Τρίτη 3 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΕΡΓΙΑ
Σε μια λαϊκή οικονομία η απάντηση στο πρόβλημα
  • Επερώτηση της ΝΔ συζητήθηκε χτες στη Βουλή
  • Αγγ. Τζέκης: ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΝ στηρίζουν την αντεργατική πολιτική

Μακριά από τις πραγματικές αιτίες και την ουσία του προβλήματος κινήθηκε η συζήτηση που έγινε χτες στην Ολομέλεια της Βουλής, για το θέμα της ανεργίας, με αφορμή την Επερώτηση που κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία.

Οι εισηγητές της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκαναν λόγο για «ανικανότητα» και «έλλειψη σχεδιασμού στην οικονομία» από την πλευρά της κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι εκεί εστιάζεται το πρόβλημα της ανεργίας στη χώρα. Ζήτησαν την ύπαρξη «πολιτικής κινήτρων για την ανάπτυξη», καθώς και αλλαγή της φορολογικής πολιτικής για τα ΜΜΕ.

Από την πλευρά της κυβέρνησης ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας, Χρήστος Πάχτας, αν και παραδέχτηκε ότι υπάρχει αύξηση της ανεργίας που οφείλεται όπως είπε σε «δυσλειτουργίες της αγοράς», υποστήριξε ότι η κυβέρνηση με την πολιτική της «θέλει να πάρει από το χέρι τον άνεργο και να τον οδηγήσει με βεβαιότητα στην αγορά εργασίας»!

Παίρνοντας το λόγο ο βουλευτής του ΚΚΕ, Αγγελος Τζέκης, αναφέρθηκε στην πολιτική που εκφράζουν σήμερα τα κόμματα για το θέμα της ανεργίας. Οπως είπε «το βασικό στοιχείο που καθορίζει τη στάση της κυβέρνησης, η κινητήρια δύναμη που την ωθεί στην ανατροπή των εργασιακών κατακτήσεων, την αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων και στο χτύπημα του ασφαλιστικού συστήματος είναι ο ταξικός χαρακτήρας της πολιτικής της. Είναι προσανατολισμένη στη μείωση του λεγόμενου μισθολογικού κόστους και στη μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης». Ο βουλευτής του ΚΚΕ πρόσθεσε ότι «σε αυτό τον αντεργατικό στόχο προσβλέπει και η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας, η οποία όχι μόνο στηρίζει τα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης, αλλά την ενθαρρύνει να προχωρήσει ακόμα πιο γρήγορα στην πλήρη απελευθέρωση της αγοράς εργασίας. Οι όποιες δευτερεύουσες διαφοροποιήσεις εντάσσονται στον αποπροσανατολισμό των εργαζομένων».

Παράλληλα, σχολιάζοντας την πολιτική του ΣΥΝ, επισήμανε πως «ψήφισε και υπερασπίστηκε τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, τη "Λευκή Βίβλο" του εργασιακού μεσαίωνα και την ΟΝΕ των πολυεθνικών. Στηρίζει στην ουσία την κυβερνητική πολιτική. Στέκεται στο πλευρό του "κοινωνικού διαλόγου", της απάτης, αναπαράγει την ανιστόρητη αντίληψη της ταξικής συνεργασίας και επιδίδεται σε αντιφατικούς χειρισμούς και ελιγμούς για να ψαρέψει σε θολά νερά».

Αναφερόμενος στις προτάσεις του ΚΚΕ, για την ανεργία, ο βουλευτής του Κόμματος Αγγελος Τζέκης έκανε λόγο για:

  • Ασφαλιστική κάλυψη όλων των ανασφάλιστων ομάδων των εργαζομένων και των ανέργων.
  • Κατάργηση των αντιασφαλιστικών διατάξεων.
  • Επανασύνδεση των κατώτατων ορίων σύνταξης με τα 20 μεροκάματα του ανειδίκευτου εργάτη σύμφωνα με την ΕΣΣΕ.
  • Υπεράσπιση ανθυγιεινών και βαρέων επαγγελμάτων.
  • Μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 60 για τους άνδρες και στα 55 για τις γυναίκες.
  • Επιδότηση όλων των ανέργων στο 80% του βασικού μισθού.

Παράλληλα ο βουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε ότι η συνολική πρόταση του ΚΚΕ σήμερα «είναι ζωτικής σημασίας για τον τόπο, για τους εργαζόμενους και για το λαό. Η δημιουργία του κοινωνικοπολιτικού μετώπου σε αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση είναι η απάντηση στο μέτωπο της ολιγαρχίας και των πολιτικών εκφραστών της. Η λαϊκή εξουσία, η απάντηση στην εξουσία των μονοπωλίων και η λαϊκή οικονομία, η απάντηση στην οικονομία της πλουτοκρατίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ