Τετάρτη 2 Μάη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΦΙΛΗΣ
Απαράδεκτη η συμπεριφορά της «ABBOTT LABORATORIES ΕΛΛΑΣ AEBE»

Σχετική Ερώτηση κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Απαράδεκτη και προκλητική ήταν η ανακοίνωση της «ABBOTT LABORATORIES ΕΛΛΑΣ ΑΕΒΕ» - θυγατρικής αμερικάνικης φαρμακοβιομηχανίας - προς τους εργαζομένους της, στην οποία αναφέρει ότι συλλέγει, διατηρεί και επεξεργάζεται πληροφορίες που αφορούν τόσο στα προσωπικά δεδομένα των εργαζομένων αλλά ακόμη και σε δραστηριότητές τους εκτός του χώρου εργασίας τους. Το ζήτημα έφερε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με Ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης.

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ κατήγγειλε ότι η εταιρεία δηλώνει πως διατηρεί το δικαίωμα να διαβιβάζει τα προσωπικά αυτά δεδομένα σε τρίτους, ιδίως στη μητρική εταιρεία στις ΗΠΑ και στις αμερικανικές αρχές στα πλαίσια της σχετικής συμφωνίας «Safe Harbor» μεταξύ ΕΕ - ΗΠΑ, επιβεβαιώνοντας ότι τα προσωπικά δεδομένα των Ευρωπαίων εργαζομένων είναι έρμαιο στα χέρια των πολυεθνικών. Με προκλητικό τρόπο η εταιρεία παραδέχεται ότι αντί να εφαρμόζει την Εθνική και Διεθνή Νομοθεσία για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, εφαρμόζει δικές τις αυθαίρετες αρχές που τις ονομάζει Διεθνείς Αρχές της Abbott για την Προστασία Προσωπικών Δεδομένων των εργαζομένων (Abbott's Global Employee Privacy Principles) παραβιάζοντας έτσι το δικαίωμα των εργαζομένων στην ιδιωτική ζωή.

Συγκεκριμένα, στην Ερώτησή του ο Θ. Παφίλης σημείωσε ότι «πρόσφατα η φαρμακοβιομηχανία "ABBOTT LABORATORIES ΕΛΛΑΣ ΑΕΒΕ", θυγατρική αμερικάνικης πολυεθνικής, ανακοίνωσε με επιστολή της προς τους εργαζομένους της, ότι συλλέγει και επεξεργάζεται ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα τους, ακόμα και πληροφορίες που αφορούν τη δραστηριότητα των εργαζομένων εκτός του χώρου εργασίας τους, διατηρώντας το δικαίωμα να τα διαβιβάζει σε εταιρείες του Ομίλου ΑΒΒΟΤΤ και στις ΗΠΑ, ή σε κυβερνητικές αρχές. Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι εφαρμόζει τις "Διεθνείς Αρχές ΑΒΒΟΤΤ", και συμμετέχει στο πρόγραμμα ανταλλαγής προσωπικών δεδομένων EE-HΠA "Safe Harbor"».

Καταλήγοντας, ερωτά την Επιτροπή αν καταδικάζει «τη δημιουργία από πλευράς των επιχειρήσεων δικών τους κανονισμών που θεσπίζουν αυθαίρετα και ανεξέλεγκτα, παραβιάζοντας έτσι το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή και τις σχετικές εθνικές και διεθνείς διατάξεις για την προστασία των προσωπικών δεδομένων και πώς αντιμετωπίζει την παράνομη αυτή δραστηριότητα της εν λόγω εταιρείας, κυρίως τη διαβίβαση απ' αυτήν των προσωπικών δεδομένων σε τρίτους, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ όπου τα προσωπικά δεδομένα δε χαίρουν ουσιαστικής προστασίας».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σε εξέλιξη άσκηση φακελώματος μεγάλης κλίμακας (2009-09-02 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2009-05-13 00:00:00.0)
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΡΗΣΗ ΑΡΧΕΙΟΥ (2000-05-21 00:00:00.0)
Απαράδεκτη η τακτική φακελώματος (2000-03-03 00:00:00.0)
ΑΦΟΙ Χ. ΘΕΟΛΟΓΙΤΗ Α.Ε. ΞΕΝΟΔ. ΤΟΥΡ. ΕΠΙΧΕΙΡ. (2000-01-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ