Τρίτη 3 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Ρεαλιστικότερη λύση για την Κύπρο η συνομοσπονδία!

Δηλώσεις του Προέδρου της Τουρκίας, Ν. Σεζέρ

Ικανοποίηση για την κατάσταση, στην οποία έχουν περιέλθει οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και αισιοδοξία για την επίλυση των προβλημάτων στο Αιγαίο, εξέφρασε ο Τούρκος Πρόεδρος Αχμέτ Νεζντέτ Σεζέρ, σε ομιλία του για την έναρξη των εργασιών της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης.

«Είναι ευχάριστο το γεγονός ότι στις σχέσεις μας με την Ελλάδα επικρατεί κλίμα ηπιότητας, μετά τους περσινούς σεισμούς και την αλληλεγγύη των δύο λαών και μετά τη Συνάντηση Κορυφής του Ελσίνκι», είπε ο Τούρκος Πρόεδρος και πρόσθεσε: «Πιστεύουμε ότι μπορούμε να βρούμε μια λύση για τα βασικά ζητήματα που αφορούν το Αιγαίο και που επηρεάζουν αρνητικά τις σχέσεις των δύο χωρών».

«Στην Τουρκία υπάρχει πολιτική βούληση για την επίλυση των ζητημάτων που απασχολούν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και η υπογραφή των εννέα συμφωνιών ανάμεσα στις δύο χώρες μας ενθαρρύνουν για την περαιτέρω πορεία των σχέσεών μας», συνέχισε ο κ. Σεζέρ.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι η Τουρκία επιθυμεί μια μόνιμη λύση και υποστήριξε ότι «η συνομοσπονδία είναι η ρεαλιστικότερη λύση που θα εξασφαλίσει τη συμβίωση των δύο κοινοτήτων στο νησί».

Ο Κ. Καραμανλής

Αντίθετος με «οποιαδήποτε λύση συνομοσπονδιακής μορφής υπό οποιοδήποτε πρόσχημα ή μανδύα» εμφανίστηκε ο Κ. Καραμανλής σε δηλώσεις που έκανε την Κυριακή στη Λευκωσία μετά την ολοκλήρωση των επαφών, που είχε με τον Γλ. Κληρίδη και τους αρχηγούς των κομμάτων. Ο πρόεδρος της ΝΔ εξέφρασε, επίσης, την αντίθεσή του σε οποιαδήποτε εκτροπή από το πλαίσιο των αποφάσεων του ΣΑ του ΟΗΕ, ενώ επισήμανε ότι «ο κυπριακός ελληνισμός δεν μπορεί να γίνει θύμα της δήθεν ελληνοτουρκικής φιλίας, χωρίς την αυτονόητη προϋπόθεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού». Ταυτόχρονα, υποστήριξε «ένθερμα» την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και ζήτησε να ξεκαθαριστούν οι επικίνδυνες ερμηνείες των αποφάσεων του Ελσίνκι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ