Τετάρτη 2 Μάη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΟΣ
Σε κρίσιμη κατάσταση ο υπουργός Αμυνας

Σοβαρή επιδείνωση παρουσίασε η κατάσταση της υγείας του Κύπριου υπουργού Αμυνας, Νίκου Συμεωνίδη, ο οποίος από τις 3 Απρίλη νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας.

Ο διευθυντής της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας Θεόδωρος Κυπριανού δήλωσε ότι είναι πολύ κρίσιμη η κατάσταση της υγείας του υπουργού και «τις επόμενες ημέρες θα παλέψει για τη ζωή του». Οι διάφορες επιπλοκές που παρουσιάζονται, ανέφερε, αντιμετωπίζονται, αλλά αυτό δεν αναιρεί την κρισιμότητα της κατάστασής του.

Ο Θ. Κυπριανού σημείωσε ότι γίνονται όλες οι απαιτούμενες θεραπευτικές ενέργειες και οι γιατροί καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες. Οπως εξήγησε, πρόκειται για μια σπάνια νόσο, την κρυπτογενή ενδιάμεση πνευμονίτιδα, η οποία εκδηλώθηκε από το Γενάρη, όταν ο υπουργός Αμυνας είχε νοσηλευτεί ξανά στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην πιο δύσκολη φάση. Ο Κύπριος υπουργός Υγείας, Χάρης Χαραλάμπους, δήλωσε ότι καταβάλλονται προσπάθειες και οι γιατροί θα εξαντλήσουν κάθε δυνατότητα, ώστε να αποφευχθεί οτιδήποτε δυσάρεστο.

Δήλωση Ντ. Μπακογιάννη

H Ελλάδα βρίσκεται σε διαρκή συνεννόηση και σε στενή συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία για την ανάληψη μιας νέας, καλά προετοιμασμένης, προσπάθειας επίλυσης του κυπριακού προβλήματος, στη βάση των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας, των αρχών και των αξιών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη.

Σε αποκλειστική δήλωσή της στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων(ΚΥΠΕ) για την τρίτη επέτειο από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΈ, η Ελληνίδα ΥΠΕΞ, επισημαίνει ότι από την 1η Μάη του 2004 και μέχρι σήμερα, η Κύπρος ασκεί την πολιτική της και προωθεί τους στόχους της, μέσα στο πλαίσιο της Ενωσης και αναγνωρίζεται από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους ως ένας πολύτιμος εταίρος, που συμβάλλει εποικοδομητικά στη διαμόρφωση των ευρωπαϊκών πολιτικών.

Η Ντ. Μπακογιάννη υπογραμμίζει, επίσης, ότι «η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ σηματοδοτεί και μια εξέλιξη - σταθμό στην πορεία για την επίλυση του κυπριακού ζητήματος και την επανένωση του νησιού, που παραμένει κύρια επιδίωξη για την Κυπριακή Δημοκρατία και για την Ελλάδα».

Η ένταξη, προσθέτει, έχει δημιουργήσει εδώ και τρία χρόνια μια νέα πραγματικότητα, η οποία δεν μπορεί να αγνοηθεί σε οποιαδήποτε νέα προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού.

Φυσικά η Ντ. Μπακογιάννη «ξεχνά» να σημειώσει πως και η ίδια η ΕΕ πίεζε τους Ελληνοκύπριους να ψηφίσουν «ναι» στο διχοτομικό σχέδιο Ανάν.

Η Ελληνίδα υπουργός Εξωτερικών επισημαίνει, τέλος, ότι κύριος στόχος παραμένει η εξεύρεση δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού, που «θα οδηγήσει στην επανένωση της Μεγαλονήσου, ώστε όλοι οι κάτοικοί της, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, να είναι σε θέση να επωφεληθούν από τα αγαθά την ένταξης στην ευρωπαϊκή οικογένεια».

Δηλώσεις Γ. Λιλλήκα

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Γιώργος Λιλλήκας, απέκλεισε συνάντηση με τον «υπουργό» Εξωτερικών του παράνομου κατοχικού καθεστώτος, Τουργκάι Αβτζί. Σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό Τύπο ο Τ. Αβτζί προσκάλεσε τον Γ. Λιλλήκα να συναντηθούν σε τρίτη χώρα για να συζητήσουν το Κυπριακό. Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ανέφερε ότι δεν πήρε οποιαδήποτε πρόσκληση. Το Κυπριακό, επισήμανε, συζητείται όσον αφορά τις δύο κοινότητες ανάμεσα στους ηγέτες των δύο κοινοτήτων «και αυτή είναι η σωστή βάση». «Οσον αφορά τις διαβουλεύσεις ή πρωτοβουλίες σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, αυτές μπορούν να γίνουν μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας και του υπουργού Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Τουρκίας», κατέληξε ο Γ. Λιλλήκας.

Η Ισπανία στηρίζει τις προσπάθειες της Λευκωσίας

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Μιχέλ Αγκελ Μορατίνος δήλωσε ότι η χώρα του υποστηρίζει διαχρονικά τις προσπάθειες της Λευκωσίας για διευθέτηση του Κυπριακού στα πλαίσια των Ηνωμένων Εθνών.

Μιλώντας ύστερα από συνάντηση που είχε με τον Κύπριο υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Λιλλήκα στη Λευκωσία, ο Μ. Μορατίνος εξέφρασε την ελπίδα ότι μετά τις εκλογές στην Τουρκία θα υπάρξει πρόοδος για τη λύση του Κυπριακού. Είπε επίσης ότι θα επιδιώξει συνάντηση με τον ομόλογό του της Τουρκίας, για να του μεταφέρει το μήνυμα ότι θα πρέπει το συντομότερο να εφαρμοστεί η συμφωνία της 8ης Ιούλη, 2006, που προβλέπει τη λειτουργία επιτροπών για συζήτηση θεμάτων του Κυπριακού σε τεχνικό επίπεδο.

Ο Γ. Λιλλήκας εξέφρασε ικανοποίηση για τις θέσεις της Ισπανίας, σχετικά με την Κύπρο.

Κατά τις συνομιλίες τους, οι κ.κ. Μορατίνος και Λιλλήκας υπέγραψαν δύο διμερείς συμφωνίες, για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και για την ενίσχυση της πολιτικής συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Ισπανίας.

Οι δύο υπουργοί εξήραν το πολύ καλό επίπεδο σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και ανέφεραν ότι υπάρχει περαιτέρω προοπτική για ανάπτυξή τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ