Τρίτη 22 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Επιδείνωση της "ανθυγιεινής" πολιτικής

Η επιχείρηση εξωραϊσμού που επιχείρησε χτες ο υπουργός Υγείας Λ. Παπαδήμας, κατέδειξε τα αδιέξοδα της κυβερνητικής πολιτικής στον ευαίσθητο χώρο της υγείας

Ο υπουργός Υγείας Λ. Παπαδήμας, επιχείρησε χτες να απαντήσει στα δημοσιεύματα - που πύκνωσαν τελευταία - για τα χάλια του δημόσιου συστήματος υγείας με την παρουσίαση του απολογισμού του υπουργείου στην εξάμηνη θητεία του, αλλά εκείνο που κατάφερε τελικά ήταν το ακριβώς αντίθετο: Κατέδειξε το αδιέξοδο της κυβερνητικής πολιτικής με τις δραματικές περικοπές στον τόσο ευαίσθητο τομέα, όπως είναι η υγεία, τη στιγμή που ο πολίτης βρίσκεται στην ανάγκη. Επειτα ο απολογισμός αυτός, καθώς έγινε στο φόντο του φημολογούμενου ανασχηματισμού της κυβέρνησης, έδινε την αίσθηση της άμυνας του ίδιου του υπουργού.

Από εκεί το επιχείρημα του υπουργού ότι η "συστηματική επίθεση εναντίον του ΕΣΥ" οδηγεί στην απαξίωση του συστήματος στη συνείδηση του πολίτη, δε χρησίμευσε για να δοθεί μια απάντηση στα μεγάλα - και υπαρκτά - προβλήματα του ίδιου του συστήματος, αλλά για να δικαιολογήσει την κυβερνητική πολιτική. Η προσπάθεια αυτή, καλύφθηκε με γενικές αναφορές στη μακρόχρονη λειτουργία του δημόσιου συστήματος υγείας ενώ είχε ως πεδίο ως πεδίο αναφοράς τις ανακοινώσεις που έκανε ο Λ. Παπαδήμας στις 27.1.1999 και περιλάμβανε ένα πρόγραμμα βελτίωσης της ξενοδοχειακής υποδομής σε πέντε νοσοκομεία της Αττικής (ΚΑΤ, "Σωτηρία", "Ερυθρός Σταυρός", "Ευαγγελισμός", Κρατικό Αθήνας) ύψους δύο δισ. δραχμές, όπως ανακοίνωσε τότε ο υπουργός.

Χτες λοιπόν ο υπουργός μίλησε για ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της ανακαίνισης στα Νοσοκομεία ΚΑΤ, "Σωτηρία", "Ερυθρός Σταυρός" και Κρατικό Αθήνας, ενώ στον "Ευαγγελισμό" ο εργολάβος θα έμπαινε - κατά τον υπουργό - από χτες και σε τρεις μήνες θα παραδώσει το έργο. Ο Λ. Παπαδήμας είπε ότι στον "Ευαγγελισμό" η καθυστέρηση οφείλεται στο γεγονός ότι το ίδιο το Νοσοκομείο πρόσθεσε το ποσό των 800 εκατ. δραχμών από κάποιο κληροδότημα. Στην ουσία όμως, πρόκειται για ποσό που προήλθε από εκποίηση ακίνητης περιουσίας του Νοσοκομείου.

Πέρα απ' αυτά, υπάρχει και πρόβλημα στην ίδια την εξέλιξη αυτού του προγράμματος. Στο Γενικό Κρατικό Αθήνας, λόγου χάρη, έχει τεθεί θέμα με την απευθείας ανάθεση αυτών των έργων σε υψηλότερη τιμή από εκείνη που εκτιμούσαν οι τεχνικές υπηρεσίες του Νοσοκομείου.

Ετσι, με μια ταχυδακτυλουργική κίνηση, ο υπουργός παρέδωσε "ανακαινισμένες" 800 κλίνες.

Ερωτηθείς για τις φήμες που κυκλοφορούν ότι αυτές οι ανακαινισμένες κλίνες θα εκχωρηθούν σε ασφαλιστικές εταιρίες για την πελατεία τους, ο υπουργός το διέψευσε κατηγορηματικά. Ωστόσο, όμως, παραδέχτηκε ότι όλος αυτός ο σχεδιασμός της ανακαίνισης θα καταλήξει σε μείωση των κλινών στο Λεκανοπέδιο και με βάση τη διαπίστωση αυτή μελετάται η δημιουργία μιας πτέρυγας του "Σισμανόγλειου" Νοσοκομείου για τη συγκέντρωση των πανεπιστημιακών κλινικών. Δηλαδή, θα έχουμε διπλή συρρίκνωση του ΕΣΥ: Μία λόγω των ανακαινίσεων και μία υπέρ των πανεπιστημιακών.

Αναφερόμενος στο πρόβλημα των συγχωνεύσεων είπε ότι δεν απασχολεί το υπουργείο για το Λεκανοπέδιο, αλλά μελετάται για τη Θεσσαλονίκη με τη συγκρότηση πέντε πυλώνων και τη δημιουργία μιας πτέρυγας στον "Αγιο Παύλο",η οποία θα αναπληρώνει τις καταργούμενες κλίνες. Οσον αφορά τη λειτουργία του "Παπαγεωργίου", είπε ότι εντός των προσεχών ημερών θα κατατεθεί τροπολογία στη Βουλή που θα επιτρέπει τη μεταφορά προσωπικού από άλλα δημόσια νοσοκομεία, χωρίς να διακυβευτούν τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα του προσωπικού. Δηλαδή, θα γίνει μεταφορά προσωπικού από ΝΠΔΔ σε ΝΠΙΔ, όπως είναι το "Παπαγεωργίου", στο οποίο, όπως παραδέχτηκε ο υπουργός, αντιδρά δικαιολογημένα η Ενωση των νοσοκομειακών γιατρών της Θεσσαλονίκης.

Ακάλυπτα τα κενά

Τα μεγάλα κενά προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία ο υπουργός προσπάθησε να τα καλύψει στην κυριολεξία με λόγια.

Ο Λ. Παπαδήμας παραδέχτηκε ότι κάθε χρόνο αποχωρούν για διάφορους λόγους 1.500 άτομα απ' τα νοσοκομεία. Στην ουσία αυτά τα κενά προστίθενται στις μονίμως, τουλάχιστον, 15.000 κενές θέσει νοσηλευτικού προσωπικού.

Φέτος μάλιστα υπήρξε και το απρόοπτο των 2.000 πρόσκαιρων κενών θέσεων που οφείλονται στις άδειες μητρότητας των νοσηλευτριών. Αυτή η εξέλιξη είχε αποτέλεσμα να οδηγηθούν νοσοκομεία όπως το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων στη λύση των "μονών - ζυγών". Δηλαδή να λειτουργούν τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία και χειρουργεία τις μονές μέρες του μήνα!

Η απάντηση στο πρόβλημα αυτό απ' τον υπουργό ήταν η εξαγγελία της πρόσληψης 400 εποχιακών και 2.000 θέσεων μέσω του ΟΑΕΔ με εντεκάμηνη θητεία. "Θα εξασφαλίσουμε και άλλες 2.000 θέσεις για τις άδειες μητρότητας" πρόσθεσε ο υπουργός, αλλά όταν έφτασε στο θέμα της ανακοίνωσης των μονίμων θέσεων δεν είχε αριθμό να ανακοινώσει.

Τι θα μπορούσε άλλωστε να ανακοινώσει όταν ο προϋπολογισμός για το 1999 προβλέπει μόλις 2,5 δισ. δραχμές για προσλήψεις, ποσό που αντιστοιχεί σε ελάχιστες εγκρίσεις προσωπικού. Ο αριθμός των εγκρίσεων θα ανακοινωθεί στο επόμενο διάστημα και το απαιτούμενο κονδύλι θα είναι μεγαλύτερο των 2,5 δισ., είπε ο υπουργός.

Ομως οι υποσχέσεις αυτές ηχούν παράταιρα όταν διανύουμε το δεύτερο εξάμηνο του 1999 και η κυβέρνηση δεν έχει αποφασίσει ακόμα πόσες θέσεις θα εγκρίνει και όταν δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα οι διαδικασίες πρόσληψης των 2.000 προσλήψεων που είχαν εγκριθεί το 1998!

Κι ακόμα δημιουργούν αισθήματα ανασφάλειας στον πολίτη όταν ο υπουργός Υγείας υπόσχεται ότι θα καλύψει τα κενά σε οδηγούς ασθενοφόρων με οδηγούς από τους καποδιστριακούς δήμους...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ