Πέμπτη 9 Σεπτέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Λείπουν σχολικά κτίρια

Οι ανάγκες φέτος για σχολικές μονάδες στο νομό Θεσσαλονίκης είναι μεγαλύτερες από πέρσι. Το όνειρο για ένα σχολείο που θα λειτουργεί μόνο σε πρωινό κύκλο, φαίνεται ότι γίνεται όλο και πιο μακρινό. Μάλιστα σε ορισμένες περιοχές κι αυτά που λειτουργούν σε πρωινό κύκλο θα αναγκαστούν να επιστρέψουν σε διπλή βάρδια λόγω της έλλειψης αιθουσών. Παράλληλα τα χρήματα που δίδονται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για τη συντήρηση των σχολείων είναι 3 - 4 φορές κάτω από τα αναγκαία.

Αυτές είναι μερικές από τις επισημάνσεις που έγιναν στη σύσκεψη των φορέων που συγκάλεσε ο νομάρχης Θεσσαλονίκης για να συζητηθούν τα προβλήματα της σχολικής στέγης. Σκοπός της διοίκησης της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης ήταν, όπως φάνηκε και από την εξέλιξη της σύσκεψης, η απλή καταγραφή για μια ακόμη φορά των προβλημάτων κι όχι τα διεκδικητικά μέτρα που θα πρέπει να παρθούν για τη λύση τους. Να σημειωθεί ότι ο λόγος δόθηκε στους εκπροσώπους των διευθύνσεων εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όχι όμως και στους προέδρους των ΕΛΜΕ.

Από τα στοιχεία που παρατέθηκαν και τις παρατηρήσεις που έγιναν στη διάρκεια της συνάντησης, σημειώνουμε και τα παρακάτω:

To 64% των σχολείων της Α Διεύθυνσης της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και το 60% της Δευτεροβάθμιας λειτουργεί σε διπλή βάρδια. Μόνο στην Α Διεύθυνση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης υπάρχουν 100 κενά διδακτικού προσωπικού. Για να λειτουργήσει το ολοήμερο σχολείο στον Αγιο Παύλο μένει άστεγο το νηπιαγωγείο! Στον ίδιο Δήμο λειτουργεί νηπιαγωγείο σε χώρους της εκκλησίας! Στο Δήμο Πεύκων ο παπάς συμφώνησε να στεγαστούν τάξεις του δημοτικού σχολείου στην εκκλησία! Επιστροφή λοιπόν στο κρυφό σχολειό. Και ένα πανελλήνιο ρεκόρ: νηπιαγωγείο στο Χορτιάτη λειτουργεί σε δύο κύκλους! Στο Δήμο Αρέθουσας δεν υπάρχουν χρήματα για να αγοραστούν θρανία αφού πενιχρά είναι τα κονδύλια. Ακόμη σε μια από τις πλέον αναπτυσσόμενες περιοχές της Θεσσαλονίκης, τον Δήμο Θέρμης, δεν έχει γίνει τα τελευταία χρόνια ούτε μία σχολική αίθουσα. Για το λόγο αυτό νοικιάζουν τολ και μαγαζιά για σχολικές αίθουσες. 570 παιδιά ασφυκτιούν σ' ένα δωδεκαθέσιο γυμνάσιο.

Τέλος ανησυχία προκάλεσε η ανακοίνωση του δημάρχου Ωραιοκάστρου σύμφωνα με την οποία το πεπαλαιωμένο κτίριο όπου στεγάζεται το 3ο Δημοτικό Σχολείο κρίνεται από τους αρμόδιους επικίνδυνο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σοβαρά κτιριακά προβλήματα σε σχολεία της πόλης (2023-09-08 00:00:00.0)
Ταλαιπωρία για νήπια μετά την αναστολή λειτουργίας του σχολείου τους (2022-09-30 00:00:00.0)
Κινητοποιήσεις για ουσιαστικά μέτρα προστασίας και ενάντια στις διώξεις εκπαιδευτικών (2022-02-02 00:00:00.0)
Χρειάζονται νέα σχολεία (2015-02-13 00:00:00.0)
Δημοτικό σχολείο σε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα! (1999-05-05 00:00:00.0)
Ελλειψη σχολείων και διπλοβάρδιες (1999-04-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ