Πέμπτη 9 Σεπτέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Λαβώθηκαν και Μνημεία

Δημιουργίες χιλιετηρίδων και αιώνων, τα μνημεία λαβώθηκαν κι αυτά από το σεισμό, ευτυχώς όμως όχι ανεπανόρθωτα χάρη στο δικό τους σύστημα "αυτοπροστασίας" και όχι χάρη στην έγκαιρη φροντίδα της πολιτείας. Από αυτοψίες που πραγματοποιήθηκαν χτες, υπάρχουν οι εξής διαπιστώσεις: Στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο έσπασαν αρκετά κεραμικά, ενώ ο πρώτος όροφος παρουσιάζει στατικό πρόβλημα. Γι' αυτό και όλα τα εκθέματα στον όροφο αυτό, καθώς και οι τοιχογραφίες της Σαντορίνης θα μεταφερθούν αλλού. Από το Σάββατο θα λειτουργεί μόνο το ισόγειο του Αρχαιολογικού Μουσείου.

Πολύ σοβαρά, κυρίως στατικά, προβλήματα έχει πλέον η Μονή Δαφνίου (11ος αι. μ. Χ.), τα οποία δε θα προέκυπταν, αν το ΥΠΠΟ είχε υλοποιήσει αυτό που επί δεκαετίες "προγραμματίζει", δηλαδή την αναστήλωση και συντήρηση του Μνημείου. Αυτή τη στιγμή η Μονή έχει καταστροφές, στο φέροντα οργανισμό του κτιρίου, ενώ έχουν αποκολληθεί και έχουν καταπέσει ψηφιδωτά. Επίσης κατέρρευσε μέρος της Περιβόλου της Μονής, η οποία χρειάζεται άμεση υποστύλωση. Πολύ σοβαρές ζημιές εξάλλου προκάλεσε ο σεισμός και στο βυζαντινό παρεκκλήσι του Αγ. Νικολάου στη Μονή Δαφνίου.

Στο Βυζαντινό Μουσείο διαπιστώθηκε ρήγμα στο παλιό κτίριο (Μέγαρο Δουκίσσης Πλακεντίας), το οποίο θα παραμείνει κλειστό για μερικές μέρες.

Λόγω προβλημάτων στο φέροντα οργανισμό, ως ακατάλληλο κρίθηκε το διατηρητέο κτίριο του ΥΠΠΟ που στεγάζει τη Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαιοτήτων.Βέβαια, για το συγκεκριμένο κτίριο είχε από χρόνια πριν επισημανθεί η ακαταλληλότητά του ενόψει κάθε πιθανού σεισμού. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, άμεσα πρέπει να μετακομίσουν, εγκαταλείποντας τα κτίρια όπου στεγάζονταν όχι μόνο η προαναφερθείσα Διεύθυνση, αλλά και άλλες υπηρεσίες του ΥΠΠΟ. Αμεσες αναστηλώσεις πρέπει να γίνουν στα κτίρια των Εφορειών: Α Βυζαντινών, Β Προϊστορικών και Κλασικών και στην Εφορεία Αρχαιοπωλείων. Ανάλογα προβλήματα από το σεισμό παρουσιάζουν και άλλα διατηρητέα κτίρια του ΥΠΠΟ στην Πλάκα.

Στα Μνημεία της Ακρόπολης και στο Μουσείο της δε διαπιστώθηκαν ζημιές.Το μόνο που διαπιστώθηκε νωρίς χτες το πρωί ήταν η αποκόλληση μικρών κομματιών από έναν κίονα του Παρθενώνα και από τα Προπύλαια.Το Ιλίου Μέλαθρον,όπως αποφασίστηκε χτες, θα κλείσει. Διαπιστώθηκε ότι έχουν επιβαρυνθεί οι τοιχογραφίες και αποκολλήθηκαν δύο τζάκια, ενώ γενικότερα στο κτίριο υπάρχουν σοβαρά προβλήματα.

Μικρής έκτασης προβλήματα, που διορθώνονται όπως εκτιμάται, διαπιστώθηκαν από μια πρώτη έρευνα στα Μουσεία της Αρχαίας Αγοράς και Κανελλοπούλου (στο ισόγειό του έπεσαν εκθέματα), το οποίο θα κλείσει για λίγες μέρες και στο κτίριο Βάιλερ, του οποίου θα λειτουργεί για το κοινό μόνο το ισόγειο. Μικρής έκτασης ζημιές διαπιστώθηκαν επίσης και στο Τζαμί Τζισταράκη.Ευτυχώς καμιά ζημιά δεν εμφανίζουν τα Μουσεία Κεραμεικού και Ελευσίνας, οι Αρχαιολογικοί Χώροι Αρχαίας Αγοράς, Κεραμεικού και Ελευσίνας και τα Μνημεία Ολυμπιείο, Πύλη του Ανδριανού και Καπνικαρέα. Ωστόσο στο Μουσείο Ελευσίνας ξεκόλλησαν τα γύψινα, γι' αυτό και θα μείνει κλειστό για μερικές μέρες.

Οπως ανακοινώθηκε στη χτεσινή σύσκεψη στο ΥΠΠΟ, από την πρώτη επιφανειακή έρευνα, στα κτίρια των φορέων που εποπτεύονται από το ΥΠΠΟ Εθνικού Θεάτρου, Κινηματογράφου "Παλλάς" και Εθνικής Πινακοθήκης δεν παρουσιάζουν προβλήματα από τον προχτεσινό σεισμό, εκτός από αυτά που ήδη έχουν από παλαιότερους.

Τη θλίψη της για τις συνέπειες του σεισμού εκφράζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων ΥΠΠΟ (ΠΟΣΥΠΠΟ). Καλεί όλους τους εργαζόμενους του ΥΠΠΟ να συστρατευτούν για την έγκυρη αποκατάσταση των ζημιών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ