Τρίτη 22 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 48
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ
Διολίσθηση στη συντήρηση

Στραγγαλίζονται οικονομικά οι θεραπευτικές κοινότητες, που επιτρέπουν την απεξάρτηση των τοξικομανών

Καταπέλτης, για τη διολίσθηση της κυβερνητικής πολιτικής στη συντήρηση της εξάρτησης των χρηστών, που συνοδεύεται με τον οικονομικό στραγγαλισμό των θεραπευτικών κοινοτήτων, ήταν χτες ο πρόεδρος του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) Γ. Νοταράς, στην παρουσίαση του έργου της Θεραπευτικής Κοινότητας "Στροφή" για το 1998.

"Εχει επικρατήσει η άποψη, είπε ο Γ. Νοταράς, χωρίς να ομολογείται δημόσια, αλλά ωστόσο εφαρμόζεται στην πράξη, ότι είναι πιο οικονομικό να δίνεις ένα χάπι στον εξαρτημένο, για να τον συντηρείς σε καταστολή για κάποια χρόνια ή και για ολόκληρη τη ζωή του,παρά να δημιουργήσεις τη δομή που θα επιτρέψει την απεξάρτησή του".

Το ΚΕΘΕΑ είναι μόνιμο θύμα της λιτότητας, τα τελευταία χρόνια. Και το 1998 και το 1999 το Κέντρο κατάρτισε τον ίδιο προϋπολογισμό (2,7 δισ. δραχμές). Το 1998 εγκρίθηκαν 1,57 δισ., ενώ το 1999 εγκρίθηκαν 1,55 δισ. Ετσι, όπως εξήγησε ο Γ. Νοταράς, πετσοκόπηκε, στην κυριολεξία, η ανάπτυξη των νέων προγραμμάτων, ενώ στο λειτουργικό σκέλος θα υπάρξει έλλειμμα 600 εκ. δραχμών. "Περιμένουμε, πρόσθεσε, για του χρόνου 100% αύξηση της χρηματοδότησης του ΚΕΘΕΑ για τη λειτουργία νέων προγραμμάτων και όχι για να κόβουμε δημόσια κορδέλες".

11 χρόνια "Στροφής"

Για υπερκάλυψη της πληρότητας των Μονάδων της "Στροφής", αδυναμία απορρόφησης νέων ατόμων από τον Ιούνη του 1998, δημιουργίας νέων προγραμμάτων τόσο στην Αττική όσο και στη Βόρεια Ελλάδα και πρόσληψης προσωπικού, σαν αποτέλεσμα της διαρκώς ελλειμματικής κρατικής επιχορήγησης τα τελευταία πέντε χρόνια, μίλησε στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο Γ. Καλαρρύτης υπεύθυνος του προγράμματος της "Στροφής".

Οπως επισήμανε, παρά την αυξημένη ζήτηση υπηρεσιών, η κυβέρνηση επιδότησε για το 1998 τη "Στροφή" με 220 εκατομ. δραχμές, ενώ τα λειτουργικά έξοδα έφτασαν τα 295 εκατομ. δραχμές, με αποτέλεσμα το 22% των εξόδων της να καλυφθούν από δωρεές!

Συνέπεια αυτής της περικοπής είναι μεγάλος αριθμός εφήβων και γονιών να βρίσκονται σε αναμονή για την ένταξή τους σε κάποιο πρόγραμμα, με ιδιαίτερα αρνητικές συνέπειες. Ενδεικτικό είναι ότι στις υπηρεσίες συμβουλευτικής και υποδοχής του Κέντρου Θεραπευτικής Εφήβων και του Συμβουλευτικού Σταθμού Εφήβων Παραβατών απευθύνθηκαν το 1998 419 έφηβοι, παρουσιάζοντας αύξηση 9,7% σε σχέση με το 1997, 71% σε σχέση με το 1996 και 280% σε σχέση με το 1995. Στις αντίστοιχες υπηρεσίες του Κέντρου Συμβουλευτικής και Θεραπείας Οικογένειας και του Συμβουλευτικού Σταθμού Εφήβων Παραβατών απευθύνθηκαν 1.611 γονείς και αδέλφια εφήβων, παρουσιάζοντας μια σταθεροποίηση της υψηλής προσέλευσης σε σχέση με το 1997, αύξηση της τάξεως του 123% σε σχέση με το 1996 και της τάξεως του 365% σε σχέση με το 1995.

Δείκτη για τη σχέση των εφήβων με τα ναρκωτικά αποτελεί η πρόωρη διακοπή του σχολείου, καθώς στην πλειοψηφία τους οι έφηβοι που κάνουν χρήση ναρκωτικών και παρουσιάζουν παραβατική συμπεριφορά έχουν σταματήσει το σχολείο από πολύ νωρίς, όπως υπογράμμισε ο Γ. Καλαρρύτης παρουσιάζοντας τα χαρακτηριστικά των εφήβων που προσέγγισαν τη "Στροφή" το 1998. Ενδεικτικό είναι ότι μόνο το 40% των παιδιών αυτών πήγαιναν στο σχολείο, ενώ το 25% των αγοριών και το 20% των κοριτσιών είχαν ανώτερο επίπεδο ολοκληρωμένης εκπαίδευσης το δημοτικό.

Σημαντικό επίσης στοιχείο, το οποίο τονίστηκε ιδιαίτερα και από τον υπεύθυνο της "Στροφής", είναι αυτό που δείχνει πως δύο στους τρεις εφήβους που απευθύνθηκαν στη θεραπευτική κοινότητα, το έκαναν μετά από παρότρυνση των γονιών τους. Αλλωστε, το 70% των νέων που απευθύνονται στη "Στροφή" ζουν και με τους δύο γονείς τους, ενώ μόνο το 25% των κοριτσιών και το 20% των αγοριών είναι παιδιά χωρισμένων γονιών.

Εκδήλωση του "Νόστου"

Ανοιχτή πολιτιστική εκδήλωση στον Πειραιά διοργανώνει η κοινότητα "Νόστος" του ΚΕΘΕΑ, στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Κατά των Ναρκωτικών.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη στις 8 μ.μ. στο παλιό βαγόνι του ΗΣΑΠ, στην πλατεία Κανάρη στο Πασαλιμάνι και θα περιλαμβάνει θέατρο σκιών, έκθεση φωτογραφίας και συναυλία των εκπαιδευτικών ομάδων του "Νόστου", ενώ θα συμμετάσχουν εθελοντικά οι Μίλτος Πασχαλίδης, Κώστας Καλδάρας, Θανάσης Παπακωνσταντίνου και το συγκρότημα "Μακρά Τείχη".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ