Πέμπτη 9 Σεπτέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τρομακτικές οι καταστροφές στο Μενίδι
  • Το 90% των σπιτιών έχει υποστεί ζημιές, άστεγες 5.000 οικογένειες, ενώ μέχρι χτες το απόγευμα είχαν διανεμηθεί μόνο 700 σκηνές
  • Την τραγική κατάσταση, που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι, διαπίστωσε κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Σπ. Χαλβατζή

Πρόσωπο με πρόσωπο με την καταστροφή, το θρήνο, αλλά και την οργή των σεισμόπληκτων κατοίκων του Μενιδίου, βρέθηκε χτες το πρωί κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Σπύρο Χαλβατζή,μέλος του ΠΓ του ΚΚΕ, ενώ συμμετείχαν επίσης ο Χρήστος Καράτσαλος,μέλος της ΚΕ, ο Ν. Στεφανίδης,νομαρχιακός σύμβουλος της ΝΑΣ Ανατολικής Αττικής και ο Θάνος Τραβασάρος,επικεφαλής της "Πανδημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας" Μενιδίου.

Η περιοδεία του κλιμακίου του ΚΚΕ ξεκίνησε στις 10.30 το πρωί από το Δημαρχείο, όπου πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον δήμαρχο της πόληςΤ. Παπανίκα και υπήρξε ενημέρωση για την τραγική κατάσταση που αντιμετωπίζουν όλες οι γειτονιές της πόλης. "Η κατάσταση που ζει η πόλη είναι τρομακτική",σημείωσε ο δήμαρχος, "υπάρχουν πολυώροφα κτίρια που έχουν καταρρεύσει, ενώ ο αριθμός των κτιρίων που έχουν υποστεί ζημιές είναι πολύ μεγάλος".Επίσης έκανε έκκληση για περισσότερες σκηνές για τους άστεγους, μεγαλύτερη συμμετοχή του Στρατού, καλύτερο συντονισμό, για να καλυφθούν οι μεγάλες ανάγκες των κατοίκων.

Ο Σπύρος Χαλβατζής υπογράμμισε ότι αυτό που επείγει, και το ΚΚΕ θα προβάλει με όλους τους τρόπους, μέσω της Βουλής, των κομματικών του οργανώσεων και όλων των δυνατοτήτων που έχει, "είναι η άμεση βοήθεια στους σεισμόπληκτους κατοίκους, να δημιουργηθούν το ταχύτερο δυνατόν καταυλισμοί σε ελεύθερους χώρους στις γειτονιές, εξοπλισμένοι με τουαλέτες, νερό και ηλεκτρικό".

Τα στοιχεία που συλλέγονται είναι συγκλονιστικά. Το 90% των κατοικιών έχουν υποστεί ζημιές, ενώ, από ό,τι φαίνεται, πάνω από τα μισά θα κριθούν ακατάλληλα ή προσωρινά ακατάλληλα για κατοίκηση. Πάνω από 5.000 χιλιάδες οικογένειες έχουν μείνει χωρίς κατοικία. Οι αιτήσεις που είχαν γίνει μέχρι χτες το απόγευμα για σκηνές ήταν περίπου 3.000, αλλά είχαν διανεμηθεί μόνο 700.

Βέβαια, οι ανάγκες είναι πολύ μεγαλύτερες, αφού υπάρχουν πολλές οικογένειες, που είτε δεν έχουν ενημερωθεί ότι πρέπει να κάνουν την αίτηση, είτε μέσα στο δράμα που περνάνε δεν έχουν το χρόνο να απασχοληθούν με τέτοιες διαδικασίες. Και, βέβαια, είναι πολλές οι περιπτώσεις που οι χτυπημένοι από τον Εγκέλαδο κάτοικοι, οργισμένοι, αναζητούν κάποια χείρα βοηθείας, που, όμως, δε βλέπουν να φτάνει. Επίσης αναδεικνύεται η ανάγκη, οι όποιες υπηρεσίες, δημοτικές ή άλλες, να σπεύσουν επί τόπου και να βοηθήσουν τους κατοίκους για το στήσιμο καταυλισμό, αλλά και τη διανομή τροφίμων και νερού.

Κατάματα με την εγκληματική αυθαιρεσία

Η περιοδεία που ακολούθησε στις περισσότερο χτυπημένες γειτονιές έφερε στο προσκήνιο την απόγνωση, το παράπονο και τα μεγάλα "γιατί" των φτωχών μεροκαματιάρηδων, που είδαν συγγενικά τους πρόσωπα να σβήνουν, το βιος τους να χάνεται. Εφερε όμως στην επιφάνεια και την αυθαιρεσία των κατασκευαστών, των υπηρεσιών του κράτους και του όλου κυκλώματος, που λυμαίνεται το χώρο της οικοδομής και αισχροκερδεί, αδιαφορώντας για τις ανθρώπινες ζωές.

Το κλιμάκιο του ΚΚΕ,που επισκέφτηκε την περιοχή της Αγίας Τριάδας,την οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου και τους γύρω δρόμους, είδε κατάματα αυτήν την εγκληματική ασυδοσία. Κολόνες τσακισμένες από το σεισμό, με τέσσερα σίδερα και ελάχιστα τσέρκια (περιμετρικά σίδερα), δάπεδα με "οπλισμό" μόνο ένα πλέγμα σιδήρου, που άνοιξαν σαν κόσκινα. Ενα συγκεκριμένο κτίριο έχει καταρρεύσει ακριβώς μπροστά στο τέρμα των λεωφορείων του Κόκκινου Μύλου, καταπλακώνοντας ένα λεωφορείο, ενώ τα σωστικά συνεργεία αναζητούν τρεις εγκλωβισμένους. Στην οικοδομή αυτή έχουν σπεύσει πολλές δυνάμεις και, όπως μας είπε ο Ντελί Αλπέρ,μέλος του σωστικού συνεργείου του Ερυθρού Σταυρού, "καταβάλλονται υπεράνθρωπες προσπάθειες, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει επικοινωνία με τους εγκλωβισμένους". Επίσης εκεί βρίσκονταν τα μέλη της Εθελοντικής Διασωστικής Ομάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών, που έφτασαν τις πρώτες πρωινές ώρες από τη Θεσσαλονίκη, με επικεφαλής τον Δήμο Τσιορμπατζή,για να προσφέρουν τη βοήθειά τους.

Στην επικαιρότητα η αντισεισμική προστασία

Ο Σπ. Χαλβατζής, με έκδηλη την αγανάκτησή του, παρατήρησε ότι "χρειάζεται να αναζητηθούν οι ευθύνες από τους τεχνικούς και είναι φανερό ότι τέτοιες υπάρχουν, αφού βλέπουμε κτίρια σε μικρή απόσταση, που το ένα έχει καταρρεύσει και το άλλο έμεινε άθικτο", ενώ υπογράμμισε ότι "το πρόβλημα της αντισεισμικής θωράκισης έρχεται με τραγικό τρόπο στην επικαιρότητα" και συμπλήρωσε "πρέπει εκφράζοντας τη συμπαράστασή μας στα θύματα να απαιτήσουμε μέτρα ανακούφισης, να συνεργαστούν οι φορείς και να γίνουν προτάσεις",ενώ αναφέρθηκε και στην προσπάθεια που γίνεται μέσα από Νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση, για να αποποιηθεί της ευθύνης των συνεπειών από τις φυσικές καταστροφές.

Το κλιμάκιο του ΚΚΕ επισκέφτηκε και άλλες περιοχές, στους γύρω από την οδό Ηρώων Πολυτεχνείου δρόμους και η εικόνα που αντίκρισε ήταν αυτή της απόγνωσης και συμφοράς. Η ανάγκη για γρήγορη λύση των επειγόντων προβλημάτων του πληθυσμού έβγαινε από όλες τις συζητήσεις, ενώ έντονα ήταν τα συναισθήματα αγανάκτησης για το επίδομα που εξήγγειλε η κυβέρνηση των 200.000 χιλιάδων. Πολλοί από αυτούς κατάγγελναν ότι δεν τους έχει επισκεφτεί κανένας από τη δημοτική αρχή, ενώ απεγνωσμένα ζητούσαν τα ειδικά συνεργεία των μηχανικών που θα εκτιμούσαν τις ζημιές στα σπίτια.

Από την πλευρά τους, το κλιμάκιο και η Αχτίδα Μενιδίου - Λιοσίων του ΚΚΕ υποσχέθηκαν ότι θα σταθούν δίπλα τους σεισμόπληκτους για την κάλυψη των άμεσων αναγκών που επείγουν, σε καταυλισμούς, συσσίτια και υποδομές, αλλά και στον αγώνα και τη λαϊκή πίεση που πρέπει να αναπτυχθεί, προκειμένου να αποκατασταθούν οι ζημιές.

Επίσης, ο Ν. Στεφανίδης σημείωσε ότι, από την πλευρά της ΝΑΣ, θα ασκηθεί όποια πίεση είναι δυνατόν μέσα στο Νομαρχιακό Συμβούλιο, αλλά υπογράμμισε, επίσης, την ανάγκη της λαϊκής πάλης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ