Τρίτη 22 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Κίνδυνος να παραμείνουν αδιάθετα τα καρπούζια

Η κρίση στη Γιουγκοσλαβία θα μειώσει κατά 40% - 50% τις εξαγωγές

Μείωση κατά 40% - 50% των εξαγωγών καρπουζιών προβλέπουν για φέτος οι αρμόδιες υπηρεσίες στη Θεσσαλία. Κύρια αιτία αυτής της μείωσης θεωρείται ο πόλεμος και η συνεχιζόμενη κρίση στη Γιουγκοσλαβία, η οποία, τα προηγούμενα χρόνια, απορροφούσε μεγάλες ποσότητες ελληνικών καρπουζιών και τώρα, λόγω της κρίσης, αδυνατεί να απορροφήσει.

Ηδη μια εβδομάδα μετά την έναρξη της συγκομιδής εξήχθησαν, μέσω ιδιωτικών φορέων, μόνο 500 περίπου τόνοι καρπουζιών προς την Τσεχία, την Πολωνία και τη Ρουμανία, ενώ εκδηλώθηκε ενδιαφέρον για εξαγωγές προς τη Βρετανία και την Ολλανδία, μέσω των Ενώσεων Συνεταιρισμού της περιοχής.

Γνώστες της αγοράς ελπίζουν ότι, κατά το πρώτο δεκαήμερο του Ιούλη, οπότε αναμένεται η βασική εξαγωγική περίοδος, θα εκδηλωθεί ενδιαφέρον για εξαγωγή προς τη Βουλγαρία και την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, αλλά οι ποσότητες που θα διακινηθούν θα είναι σε χαμηλά επίπεδα.

Οι προβλέψεις για μεγάλη μείωση των εξαγωγών έχουν προκαλέσει έντονες ανησυχίες στους καρπουζοπαραγωγούς της περιοχής για το ύψος των τιμών, έστω κι αν η φετινή παραγωγή είναι κατά 20% μειωμένη συγκριτικά με την περσινή χρονιά. Και τούτο διότι αναμένεται η αύξηση της προσφοράς στην εγχώρια κατανάλωση να συμπιέσει πολύ περισσότερο τις τιμές παραγωγού. Είναι ενδεικτικό ότι από την πρώτη εβδομάδα διάθεσης του προϊόντος, η τιμή έπεσε πολύ χαμηλά. Συγκεκριμένα ο παραγωγός πουλάει τώρα 25 δραχμές το κιλό περίπου, έναντι 35-40 δραχμές το κιλό που κυμαινόταν η τιμή το αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα.

  • Μηδενικές θα είναι και φέτος οι εξαγωγές πεπονιών,καθώς μειώθηκε πάρα πολύ η παραγωγή και το σύνολό της προορίζεται για την εγχώρια κατανάλωση.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ