κατοχικών αμερικανικών δυνάμεων στο Κόσσοβο.

Και φυσικά, στο ίδιο μήκος και πλάτος σκέψης φαίνεται πως κινείται και η ΝΔ, ο άλλος εταίρος του δικομματισμού. Και η ΝΔ θεωρεί ότι ο λαός της έδωσε την πρωτιά για πιο γρήγορο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, για την καλύτερη σχέση που μπορεί να έχει με τον ΣΕΒ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ σαν αυθεντικός γεννήτορας αυτής της πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση Σημίτη. Ξεχνάει η ΝΔ τη λαϊκή παροιμία που λέει "καμιά φορά το παιδί της αλεπούς κάνει 105 βήματα αν η αλεπού κάνει 100".

Να λοιπόν οι μεγάλες δεξαμενές, όχι μόνο ψηφοφόρων για το ΚΚΕ, αλλά συναγωνιστών στους καθημερινούς αγώνες ενάντια στην καταστρατήγηση κάθε εργατικού δικαιώματος, στη δουλιά, στην ασφάλιση, στην υγεία και παιδεία. Ενάντια σε κάθε πολιτική που ξεσπιτώνει δεκάδες χιλιάδες μικροαγρότες κάθε χρόνο και αναγκάζει δεκάδες χιλιάδες μικρεμπόρους, μικροβιοτέχνες και επαγγελματίες να κλείνουν τα μαγαζιά τους ή στην καλύτερη περίπτωση να αλλάζουν επάγγελμα μήπως και επιβιώσουν. Ενάντια σε κάθε πολιτική που γεννάει τον πόλεμο και τη φτώχεια. Και τέτοια είναι η πολιτική της ΟΝΕ, του ΕΥΡΩ, του "ανταγωνισμού" της "ελεύθερης αγοράς". Είναι η πολιτική που επιτρέπει στις πολυεθνικές να μας ταϊζουν διοξίνες, σαλμονέλες, τρελές αγελάδες κλπ. Είναι η πολιτική της κυβέρνησης Σημίτη, και αυτή που επαγγέλλεται η ΝΔ. Είναι η πολιτική της ΕΕ, που ο ΣΥΝ έχει "σταυρό στη σκούφια του" όπως θα 'λεγαν οι παππούδες μας.

Αυτή την πολιτική είναι σίγουρο ότι θέλουν ν' αντιπαλέψουν και πολλοί που ψήφισαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, γιατί και αυτούς τους πλήττει. Θέλουν ακόμη να την αντιπαλέψουν και πολλοί απ' αυτούς που ψήφισαν ΣΥΝ και ΔΗΚΚΙ. Πολλοί περισσότεροι απ' αυτούς που ψήφισαν λευκό ή άκυρο ή απείχαν από την ψηφοφορία.

***

Μ' όλους αυτούς πρέπει οι κομμουνιστές να βρουν τρόπους, διαδρόμους, τόπους και χρόνους να συμβαδίσουν. Να τους γνωρίσουν, να ακούσουν τους προβληματισμούς τους, τις ενστάσεις τους, να τους πουν και αυτοί τα δικά τους. Και έχουμε πολλά να πούμε στον άνεργο, στον ανασφάλιστο, στο φτωχό αγρότη, στο χρεοκοπημένο μικρέμπορα, στο νέο και στη νέα.

Κανέναν οπαδό του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και των άλλων κομμάτων δεν τον βλέπουμε σαν μικρό Σημίτη ή Καραμανλή.

Οπως στη μάχη ενάντια στον πόλεμο βρέθηκαν άνθρωποι που συμπαρατάχτηκαν μαζί μας, κάτι που μέχρι πριν λίγο το θεωρούσαμε και μεις απίθανο, έτσι και στους καθημερινούς αγώνες, που είναι ανάγκη να πυκνώσουν και σε ένταση και σε διάρκεια, θα βρεθούν χιλιάδες να πορευτούν μαζί μας. Αρκεί εμείς να συνδέσουμε τα λόγια με τα έργα. Δεν είναι εύκολη δουλιά. Οι κομμουνιστές άλλωστε δε διάλεξαν ποτέ τα εύκολα, γιατί και απατηλά είναι και εφήμερα.

Πρέπει να αποδείξουμε ότι ρεαλιστικό δεν είναι αυτό που συμφέρει την πλουτοκρατία και τους πολιτικούς υπαλλήλους της, αλλά αυτό που συμφέρει τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Και όπως έδειξαν και αυτές οι εκλογές δεν είμαστε μόνοι μας, όπως δεν είμαστε ούτε και στις χειρότερες για μας στιγμές της 80χρονης πορείας μας.

Κανέναν σε κανένα δε χαρίζουμε. Πολύ περισσότερο αυτούς που κατά καιρούς πέρασαν από το Κόμμα και την ΚΝΕ και έφυγαν για διάφορους λόγους. Τους καλούμε τώρα να πορευτούμε μαζί στους αγώνες που έρχονται, δημιουργώντας τις κοινωνικοπολιτικές συσπειρώσεις μέσα στα μέτωπα πάλης. Να πορευτούμε μαζί στο χτίσιμο του αντιιμπεριαλιστικού, αντιμονοπωλιακού, δημοκρατικού μετώπου, που χτίζεται αργά, βασανιστικά μα σταθερά.

Καλούμε αυτούς που πίστεψαν στα πρώην στελέχη του Κόμματος και τ' ακολούθησαν στο ΣΥΝ, τώρα που είδαν ότι εκσυγχρονισμό εννοούσαν το βόλεμα και ανανέωση, το συμβιβασμό, ας κρατήσουν τις επιφυλάξεις τους και ας έρθουν να πορευτούμε μαζί. Ας αφήσουν αυτά τα στελέχη να ψάχνουν πώς θα γίνει "αριστερό" το ΠΑΣΟΚ για να φτιάξουν την Κεντροαριστερά σαν του Ντ' Αλέμα και του Σρέντερ.

Στο χέρι μας είναι, και αν δεν είναι έχουμε χρέος, να κάνουμε τους άλλους να ψάχνουν για δεξαμενές ψήφων. Εμείς έχουμε δεξαμενή, όχι μόνο για 8,7% αλλά για πολύ μεγαλύτερα ποσοστά.

Μπορούμε να πάμε στο 16ο Συνέδριο του Κόμματος όχι μόνο με εκλογικές επιτυχίες μεγαλύτερες της 13ης του Ιούνη, αλλά ξεπερνώντας και εκείνες τις αδυναμίες που η ΚΕ επισημαίνει στις πρώτες εκτιμήσεις για τις εκλογές.

Στο χέρι μας είναι, και αν δεν είναι έχουμε χρέος να κάνουμε τους άλλους να ψάχνουν για δεξαμενές ψήφων. Εμείς έχουμε δεξαμενή, όχι μόνο για 8,7% αλλά για πολύ μεγαλύτερα ποσοστά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ