Τετάρτη 2 Μάη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΡΟΜΟ-ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΕΪΤ ΝΤΙΠΑΡΤΜΕΝΤ
Εύσημα για την (αντι)τρομοκρατική συστράτευση

Εύσημα στην ελληνική κυβέρνηση για τη συμμετοχή της στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» τόσο της εγχώριας όσο και της διεθνούς, δίνει (και) η φετινή έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, υποδεικνύοντας ταυτόχρονα ότι το πρόβλημα με την «εγχώρια τρομοκρατία» δεν έχει λυθεί.

Η Ελλάδα συνέχισε να καταπολεμά τη διεθνή και εγχώρια τρομοκρατία χρησιμοποιώντας τον βελτιωμένο μηχανισμό αντιτρομοκρατικής δράσης που απέκτησε λόγω της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων, τονίζεται στην έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα και η οποία, όπως είναι γνωστό, χρησιμοποιείται ως μοχλός για την άσκηση πιέσεων (και) στην ελληνική κυβέρνηση.

Στο κεφάλαιο που αναφέρεται στην Ελλάδα, η έκθεση καταγράφει το περιστατικό της έκρηξης βόμβας κοντά στην κατοικία του πρώην υπουργού Δημόσιας Τάξης και νυν Πολιτισμού, Γ. Βουλγαράκη. Σημειώνει επίσης ότι για τις ελληνικές αρχές παραμένει ανοιχτός ο φάκελος της δολοφονίας του φρουρού στην κατοικία του Βρετανού στρατιωτικού ακολούθου. Αναφέρει, μάλιστα, ότι για την Ελληνική Αστυνομία η συγκεκριμένη ενέργεια θεωρείται τρομοκρατική.

Αναφερόμενη στη «17Ν», η έκθεση σημειώνει την αποφυλάκιση του Νίκου Παπαναστασίου για λόγους υγείας, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για το τρίτο μέλος της οργάνωσης που αποφυλακίζεται με την ίδια αιτιολογία τα τελευταία τρία χρόνια. Σε ειδικό κεφάλαιο, στο οποίο παρατίθενται οι ανά τον κόσμο τρομοκρατικές οργανώσεις, η έκθεση αναφέρει δύο ελληνικές: Τη «17Ν» και τους «Επαναστατικούς Πυρήνες». Για την πρώτη επισημαίνει τα ιστορικά γεγονότα της τελευταίας πενταετίας μετά την εξάρθρωσή της το 2002, ενώ σημειώνει με έμφαση τις εφέσεις τις οποίες έχουν καταθέσει τα μέλη της που έχουν καταδικαστεί. Για τους «Επαναστατικούς Πυρήνες» παραθέτει τις συγκεκριμένες ενέργειες τις οποίες έχει πραγματοποιήσει και σημειώνει ότι πρόκειται για αυτοχρηματοδοτούμενη οργάνωση. Στο κεφάλαιο με τις «υπόλοιπες» οργανώσεις περιλαμβάνεται και ο «Επαναστατικός Αγώνας», ο οποίος χαρακτηρίζεται ως η πλέον επικίνδυνη τρομοκρατική οργάνωση που εξακολουθεί να δρα στην Ελλάδα. Εκτιμάται ότι σε αυτήν συμμετέχουν λιγότερα από 50 άτομα, και αναφέρεται ότι η συγκεκριμένη οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης με ρουκέτα κατά της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα το Γενάρη του 2007.

«Καθαρή» και η Κύπρος

«Καθαρή» χαρακτηρίζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τη θέση της Κύπρου στο θέμα της διεθνούς τρομοκρατίας, ωστόσο την ίδια στιγμή αφήνει υπόνοιες για υπόθαλψη του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK), που ως γνωστόν θεωρείται από τις ΗΠΑ τρομοκρατική οργάνωση. Στην έκθεση αναφέρεται ότι η Κύπρος είναι γενικά υποστηρικτική των προσπαθειών παρεμπόδισης και παγώματος περιουσιακών στοιχείων των τρομοκρατών, εφαρμόζει τις εισηγήσεις της διεθνούς ομάδας δράσης για την καταπολέμηση του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και της τρομοκρατίας και ακολουθεί τις αντιτρομοκρατικές οδηγίες της ΕΕ. Ειδική αναφορά γίνεται, σύμφωνα με το ΡΙΚ, στην έκθεση για την υποστήριξη της Κύπρου προς τις αντιτρομοκρατικές προσπάθειες των ΗΠΑ, καθώς και για τις διευκολύνσεις σε αμερικανικά πολεμικά αεροσκάφη που χρησιμοποιούνται σε επιχειρήσεις στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν.

Στην έκθεση αναφέρεται ωστόσο ότι το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα έχει χρησιμοποιήσει την Κύπρο ως χώρο συγκέντρωσης χρημάτων και ως διαμετακομιστικό σταθμό, αλλά επισημαίνεται ότι ο κίνδυνος διενέργειας επιχειρήσεων εκ μέρους των Κούρδων είναι μικρός. Ο Κύπριος υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης έσπευσε να διαψεύσει τις «κατηγορίες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ