Πέμπτη 9 Σεπτέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Καταστροφές και στους δήμους του Πειραιά

Χάος έχει προκαλέσει η παντελής απουσία του κράτους στους δήμους του Πειραιά. Η έλλειψη υποδομών, μέσων και χρήματος είναι κάτι περισσότερο από οφθαλμοφανής και πλήθη αγανακτισμένου κόσμου συρρέουν στη Νομαρχία, απαιτώντας, δικαίως φυσικά, να μάθουν πού θα κοιμηθούν, πότε θα ελεγχθούν τα σπίτια και πού είναι, επιτέλους, αυτά τα περιβόητα διακόσια χιλιάρικα της "άμεσης" οικονομικής ενίσχυσης.

Μόνο μετά από μαραθώνιες προσπάθειες, όλη η Νομαρχία Πειραιά κατάφερε να εξασφαλίσει μόλις 60 σκηνές για τους χιλιάδες άστεγους, καθώς επίσης και 110 δίκλινα δωμάτια σε ξενοδοχεία, τα οποία, όμως, ουδείς γνωρίζει από ποιον θα πληρωθούν, αφού, παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες για "άμεση βοήθεια" προς τους πληγέντες, η Νομαρχία δεν έχει ενημερωθεί πού θα βρεθούν αυτά τα χρήματα.

  • Στο Ρέντη,μόνο τη μέρα του σεισμού, κρίθηκαν ακατάλληλα 150 σπίτια και άλλα 51 στη Σαλαμίνα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Νομαρχίας, μέχρι χτες το βράδυ προκύπτει ότι το 50% των ελεγχθέντων σπιτιών στο Ρέντη έχουν κριθεί ακατάλληλα. Σε Δραπετσώνα,Κορυδαλλό και Πειραιά, το αντίστοιχο ποσοστό είναι 30% σε κάθε δήμο. Ωστόσο, τα ελεγχθέντα κτίρια αποτελούσαν χτες για τη Νομαρχία Πειραιά μόλις το 10% των δηλωμένων προς έλεγχο σπιτιών.
  • Στη Νίκαια είχαν κατατεθεί 2.500 αιτήσεις για έλεγχο σπιτιών, από τις οποίες είχαν ελεγχθεί οι 600. Τα ακατάλληλα θα αυξηθούν κατά πολύ, αφού έχουν εντοπιστεί 500 κτίρια (πλέον των αιτήσεων), τα οποία χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής. Μεγάλο μέρος από αυτά είναι προσφυγικά.
  • Στον Κορυδαλλό είχαν κατατεθεί περίπου 1.000 αιτήσεις και ελέγχθηκαν οι 100. Τέσσερα κτίρια κρίθηκαν ακατάλληλα προς το παρόν. Πρόκειται για μια μονοκατοικία στην οδό Ρ. Φεραίου 10, μια τριώροφη πολυκατοικία στη λεωφόρο Γρηγόρη Λαμπράκη 255, ένα διώροφο κτίριο με κατάστημα και διαμέρισμα στην οδό Κολοκοτρώνη και μια πολυκατοικία στο Σχιστό.
  • Στο Πέραμα είχαν ελεγχθεί περίπου 100 κτίρια, ενώ υπήρχαν περίπου άλλες 100 αιτήσεις. Μια μονοκατοικία στη συμβολή των οδών Κολοκοτρώνη και Ικάρου, μια πολυκατοικία στην 3η Σεπτεμβρίου και Εθνάρχη Μακαρίου, μία ακόμη πολυκατοικία στην Εθνάρχη Μακαρίου και άλλη μία στην Ελευθερίου Βενιζέλου κρίθηκαν ακατάλληλα. Ζημιές έχουν προκληθεί και στο δημαρχείο που έχει κλείσει για προληπτικούς λόγους.
  • Στο Νοσοκομείο της Νίκαιας προκλήθηκαν ρωγμές στο Καρδιολογικό και το Γυναικολογικό, έγινε έλεγχος και δεν εμπνέουν ανησυχία, αν και μερικοί ασθενείς αυτόβουλα πέρασαν την πρώτη νύχτα στο ύπαιθρο. Το νοσοκομείο δέχτηκε 300 περιστατικά, λόγω του σεισμού, ενώ δεν ήταν σε εφημερία. Εκανε έξι χειρουργικές επεμβάσεις. Δύο άνθρωποι πέθαναν από ανακοπή καρδιάς και ένας νοσηλεύεται με βαριά κρανιοεγκεφαλική κάκωση. Το Τζάνειο επίσης δεν αντιμετώπισε πρόβλημα και λειτούργησε κανονικά.

Η επικεφαλής της "ΝΑΣ" Πειραιά Ελπίδα Παντελάκη και ο δημοτικός σύμβουλος της Κίνησης "Πειραιάς - Αναγέννηση" Κώστας Τζατζάνης περιόδευσαν από την πρώτη στιγμή της καταστροφής στους σεισμόπληκτους της Παλιάς Κοκκινιάς και των Καμινίων. Η επικεφαλής της "Δημοκρατικής Ενότητας" Νίκαιας και δημοτική σύμβουλος Βέρα Νικολαϊδου περιόδευσε στα προσφυγικά και στο Οικοδομικό Τετράγωνο 175. Ο Κ. Τζατζάνης, σε δήλωσή του στο "Ρ", διαπίστωσε την πλήρη απουσία του κράτους.

Τέλος, η Νομαρχία δίνει στη δημοσιότητα τα παρακάτω τηλέφωνα για το κοινό για κάθε πληροφορία: 41.26.773, 41.11.580, 41.15.815 και 41.77.557.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ