Τρίτη 3 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κατηγορούν Ελληνα πολιτικό πρόσφυγα για ανυπότακτο!

Πολιτικός πρόσφυγας στη Βουλγαρία από το 1949, που το 1981 επισκέφθηκε την Ελλάδα για πρώτη φορά και το 1992 του αποδόθηκε η ελληνική ιθαγένεια που του είχε αφαιρεθεί το 1956, διαθέτει ελληνικό διαβατήριο, αστυνομική ταυτότητα και εκλογικό βιβλιάριο και από το 1992 επισκεπτόταν την Ελλάδα κάθε χρόνο και ψήφισε σε όλες τις εκλογές σ' αυτό το διάστημα, κατά την επιστροφή του από την Ελλάδα στη Βουλγαρία η αστυνομία του χωριού Δίκαια τον κατέβασε από το τρένο και τον κράτησε για 24 ώρες κατηγορούμενο ως «ανυπότακτο»!

Πρόκειται για τον Πολυχρόνη Παπαμαυρουδή, από το Σουφλί Εβρου, που έλαβε μέρος στην Εθνική Αντίσταση και τον εμφύλιο πόλεμο ως μαχητής του ΔΣΕ και από το 1949 διαμένει στη Βουλγαρία ως πολιτικός πρόσφυγας και αφού απέκτησε ξανά την ελληνική ιθαγένεια, διαβατήριο, αστυνομική ταυτότητα και εκλογικό βιβλιάριο, από το 1992 επισκέπτεται κάθε χρόνο - όπως γράφει στο γράμμα που απέστειλε στο «Ρ» - «την αγαπημένη μας πατρίδα που τόσο αγαπάμε και γι' αυτή χύσαμε το αίμα μας».

Ο Πολυχρόνης Παπαμαυρουδής, που έχει αδέλφια στο Σουφλί και τη Θεσσαλονίκη, είναι παντρεμένος, έχει δύο παιδιά και εγγόνια που, όπως γράφει χαρακτηριστικά, «χορεύουν και τραγουδούν με τον καημό της Ελλάδας και την αγάπη στην πατρίδα μας. Κάθε φορά που μπαίνω στα ελληνικά εδάφη με πιάνει η νοσταλγία και άθελά μου χύνω δάκρυα».

Το επεισόδιο στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, όπου κρατήθηκε 24 ώρες με εντολή του εισαγγελέα Καβάλας, έγινε στις 10 Απρίλη φέτος και τελικά τον άφησαν να επιστρέψει στη Βουλγαρία αλλά του είπαν ότι δεν μπορεί να έρθει ξανά στην Ελλάδα αν δεν τακτοποιήσει το θέμα της στρατιωτικής του θητείας.

Ο ίδιος με υπόμνημά του στον πρέσβη της Ελλάδας στη Σόφια στις 18 του Απρίλη, αφού εξιστορεί το πάθημά του, ζητά να εξεταστεί η περίπτωσή του, επισημαίνοντας ότι «όλες οι συνέπειες του εμφυλίου πολέμου ανήκουν στο παρελθόν με νόμο και δεν είναι δυνατόν μετά από 54 χρόνια και με όλα τα δικαιώματα του Ελληνα πολίτη που έχω αποκτήσει, να κατηγορούμε ως ανυπότακτος». Απάντηση μέχρι σήμερα από τον πρέσβη δεν έλαβε!

Δεν είναι μόνο απαράδεκτο να θεωρούνται «ανυπότακτοι» αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης που πολέμησαν τον κατακτητή και που διαμένουν μόνιμα ως πολιτικοί πρόσφυγες σε άλλη χώρα για 50 τόσα χρόνια, αλλά και καταστρατήγηση της ισχύουσας νομοθεσίας που απαλλάσσει από τις στρατιωτικές υποχρεώσεις μόνιμους κατοίκους του εξωτερικού που επιστρέφουν στην Ελλάδα μετά τη συμπλήρωση του 50ού έτους της ηλικίας τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ