Τρίτη 3 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η μία δίωξη μετά την άλλη

Δίωξη κατά παντός υπευθύνου της πλοιοκτήτριας εταιρίας του «Εξπρές Σαμίνα», της «Μίνοαν Φλάινγκ Ντόλφινγκ» (MFD ), ασκήθηκε από τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Σύρου. Ταυτόχρονα, είναι σε εξέλιξη έρευνα των εισαγγελέων Ναυτοδικείου και Πειραιά, για το αν οι λιμενικοί της Επιθεώρησης Εμπορικών Πλοίων του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας (ΥΕΝ) κάνουν σωστά τη δουλιά τους - κατόπιν, μάλιστα, και της καταγγελίας καταπέλτη του α`/β` μηχανικού Αν. Σορόκου για τα σοβαρά προβλήματα του επιβατηγού. Δίωξη ασκήθηκε και από τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Πειραιά κατά του αρχιμηχανικού της MFD Αθ. Παούρη για απόπειρα παρανόμου βίας σε βάρους του Αντ. Σορόκου. Ολα δείχνουν, επίσης, ότι από την Παρασκευή τη συνέχιση της έρευνας θα αναλάβει εφέτης - ανακριτής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ύστερα από τη βιντεοσκόπηση του ναυαγίου από τους δύτες, αλλά κυρίως των καταγγελιών του Αντ. Σορόκου, προκύπτουν στοιχεία υπευθυνότητας της πλοιοκτήτριας εταιρίας «Μίνοαν Φλάινγκ Ντόλφινς» (MFD), εξαιτίας της ακαταλληλότητας του πλοίου. Μέσω της ποινικής αυτής δίωξης, σκιαγραφείται - χωρίς να αναφέρεται ονομαστικά - η τετραμελής Διοικούσα Επιτροπή της MFD, που αποτελείται από τους Π. Σφηνιά, Ι. Λεφάκη, Κ. Αγαπητό και Μ. Βικάτο. Πρόεδρος διοικητικού συμβουλίου, τόσο της MFD, όσο και της μητρικής εταιρίας «Μίνοαν Λάινς» είναι ο Κ. Κληρονόμος.

Με βάση τον Ποινικό Κώδικα, το παραπάνω αδίκημα τιμωρείται με κάθειρξη τουλάχιστον έξι ετών, διότι η έκθεση ζωής σε κίνδυνο είχε ως συνέπεια το θάνατο. Ταυτόχρονα όμως, όταν υπάρχει βαριά βλάβη στην υγεία του θύματος - όπως γίνεται και στην περίπτωση του «Εξπρές Σαμίνα», αφού οι περισσότεροι επιζήσαντες παρουσιάζουν συμπτώματα σοκ - τότε η κάθειρξη φτάνει μέχρι και τα δέκα έτη. Την παραπάνω δίωξη ανέλαβε η τακτική ανακρίτρια Ι. Καραμπάση, που ταυτόχρονα ασχολείται με τη δικαστική έρευνα των τεσσάρων μελών του πληρώματος του πλοίου, που κατηγορούνται για τον ίδιο λόγο - έκθεση ζωής σε κίνδυνο - αλλά σε βαθμό πλημμελήματος, εφόσον επέβαιναν και αυτοί στο πλοίο. Τα μέλη του πληρώματος που κατηγορούνται προς το παρόν είναι ο πλοίαρχος Β. Γιαννακής, ο υποπλοίαρχος Αν. Ψυχογιός, ο πηδαλιούχος Π. Κάσδαγλης και ο δόκιμος πλοίαρχος Γ. Πατήλας.

Θέλουν να του κλείσουν το στόμα

Ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Γρ. Πεπόνης άσκησε χτες δίωξη κατά του αρχιμηχανικού της MFD Αθ. Παούρη, για απόπειρα παρανόμου βίας, παραπλάνηση και ψευδορκία, μετά την έγγραφη καταγγελία α`/β` μηχανικού Αντ. Σορόκου για φθορές στο «Εξπρές Σαμίνα». Σύμφωνα με την κατηγορία, ο Αθ. Παούρης τηλεφώνησε στον Σορόκο και τον κάλεσε να ανακατασκευάσει την κατηγορία, γιατί μπαίνει σε ένα μεγάλο και δύσκολο δρόμο. Αν ανακαλέσει, θα είναι όλη εταιρία στο πλευρό του - με ό,τι αυτό συνεπάγεται - επισημαίνεται στην κατηγορία. Αποδίδεται, επίσης, ηθική αυτουργία στους νόμιμους εκπροσώπους της MFD.

Ο εισαγγελέας, άλλωστε, έχει ήδη δώσει εντολή στον πταισματοδίκη να πραγματοποιήσει τις σχετικές ανακρίσεις. Τέλος, ο Γρ. Πεπόνης έχει δώσει παραγγελία να του παραδοθεί λεπτομερής κατάλογος με τα 55 πλοία που έχουν «ρίξει άγκυρα» στο λιμάνι του Πειραιά, γιατί δεν είχαν συμμορφωθεί με τους κανονισμούς ασφαλείας των επιβατηγών πλοίων. Ο εισαγγελέας επιθυμεί να του προσκομιστούν όλα τα απαραίτητα πιστοποιητικά με τους έκτακτους και τους τακτικούς ελέγχους, έτσι ώστε να απαντηθεί το ερώτημα, γιατί η απόφαση του ΥΕΝ πάρθηκε τώρα και όχι νωρίτερα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ