Πέμπτη 9 Σεπτέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ελεγχοι σε όλα τα κτίρια που κατέρρευσαν

Ενα προς ένα θα ελεγχθούν τις αμέσως επόμενες εβδομάδες τα κτίρια που κατέρρευσαν από τον καταστροφικό σεισμό των 5,9 Ρίχτερ, δήλωσε χτες ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Κ. Λιάσκας,επισημαίνοντας ότι υπάρχουν όλα τα στοιχεία, αλλά και η επιστημονική γνώση και εμπειρία.

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ θεωρεί ότι, παρά το γεγονός πως οι κατασκευές στην πρωτεύουσα "ανταποκρίθηκαν θετικά" στο σεισμό, εντούτοις, είναι ανάγκη να γίνει σαφές και ασφαλές το σύστημα κατασκευής έργων. Ταυτόχρονα, σημειώνει,"η συμπεριφορά όλων θα πρέπει να αλλάξει, θα πρέπει να αυξήσουμε όλοι την ευθύνη μας και να την προσαρμόσουμε σαν να πρόκειται να γίνει σημαντικός σεισμός σε οποιοδήποτε σημείο της χώρας".

Με τις χτεσινές του δηλώσεις, μεταξύ των άλλων, σημειώνει:

  • Η ολική ή μερική κατάρρευση κτιρίων είναι πολυπαραγοντικό αποτέλεσμα. Είναι βέβαιο ότι το έδαφος αποτελεί τον πρώτο και σημαντικό παράγοντα. Ωστόσο, θα πρέπει να εξεταστεί ιδιαίτερα και το καθεστώς της κατασκευής των συγκεκριμένων κτιρίων (κανονισμοί, ποιότητα και επάρκεια υλικών, συντήρηση κτιρίων, αυθαίρετες εκ των υστέρων επεμβάσεις) ώστε να εξαχθούν σαφή συμπεράσματα.
  • Ο προχτεσινός σεισμός αποτέλεσε για όλους τους ειδικούς επιστήμονες μεγάλη έκπληξη ως προς τον εστιακό χώρο, το μέγεθος και την ένταση, όπως έκπληξη, επίσης προκάλεσε και ο καταστροφικός σεισμός της Κοζάνης. Θα πρέπει, λοιπόν, να τελειώνουμε οριστικά με τις εκπλήξεις αυτού του είδους.
  • Σε μια αμέσως επόμενη φάση, που δεν πρέπει να βραδύνει, θα πρέπει να ελεγχθούν συστηματικά όλα τα κτίρια μεγάλης συγκέντρωσης κοινού, καθώς και όλα τα ειδικά έργα υποδομής. Θα πρέπει, επίσης, να προχωρήσουμε θαρραλέα σε μια πολεοδομικού χαρακτήρα θωράκιση της πρωτεύουσας (ελεύθεροι χώροι, δρόμοι ταχείας κυκλοφορίας οχημάτων άμεσης ανάγκης, δίκτυα κοινής ωφέλειας) και να ξεκαθαρίσουμε - αποφασίσουμε ότι η επέκταση των σχεδίων πόλης δεν μπορεί να γίνεται με βάση μόνο την απαίτηση του πληθυσμού για οικοδόμηση. Δεν επιτρέπεται να γίνεται μετατροπή αγροτικής γης σε οικιστική, χωρίς να προηγηθεί ενδελεχής εδαφοτεχνική μελέτη, ακόμη και στις περιπτώσεις οικοδόμησης χαμηλών και μικρού όγκου κατασκευών.

Καταλήγοντας ο Κ. Λιάσκας,επισημαίνει ότι πρέπει "να ξεκαθαρίσουμε οριστικά ότι στη χώρα μας, με το δεδομένο της σεισμικότητάς της, δεν είναι δυνατόν να συνεχίσουν απτόητοι "να κτίζουν οι τολμηροί και όχι οι αρμόδιοι"".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ