Τρίτη 3 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Νύχτα γίνονται οι καλές δουλιές

Με μια ανακοίνωση ενημέρωσαν το κοινό για 65 επικίνδυνα πλοία και με μια άλλη, λίγη ώρα αργότερα, ανακοίνωσαν ότι 10 από τα 65 είχαν ήδη γίνει ασφαλή για ταξίδι!

Κοροϊδεύουν και από πάνω! Οι υπηρεσίες του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας μέσα σε μία νύχτα, και συγκεκριμένα αυτή της περασμένης Κυριακής, πρόλαβαν να ελέγξουν αν τα μέτρα πυρασφάλειας των 65 επιβατικών πλοίων που είχαν ακινητοποιήσει την ίδια ακριβώς νύχτα είναι αυτά που προβλέπονται από την κοινοτική οδηγία 98/18 και να αποφανθούν ότι τα 10 από τα 65 πλοία είναι ασφαλή!

Είναι ενδεικτικό ότι ο διευθυντής της Διεύθυνσης Ελέγχου Εμπορικών Πλοίων κ. Δουμάνης, σε ερώτηση, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας μας, πότε ελέγχθηκαν τα 10 πλοία, αρνήθηκε να απαντήσει και έκλεισε το τηλέφωνο. Ομως, το μέγεθος του εμπαιγμού στην υπόθεση της ακινητοποίησης και του ελέγχου των πλοίων αποδεικνύεται και από ένα ακόμα στοιχείο: Η κοινοτική οδηγία κατατάσσει τα επιβατηγά πλοία, ανάλογα με τους πλόες που εκτελούν, σε τέσσερις κατηγορίες. Στη β` κατηγορία ανήκουν πλοία που εκτελούν πλόες ανάλογους με αυτού του «ΣΑΜΙΝΑ», δηλαδή δεν απομακρύνονται περισσότερο από 20 μίλια από την ακτογραμμή. Τα 10 πλοία, στα οποία επιτράπηκε ο απόπλους, ανήκουν στη β` κατηγορία. Ομως, τα 5 από αυτά, όπως προκύπτει, δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις της κοινοτικής οδηγίας, καθώς τους επιτράπηκε ο απόπλους, με την προϋπόθεση ότι θα εκτελούν περιορισμένους πλόες, όπως αυτούς που προβλέπει η γ` κατηγορία. Δηλαδή, «δεν απομακρύνονται 15 μίλια από τον τόπο καταφυγής»!

Τα 5 πλοία που ταξιδεύουν κανονικά είναι: «ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ», «ΙΟΝΙΣ», «ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ», «ΠΡΩΤΕΥΣ» και «ΕΞΠΡΕΣ ΣΚΟΠΕΛΙΤΗΣ». Τα πλοία που περιόρισαν τους πλόες τους «σε κατηγορία γ`, στην οποία - όπως αναφέρεται στο δελτίο Τύπου του ΥΕΝ - δεν έχουν υποχρέωση συμμόρφωσης» είναι: «ΚΑΠΕΤΑΝ ΣΤΑΜΑΤΗΣ», «ΣΤΕΦΑΜΑΡ», «ΝΗΣΟΣ ΚΥΘΗΡΑ», «ΧΙΟΝΗ» και «ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΑΝΝΑ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ