Πέμπτη 9 Σεπτέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ
Τα συνήθη ημίμετρα!

Κατά τ' άλλα ο πρωθυπουργός διαβεβαιώνει ότι η πορεία προς την ΟΝΕ δε θα επηρεαστεί

Μια γεύση του τρόπου με τον οποίο η κυβέρνηση σκέπτεται ν' αντιμετωπίσει τις καταστροφικές συνέπειες του προχτεσινού σεισμού, που έπληξε κύρια τις λαϊκές συνοικίες της Βορειοδυτικής Αθήνας, έδωσε χτες ο πρωθυπουργός με την εξαγγελία δέσμης, όπως είπε, 10 μέτρων "προς ανακούφιση των πληγέντων και προς αντιμετώπιση των αμέσων και πιεστικών προβλημάτων". Μια σειρά μέτρων που δεν ανταποκρίνονται ούτε στις ανάγκες των χιλιάδων πληγέντων, ούτε βέβαια στο μέγεθος της καταστροφής και στην ουσία οι πολίτες καλούνται μόνοι να αντιμετωπίσουν τις ζημιές. Στην πραγματικότητα ο Κ. Σημίτης,άσχετα από τις εντυπώσεις που μπορεί να δημιουργήθηκαν, σε ό,τι αφορά το πρακτικό μέρος των μέτρων, ανακοίνωσε ό,τι ακριβώς είχε αποφασιστεί για τους πληγέντες όλων των σεισμών των τελευταίων χρόνων. Πρόκειται για μέτρα που όπως έχει δείξει η εμπειρία προηγούμενων φυσικών καταστροφών, σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, που ήταν μάλιστα και πολύ μικρότερης κλίμακας, έμειναν χωρίς αντίκρισμα και η ουσία των εξαγγελιών εξανεμίστηκαν με την πάροδο του χρόνου.

Τα μέτρα - ρυθμίσεις που ανακοινώθηκαν, μετά τη σύσκεψη κυβερνητικών παραγόντων που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, προβλέπουν:

  • Τη χορήγηση του... καθιερωμένου από τις αρχές της δεκαετίας του φιλοδωρήματος των 200.000 ανά άστεγη οικογένεια.υπό τη μορφή έκτακτης οικονομικής βοήθειας που θα καταβληθεί σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
  • Την επιδίωξη δημιουργίας σε όλους τους δήμους καταυλισμών για τη στέγαση αστέγων σε σκηνές.
  • Την εγκατάσταση αστέγων που το επιθυμούν σε ξενοδοχεία.
  • Προεξοφλώντας ότι "θα υπάρχουν άστεγοι επί αρκετό διάστημα" ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως "θα υπάρχει μια επιδότηση ενοικίου για όσο διάστημα χρειαστεί". Υπενθυμίζεται ότι στο αντίστοιχο μέτρο που είχε ανακοινωθεί για το Αίγιο η σχετική επιδότηση ήταν μέχρι 60.000 δραχμές.
  • Τη, γενικά κι αφηρημένα, διατύπωση περί ενίσχυσης εκ μέρους του κράτους εκείνων που μπορούν να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την αποκατάσταση των ζημιών.
Για τους αστέγους

Οσον αφορά την αποκατάσταση των ζημιών τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός έχουν περισσότερο χαρακτήρα ευχολογίου. Ειδικότερα, σύμφωνα με τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες:

  • Θα υπάρχει δωρεάν κρατική βοήθεια για το 1/3 του ποσού, το οποίο απαιτείται για την ανακατασκευή, την εκ νέου κατασκευή ή την επισκευή των κτιρίων που έχουν υποστεί ζημιές. Ο πρωθυπουργός δεν ανέφερε την περίπτωση αγοράς καινούριας κατοικίας ή διαμερίσματος, αλλά εκτιμάται ότι αυτό έγινε λόγω παραδρομής.
  • Για το υπόλοιπο (τα 2/3) του σχετικού ποσού των παραπάνω περιπτώσεων θα δοθεί άτοκο δάνειο 15ετούς διάρκειας.

Σε ό,τι αφορά αυτές τις ρυθμίσεις για τους αστέγους, αξίζει να παρατηρηθεί ότι: Πρώτον, ακόμα και σήμερα τέσσερα χρόνια μετά τους σεισμούς της Κοζάνης, το σχετικό πρόγραμμα αποκατάστασης μέσω των δανείων δεν έχει ολοκληρωθεί. Δεύτερον, η πλήρης αξιολόγηση των εν λόγω μέτρων θα μπορεί να γίνει μόνο όταν ανακοινωθούν οι επιμέρους όροι και περιορισμοί, όπως για παράδειγμα τις τιμές της χρηματοδότησης ανά τετραγωνικό μέτρο, το εμβαδόν των κατοικιών κλπ. Για την ιστορία αναφέρουμε ότι το 1995 η χορήγηση της λεγόμενης κρατικής βοήθειας και τα άτοκα δάνεια υπολογίζονταν με ...110.000 το τετραγωνικό μέτρο! Τρίτον, και ενδεχόμενα κυριότερο είναι ότι για τους κατοίκους των λαϊκών συνοικιών, που με το μόχθο μιας ζωής είχαν καταφέρει να φτιάξουν ένα σπιτάκι, πολλές φορές οι φαινομενικά ευνοϊκοί όροι για την απόκτηση νέας κατοικίας είναι δυσβάστακτοι και ίσως απαγορευτικοί, στο βαθμό που θα κληθούν να πληρώνουν κάθε μήνα ένα ιδιαίτερα μεγάλο για τα εισοδήματά τους ποσό για την αποπληρωμή του δανείου.

  • Επιχειρήσεις και επαγγελματίες που υπέστησαν ζημιές θα ενισχυθούν με επιδοτούμενα δάνεια.
  • Για τις επιχειρήσεις που λόγω των καταστροφών δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τις οφειλές τους στο δημόσιο και το ΙΚΑ, θα υπάρξουν ειδικές ρυθμίσεις.
  • Τέλος, ανακοινώθηκε - χωρίς να δοθεί καμιά εξήγηση ή διευκρίνιση - ότι θα δοθούν "έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις σε σχέση με τους συνταξιούχους και τους ανέργους".

Την ανακοίνωση των λεπτομερειών για τις παραπάνω ρυθμίσεις ο πρωθυπουργός την παρέπεμψε στους αρμόδιους υπουργούς.

Ο πρωθυπουργός, για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, δήλωσε ότι με δική του εντολή ο υπουργός Δικαιοσύνης παρήγγειλε προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου την άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον των υπευθύνων για τις καταστροφές, για τους θανάτους και τους τραυματισμούς. Και πρόσθεσε: "Η άποψή μας και η επιθυμία μας είναι να εντοπιστούν και να τιμωρηθούν τα ταχύτερο". Και δεν παρέλειψε να διαβεβαιώσει ότι ο σεισμός "δεν πρόκειται να επηρεάσει την προσπάθεια για την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ