Πέμπτη 9 Σεπτέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΑΦΝΙ
Ψυχιατρική υπό βροχήν και σε σκηνές

Δραματική η κατάσταση στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο, ενώ προβλήματα εμφανίζονται και στο αντικαρκινικό νοσοκομείο "Αγιοι Ανάργυροι"

Στο ύπαιθρο - και μέσα στη βροχή χτες - πέρασαν τις δυο τελευταίες νύχτες οι ασθενείς στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής (ΨΝΑ), καθώς ο σεισμός προκάλεσε σοβαρές ζημιές στα παλιά κτίρια του ΨΝΑ. Ετσι αποφασίστηκε η στέγαση σε σκηνές 1.000 ασθενών απ' τους 1.700 συνολικά.

Αποτέλεσμα αυτής της επιλογής ήταν μια θλιβερή εικόνα για τη διαβίωση αυτών των ανθρώπων που - πέραν των άλλων - χτες το απόγευμα άρχισε και να βρέχει. Στρατιώτες χτες το μεσημέρι μετέφεραν σκηνές και τις τοποθετούσαν σε ανοιχτούς χώρους. Οι ίδιοι οι ψυχασθενείς μέσα σε αυτή την κατάσταση έμοιαζαν να τα έχουν περισσότερο χαμένα, αφού άλλοι έψαχναν το παλιό κτίριο που τους φιλοξενούσε κι άλλοι τους παλιούς τους συγκάτοικους. Μακριά από όλη αυτή την κατάσταση ήταν μόνο η πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του νοσοκομείου, Κατερίνα Αποστόλου,που, όταν πληροφορήθηκε την παρουσία συντακτών του "Ρ", ζήτησε από τους άνδρες της ασφάλειας του νοσοκομείου να κατασχέσουν το φιλμ και απαγόρευσε το ρεπορτάζ γιατί δεν υπήρχε η δική της άδεια.

Οσο όμως κι αν η πρόεδρος του νοσοκομείου προσπάθησε να συγκαλύψει τα προβλήματα υπήρξαν και εκείνοι που ενδιαφέρθηκαν για την κατάσταση στο ψυχιατρείο, όπως είναι τα αντιπροσωπευτικά όργανα των γιατρών. Χτες το πρωί η Επιστημονική Επιτροπή και η ΕΙΝΑΠ του ΨΝΑ ενημερώθηκαν απ' το διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας του νοσοκομείου. Μάλιστα, το ΔΣ του νοσοκομείου - όπως καταγγέλλουν οι φορείς των γιατρών - αρνήθηκε να τους ενημερώσει για την έκταση των καταστροφών και τις προτεινόμενες λύσεις.

Στη συνέχεια συγκλήθηκε έκτακτη γενική συνέλευση της Ιατρικής Υπηρεσίας του ΨΝΑ και αποφασίστηκε να προταθεί ένα σχέδιο επείγουσας αντιμετώπισης αυτής της κατάστασης, που εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για όλο τον πληθυσμό του ψυχιατρείου. "Η στέγασή τους σε σκηνές - που ήδη στήνονται στο Δαφνί - εφόσον αυτή παραταθεί πέραν των 2 - 3 ημερών δημιουργεί τον κίνδυνο λοιμώξεων, υποτροπών, επικίνδυνων αντιδράσεων, άμεση απόρροια της εφιαλτικής κατάστασης που θα δημιουργηθεί από τη συσσώρευση στο χώρο της σκηνής ανθρώπων που δύσκολα ή καθόλου δεν ελέγχουν την καθαριότητα και τη φροντίδα γενικά του εαυτού τους", επισημάνθηκε στη συνέλευση.

Το σχέδιο αυτό θα παρουσιάσουν σήμερα οι φορείς του ΨΝΑ σε συνέντευξη Τύπου στο ψυχιατρείο, ώρα 11 π.μ.

"Αγιοι Ανάργυροι"

Προβλήματα δημιουργούνται και στη νοσηλεία που προσφέρει σε διάφορες κατηγορίες ασθενών και το αντικαρκινικό νοσοκομείο "Αγιοι Ανάργυροι".

Ηδη λόγω του σεισμού έχει μπει "κίτρινη κορδέλα" στο νοσοκομείο και έχουν μεταφερθεί - που ήταν ορθή επιλογή - 40 ασθενείς στο Νοσοκομείο "Μεταξά" καθώς και οχτώ σε άλλες Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Από κει και πέρα άρχισε να διαφαίνεται η πρόθεση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας για τη διασπορά των ασθενών σε διάφορα νοσοκομεία. Η διασπορά αυτή θα συνοδεύεται και από τη "διασπορά" του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, γεγονός που θα σημάνει και τη διάσπαση της νοσηλευτικής οντότητας του νοσοκομείου.

Με το θέμα αυτό ασχολήθηκαν χτες οι γιατροί του νοσοκομείου σε συγκέντρωσή τους. Πάντως η κυρίαρχη τάση που διαφάνηκε ήταν να παρθούν μέτρα που θα εξασφαλίσουν τη συνέχεια του νοσοκομείου ως αυτοτελούς οντότητας και σε περίπτωση μεταφοράς των ασθενών, αυτή να γίνει "πακέτο" σε νοσοκομεία που θα επιλεγούν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ