Πέμπτη 9 Σεπτέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Οταν το κέρδος πρωτεύει, ο άνθρωπος περισσεύει...

Δηλώσεις της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα κατά την επίσκεψή της στις πληγείσες από το σεισμό περιοχές της Ν. Φιλαδέλφειας

Μετά το τέλος της περιοδείας με δηλώσεις της προς τους δημοσιογράφους, η Αλέκα Παπαρήγα τόνισε:

"Θέλω να εκφράσω την ειλικρινή συμπαράσταση του Κόμματος στους πληγέντες, στις οικογένειες των θυμάτων. Ηδη, από χτες, τα μέλη του ΚΚΕ έχουν κληθεί να συμβάλουν στην αντιμετώπιση των συνεπειών του σεισμού.

Η εικόνα που αντικρίζουμε είναι τραγική, αλλά και εξοργιστική. Δυστυχώς, όπως βλέπετε, η βιτρίνα είναι ωραία, αλλά τα θεμέλια σαθρά. Ας πάψουμε επομένως να κοιτάμε τη βιτρίνα.Εμείς θέτουμε συγκεκριμένα ερωτήματα και κυρίως αυτό: Σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, σε μια χώρα, ως γνωστόν, σεισμογενή, μπορεί να γίνει δεκτός ο ισχυρισμός πως δεν υπάρχουν υπεύθυνοι για τις καταστροφές που προκαλεί ένας σεισμός; Ουδείς είναι ή μπορεί να δηλώνει ανεύθυνος. Κανείς δεν είναι υπεύθυνος για το πότε και πού θα χτυπήσει ένας σεισμός. Ομως σε μια σεισμογενή χώρα, ουδείς είναι "ανεύθυνος" για τα προβλήματα που δημιουργεί ο σεισμός.

Οπως μου κατήγγειλαν οι γείτονες της πολυκατοικίας που κατέρρευσε στην οδό Πίνδου - και η οποία παρά τις καταστροφές που γνώρισε το 1981 κρίθηκε κατάλληλη για κατοίκηση - η εταιρία (σούπερ μάρκετ) που στεγαζόταν στο ισόγειο είχε προβεί σε αφαίρεση κολονών για να διευκολύνονται οι εργασίες της. Δεν είμαι ειδική, μιλώ για επώνυμες καταγγελίες που μου έγιναν. Ρωτώ: Ποιος δίνει την έγκριση για να βγαίνουν τέτοιες άδειες;

Από το 1981, όταν η Αθήνα γνώρισε την καταστροφή, μέχρι σήμερα, πέρασαν 18 ολόκληρα χρόνια. Ας μας απαντήσουν: Ποια μέτρα αντισεισμικής προστασίας λήφθηκαν; Πόσο επισταμένος ήταν ο έλεγχος των κτιρίων που τότε υπέστησαν ζημιές; Το ρήγμα του '81 έγινε θανατηφόρο πλήγμα το '99.

Γνωρίζετε τις περιπτώσεις εργολάβων που μέσα σε 6 μήνες χτίζουν και παραδίδουν πολυκατοικίες. Είναι φθηνές και μοντέρνες, λένε. Ασφαλείς είναι; Οταν το κέρδος πρωτεύει, τότε ο άνθρωπος περισσεύει,η ζωή του τίθεται σε δεύτερη μοίρα. Δεν μπορεί το συμφέρον του κάθε ιδιώτη να τίθεται υπεράνω της ανθρώπινης ζωής.

Είμαστε συγκλονισμένοι από την εικόνα που αντικρίζουμε. Μεροκαματιάρηδες, παιδιά, κόποι μιας ζωής είναι χαμένοι σε ερείπια.

Εμείς θα περιμένουμε να ακούσουμε τις επίσημες τοποθετήσεις της κυβέρνησης. Θα κρίνουμε τις αποφάσεις που θα ανακοινωθούν. Αλλά θα κρίνουμε και σε βάθος χρόνου. Τι έγινε στην Αθήνα τις τελευταίες δεκαετίες; Από πού και πώς θα σωθεί ο κάτοικος της Κυψέλης, του Παγκρατίου και τόσων άλλων περιοχών που ζει εγκλωβισμένος στο τσιμέντο, χωρίς ίχνος ελεύθερων χώρων;

Επαναλαμβάνω: Υπάρχει γενικότερο πρόβλημα στην Αθήνα. Ο λαός μας πρέπει να διεκδικήσει και να επιβάλει μια πολιτική που δε θα κάνει εκπτώσεις στην αντισεισμική προστασία. Απαιτείται "πακέτο" μέτρων αντισεισμικής θωράκισης πέρα από τα μέτρα ανακούφισης και της πλήρους αποκατάστασης των ζημιών που υπέστησαν οι πληγέντες.Τουλάχιστον εκείνες οι απώλειες που αποκαθίστανται.

Θέλω να επισημάνω κάτι ακόμα. Ακούγεται ότι ο κρατικός μηχανισμός λειτούργησε "άμεσα". Ομως την ψυχή τους τη βάζουν οι πυροσβέστες, οι ηρωικοί άντρες των ΕΜΑΚ. Αυτοί αξίζουν τον έπαινο. Κανείς άλλος".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ