Πέμπτη 9 Σεπτέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τραγικές αποδεικνύονται οι συνέπειες του σεισμού

Δεκάδες νεκρούς και τραυματίες και τεράστιες καταστροφές αφήνει πίσω του ο Εγκέλαδος, ενώ περίπου 50 άνθρωποι παραμένουν ακόμη κάτω από τα ερείπια και τα σωστικά συνεργεία δίνουν μάχη με το χρόνο για να τους απεγκλωβίσουν. Η χτεσινή μέρα αποκάλυψε σε όλη του την τραγικότητα το μέγεθος των συνεπειών (εφιαλτική η εικόνα σε Α. Λιόσια, Μενίδι - ζημιές καταγράφονται μέχρι το Πέραμα και την Ελευσίνα), ενώ τα εκατομμύρια των κατοίκων της πρωτεύουσας αναστατώθηκαν περισσότερο από ανεύθυνες φήμες που κυκλοφόρησαν για επικείμενο μεγάλο σεισμό το μεσημέρι.

Από την πλευρά τους οι σεισμολόγοι είναι καθησυχαστικοί. "Με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία ο σεισμός που σημειώθηκε στις 7/9 ήταν ο κυρίως σεισμός, η δε μετασεισμική ακολουθία εξελίσσεται ομαλά", έκρινε ομόφωνα η Μόνιμη Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου που συνεδρίασε χτες στο ΥΠΕΧΩΔΕ μετά από πρόσκληση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη και του ΟΣΠΑ. Παράλληλα όμως η Επιτροπή επισημαίνει ότι "αισθάνεται την υποχρέωση να υπενθυμίσει ότι η Ελλάδα είναι χώρα υψηλής σεισμικότητας και επομένως η διαχρονική ετοιμότητα και η συνεργασία όλων αποτελεί και χρέος και επιτακτική ανάγκη". Επίσης η Επιτροπή επισημαίνει:

  • Ο σεισμός μεγέθους 5,9 της 7/9/99 αποτελεί σπάνιο φαινόμενο για την περιοχή της Αττικής και αντιστοιχεί περίπου στο μέγιστο αναμενόμενο μέγεθος.
  • Υπενθυμίζεται ότι δεν ενδείκνυται η χρησιμοποίηση κτιρίων που έχουν παρουσιάσει ζημιές, χωρίς προηγούμενο έλεγχο από μηχανικούς.

Μετά την ανακοίνωση αυτή ο επικεφαλής της Επιτροπής, Δ. Παπανικολάου,δε δέχτηκε να απαντήσει σε διευκρινιστικές ερωτήσεις των δημοσιογράφων. Σύμφωνα με πληροφορίες αυτό έγινε επειδή κατά τη διάρκεια της τρίωρης συνεδρίασης υπήρξαν αρκετές διχογνωμίες των επιστημόνων, που απορούσαν τόσο για τη διάρκεια της μετασεισμικής ακολουθίας (μπορεί να διαρκέσει από πέντε μέρες μέχρι πέντε βδομάδες ή και παραπάνω), την ακριβή περιοχή του ρήγματος την κατεύθυνσή του κλπ.

Αίσθηση προκάλεσε, σύμφωνα με πληροφορίες, η ανακοίνωση στη συνεδρίαση του διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Γ. Σταυρακάκη,ότι οι πρώτες ενδεικτικές επεξεργασίες των στοιχείων των επιταχυνσεωγράφων δείχνουν ότι η επιτάχυνση του εδάφους στη διάρκεια του σεισμικού φαινομένου ήταν μεγαλύτερη ακόμη και από αυτήν των σεισμών της Τουρκίας και του Αιγίου. Αυτό το συμπέρασμα βέβαια δεν είναι οριστικό, καθώς προέρχεται μόνο από ένα επιταχυνσεωγράφο που βρίσκεται στο Μοναστηράκι, ενώ ασφαλέστερα συμπεράσματα θα βγουν το επόμενο διάστημα όταν μελετηθούν τα στοιχεία και από τους υπόλοιπους επιταχυνσεωγράφους. Τα αποτελέσματα αυτά αναμένονται βέβαια με μεγάλο ενδιαφέρον από τους επιστήμονες, καθώς έτσι θα βγουν με τη σειρά τους ασφαλή συμπεράσματα και για την αντοχή των κτιρίων που κατέρρευσαν, αλλά και για την εφαρμογή του νέου αντισεισμικού κανονισμού, ο οποίος ίσως χρειαστεί αναθεώρηση για τη ζώνη της Αθήνας.

Δεκάδες χιλιάδες άστεγοι

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έδινε επίσημα η κυβέρνηση, μέχρι χτες το βράδυ 61 άτομα είχαν χάσει τη ζωή τους από τον προχτεσινό σεισμό. Αλλοι 50 ήταν αγνοούμενοι. Στα νοσοκομεία είχαν μεταφερθεί 2.006, από τους οποίους οι 370 νοσηλεύονται (οι 25 σε άσχημη κατάσταση).

Μέχρι χθες το βράδυ είχαν προωθηθεί 4.540 σκηνές και αναμενόταν κατά τη διάρκεια της νύχτας να προωθηθούν άλλες 1.500 - 1.800, χωρίς όμως σε καμία περίπτωση να επαρκούν.

Από χτες το πρωί συνεργεία του ΥΠΕΧΩΔΕ και του ΤΕΕ πραγματοποιούσαν ελέγχους καταλληλότητας των κτιρίων στις πληγήσες περιοχές. Το 20% όσων κτισμάτων έχουν ελεγχθεί συνολικά κρίνονται κατεδαφιστέα ή έστω ακατάλληλα για κατοίκηση. Απ' αυτές τις καταγραφές προκύπτει ότι υπήρξαν ζημιές σε περιοχές που δεν ήταν γνωστό ότι υπήρχε πρόβλημα, όπως δήμοι της Β Πειραιά, η Ελευσίνα, το Αιγάλεω και η Αγ. Βαρβάρα. Στα Ανω Λιόσια το 1/4 περίπου τον κτιρίων πρέπει να κατεδαφιστούν. Ο υφυπουργός Εσωτερικών Γ. Φλωρίδης,που επισκέφθηκε την περιοχή, σε δηλώσεις του σημείωσε πως το 80% των κτιρίων που έχουν ελεγχθεί έχει κριθεί είτε "κόκκινο" είτε "κίτρινο".

Από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης, Ε. Βενιζέλος, κάλεσε τις Νομαρχίες να προχωρήσουν στην καταγραφή των ζημιών στα εργοστάσια της περιοχής, καθώς να ελέγξουν αν υπήρχε άδεια λειτουργίας ή όχι, σε μια προσπάθεια να "πετάξει το μπαλάκι" για τις όποιες παρανομίες.

Τραγική είναι η κατάσταση και στα σχολεία της ευρύτερης περιοχής της Νομαρχίας Αθήνας. Σύμφωνα με την αντινομάρχη, Η. Βαλσαμάκη,ο σεισμός επέτεινε τα ήδη υπάρχοντα σημαντικά προβλήματα. Ηδη από χθες η ίδια απεύθυνε εγκύκλιο στις κατά τόπους Διευθύνσεις, ώστε να της γνωστοποιήσουν ποια σχολεία έχουν ανάγκη από έλεγχο - μέχρι χτες το μεσημέρι τουλάχιστον 100 σχολεία είχαν υποβάλλει σχετικό αίτημα. Σύμφωνα με τον πρώτο έλεγχο, τρία σχολεία στη Ν. Φιλαδέλφεια κρίθηκαν ακατάλληλα, ενώ οι μεγαλύτερες ζημιές παρατηρούνται στα σχολικά κτίρια της Δυτικής Αττικής. Πρόκειται κυρίως για ρωγμές, αποκολλήσεις σοβάδων και σκασίματα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ερώτηση σχετικά με την άμεση στήριξη των πληγέντων από τον σεισμό στην Κρήτη (2021-09-30 00:00:00.0)
Εκατοντάδες οικογένειες ζουν ξεσπιτωμένες (2020-11-04 00:00:00.0)
Οι κάτοικοι μετρούν τις πληγές τους (2015-11-19 00:00:00.0)
Περιορισμένες ζημιές λόγω μεγάλου εστιακού βάθους (2008-01-08 00:00:00.0)
Ο Εγκέλαδος "χόρεψε" Σπάρτη - Καλαμάτα (1997-10-14 00:00:00.0)
Ισχυροί μετασεισμοί κλονίζουν την κεντρική Ιταλία (1997-10-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ